Telegraaf | Nog twee topbeveiligers DBB fout

Mick van Wely

De FIOD draaide een onderzoek naar witwassen van meerdere miljoenen euro’s van de beveiligers van politicus Geert Wilders via Curaçao | ANP

AMSTERDAM – De rel binnen de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) van de politie blijkt nog veel ernstiger. Nog eens twee leden van de dienst die politici en leden van het Koninklijk Huis beveiligen in 2015 blijken te zijn geschorst op verdenking van het plegen van strafbare feiten.

Een van hen, Omar El M., was de directe beveiliger van Geert Wilders. Dat melden goed ingevoerde bronnen van De Telegraaf.

Het gaat om een zeer groot witwasonderzoek. De twee topbeveiligers werden geschorst toen ze in beeld kwamen vanwege fraude in 2015. De FIOD draaide een onderzoek naar witwassen van meerdere miljoenen euro’s via Curaçao. Het OM zegt dat het onderzoek nog in volle gang is en spreekt van een zeer grote zaak. Naast Omar is ook zijn broer Anouar geschorst. Zijn exacte functie bij de DBB is onduidelijk.

Geert Wilders is vrijdagochtend geïnformeerd over de schorsingen en de achtergrond ervan en zou laaiend hebben gereageerd omdat hij niet eerder van de zaak op de hoogte is gesteld. Dat was ook het geval bij Faris K. die maandag werd opgepakt op verdenking van witwassen en het lekken van vertrouwelijke informatie. K. werkte eveneens voor de DBB. Ook hij had een Marokkaanse achtergrond.

De korpsleiding van de Nationale Politie bevestigt aan De Telegraaf dat de twee zijn geschorst. Binnen de politie is de verbijstering over de nieuwe zaak enorm.

Minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok liet vrijdagmiddag weten dat het tweetal beveiligers uit ,,de fysieke schil rond Wilders” in 2015 uit zijn functie werd gezet wegens financiële malversaties. De Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die de beveiliging van politici en leden van het Koninklijk Huis uitvoert, was al in opspraak door de aanhouding van een andere beveiliger.

Deze Faris K. werd, zoals reeds gemeld in De Telegraaf, al eerder veroordeeld voor lekken toen hij nog bij de politie Midden-Nederland werkte. Ondanks deze veroordeling kon hij toch aan de slag bij de belangrijke dienst DBB. Ook de broer van Faris K., Mohammed K., werd als agent geschorst voor lekken.
Rutte: campagne kan doorgaan

“Je probeert er natuurlijk alles aan te doen om te voorkomen dat er disciplinaire maatregelen genomen moeten worden. Maar als het moet, dan doen we het ook, in het belang van de veiligheid van de politici,” zegt premier Rutte in reactie op de nieuwe onthulling. Volgens de premier kan de campagne gewoon door gaan, voor ‘honderd duizend procent’ en voegt toe: “Er is geen enkele aanwijzing dat het iets met terrorisme te maken heeft. Dit zijn allemaal gevallen van financiële malversaties. Ernstig genoeg, vanzelfsprekend. Dus juist om alles voor te zijn, worden er ook disciplinaire maatregelen genomen.”

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: “Er is nu al een aantal dagen onrust over de DBB. Dit is ontzettend ernstig, we moeten ervan op aan kunnen dat de mensen bij de politie en veiligheidsdiensten van onbesproken gedrag zijn. Wij willen opheldering van de minister hoe dit heeft kunnen gebeuren en waarom al deze feiten nu pas aan het licht komen.”

Bron: Telegraaf

5 Reacties op “Telegraaf | Nog twee topbeveiligers DBB fout

 1. Ik ben Laatste Mop niet maar het zijn er tien keer zoveel in NL. De factor klopt wel ongeveer; luister ‘s, het is carnaval.

 2. hier wonen 150.000 mensen en NL 1.7 miljoen (Uit mijn hoofd Lastiwz zal straks het juiste aantal vermelden).
  dat is een factor 110 x het aantal mensen op Curaçao.
  ja, er zijn criminele Nederlanders ook in de politiek en ook bij de politie.
  maar toch….met de factor 110, zou er hier op curaçao nooit zoiets kunnen gebeuren.
  Statistisch gezien..

 3. Volgens mij hebben Marokkanen in Nederland meer te vrezen van Wilders dan andersom.

 4. Oei. Wat hadden de Nederlanders ook weer te vertellen over die van ons? Word of is Nederland nu ook een bananenrepubliek ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *