28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 05:10

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Omstreden stembusgang in ‘kruitvat Venezuela’

Waarnemers vrezen dat „het kruitvat Venezuela” ontploft als de Venezolanen zien dat Maduro er niet voor terugdeinst een dictatuur te vestigen.

CARACAS – Bijna twintig miljoen Venezolanen kunnen zondag naar de stembus om op initiatief van president Nicolás Maduro een grondwetgevende vergadering te kiezen. Het wordt een spannende dag, maar niet vanwege de uitslagen.

Tegenstanders van Maduro zien de stembusgang als een ’truc’ om het parlement uit te schakelen. De vraag is hoe zij reageren.

Maduro wil dat uit circa 5500 overwegend regeringsgetrouwe kandidaten een raad van 545 leden wordt gekozen die het politieke stelsel met een grondwet hervormt. Zijn doel is aan de macht blijven. Hij verloor twee jaar terug de meerderheid in het parlement.

- Advertentie -

De oppositie boycot de stembusgang en de meeste Venezolanen hebben het te druk om aan een beetje eten te komen. Maduro heeft demonstraties verboden, maar de betogers die sinds april massaal de straat op gaan, lijken niet thuis te blijven.

’Maduro ruïneert het land’

President Maduro ruïneert volgens critici het land. Hij stelt zelf dat zijn linkse regering het slachtoffer is van een Amerikaanse samenzwering en een economische oorlog. Maar de daling van olieprijzen en de afhankelijkheid van olie-export lijken de grootste boosdoeners voor de linkse populisten in Caracas die jarenlang met oliegeld smeten.

Maduro laat nu geld drukken. Venezuela is wereldkampioen inflatie geworden. Het percentage kan dit jaar oplopen tot 1000 procent. Mensen kunnen met het waardeloze geld geen eten meer kopen, laat staan medicijnen. Er sterven inmiddels mensen van de honger. Waarnemers vrezen dat „het kruitvat Venezuela” ontploft als de Venezolanen zien dat Maduro er niet voor terugdeinst een dictatuur te vestigen.

Geen exodus Antillen

Het ruim dertig miljoen inwoners tellende land ligt slechts 30 kilometer van Caribisch Nederland verwijderd. De zee tussen Aruba en Venezuela heeft een exodus naar de Antillen helpen voorkomen, maar tussen Colombia en Venezuela is geen zee. Iedere dag steken naar schatting 25.000 Venezolanen de grens over op zoek naar eten of medicijnen. Ze blijven niet allemaal, maar Colombia weet dat steeds meer niet teruggaan.

- Advertisement -

Het land heeft daarom afgelopen week besloten 200.000 gevluchte Venezolanen een voorlopige verblijfsvergunning te geven.

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -