33 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Nederlandse agenten in Argentinië voor ’coke-Boeing’

HomeMediaTelegraaf | Nederlandse agenten in Argentinië voor ’coke-Boeing’

’Piloten maken het naar omstandigheden goed’
Door Paul Eldering en Yteke de Jong

Nederlandse piloten in problemen in Argentinië.

BUENOS AIRES – Update – De drie Nederlandse Martinair-piloten die nog steeds vastzitten in Buenos Aires, maken het naar omstandigheden goed. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zondag aan de leden.

De piloten zitten vast sinds tien dagen geleden in hun vrachttoestel 88 kilo coke werd onderschept door de Argentijnse douane en politie. Het vliegtuig, dat op het punt stond naar Schiphol te vertrekken, mag Argentinië ook niet verlaten.

Bronnen melden aan deze krant dat er piloten onderweg zijn naar Buenos Aires, om de vracht-Boeing 747 terug te vliegen naar Schiphol. Het zou kunnen betekenen dat het onderzoek deels een afronding nadert. Een zegsvrouw van KLM wil zondag geen commentaar geven, maar stelt wel dat het „vliegtuig onderdeel uitmaakt van het onderzoek.” Het toestel kan pas vrij worden gegeven als dit is afgerond.

Tolk

Volgens een bron rond het strafrechtelijk onderzoek in Buenos Aires hebben de piloten verzocht om een Nederlandse tolk en wordt de aanklacht doorgezet. Ze zouden moeten wachten op een mogelijk proces.

Het voorarrest kan in Argentinië maximaal twee jaar duren, maar dan moeten er volgens advocaat Geert-Jan Knoops wel concrete aanwijzingen zijn voor hun betrokkenheid bij de drugssmokkel. De familie van de piloten heeft intern al aangedrongen op een snelle vrijlating, omdat ze volgens hen onmogelijk iets met de cocaïne te maken kunnen hebben.

Nederlandse agenten in Buenos Aires

In totaal zitten naast de Nederlandse vliegers, van 51, 52 en 55 jaar, ook nog vijf lokale grondmedewerkers vast. Met name verdachte Adrián A., de laadmeester van Martinair Cargo, wordt als spil van de vangst beschouwd. Er zouden meer drugs zijn gevonden in zijn pick-uptruck. De grote vraag is hoe de strenge controles op de luchthaven van Buenos Aires, ook voor vracht, zijn omzeild. De coke zat verstopt in 80 pakketjes in dozen met motorolie-etiket.

Twee Nederlandse politiemensen zijn in Buenos Aires om hun Argentijnse collega’s te assisteren. Dat is vrijdag bevestigd door de Landelijke Eenheid. Zo zouden zij de mobiele telefoons van de arrestanten moeten helpen uitlezen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de aangehouden Nederlanders consulaire bijstand te geven. „Onze ambassade kan en mag zich niet bemoeien met de rechtsgang in Argentinië. Alleen de officier van justitie daar kan opheldering geven over de reden van arrestatie en de procedures.”

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties