28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 05:23

Telegraaf | Nederlanders op Curaçao: ‘Het zwarte scenario is hier in twee weken waarheid geworden’

Peter Bruijns

Joyce van den Ham Ⓒ Joyce van den Ham

Nederlanders die op Curaçao wonen en werken maken zich grote zorgen. Het eiland kent omgerekend per hoofd van de bevolking de meeste nieuwe coronabesmettingen ter wereld. En de trend is stijgend.

Het ziekenhuis in Willemstad puilt uit, de intensive care ligt vol en er is een tekort aan medisch personeel. Nederland heeft vakantiegangers en stagiairs op Curaçao opgeroepen met spoed terug te keren.

„Het is een heel beangstigende situatie. Het zwarte scenario van de overvolle ic’s, waar in Nederland steeds voor werd gewaarschuwd, is hier in twee weken waarheid geworden,” zegt Moniek Rijnsburger (55) uit Geleen. Ze woont en werkt al dertien jaar op het eiland. „Het aantal besmettingen loopt hier heel hard op. Ik heb het eens omgerekend naar de Nederlandse verhoudingen. Stel je voor dat je in Nederland 45.000 positieve testen op één dag zou hebben.”

Verkiezingscampagne

Moniek en haar man komen alleen voor noodzakelijke boodschappen nog buiten de deur. „Dat de besmettingen de afgelopen maand enorm zijn gestegen, komt enerzijds door de Britse variant, die besmettelijk en dodelijker is, maar vooral door de verkiezingscampagne. Er werden grote bijeenkomsten georganiseerd waarbij niet op afstand houden werd gelet.”

Moniek Rijnsburger Ⓒ Moniek Rijnsburger

Ze vreest voor de gezondheid van de lokale bevolking. „Veel mensen kunnen het zich niet veroorloven om maar één keer per week boodschappen te doen. Die moeten er iedere dag op uit om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Je ziet de mensen ook dicht bij elkaar staan en geen mondkapjes dragen.”

Feestjes met twintig man

„Ik kom nergens meer, ga het huis niet meer uit”, zegt de 66-jarige Jo Willems uit Born.

Jo Willems en zijn vriendin Veron Ⓒ Jo Willems

Hij verruilde Nederland veertien jaar geleden voor het Caribische eiland. „Ik zie dat veel mensen de virusdreiging niet serieus nemen. Buren hebben feestjes met twintig man tegelijk.” Over twee weken mag hij een prik gaan halen. „Dat gaat hier wel heel erg langzaam, ik heb wel twintig keer moeten bellen.”

Schrijnend

Joyce van den Ham (28) uit Venlo woont vier jaar op het eiland. „Het is zeer schrijnend wat hier gebeurt. Ik maak me zorgen om veel mensen op Curaçao die vaak toch al niet zo gezond zijn. Zelf heb ik in november al corona gehad. Ik ben er niet meer bang voor, maar ik ben wel voorzichtig. Ik laat mijn hond wel anderhalf uur per dag uit, maar zorg er dan voor dat ik geen mensen in gevaar breng.”

Joyce heeft zich aangemeld als vrijwilliger in het ziekenhuis. Ze verwacht binnenkort een oproep om te helpen bij coronatesten. „Het ziekenhuis zit vol. Daar ben ik wel heel erg van geschrokken. De zorg wordt echt op de proef gesteld.”

Joyce van den Ham

Haar inkomsten als crewmember op een boot zijn gehalveerd en liggen nu stil, maar daar staat tegenover dat haar eigen zaak Beach Waves met sieraden, hondenhalsbanden en kleding prima loopt. „Als ik die eigen zaak niet had gehad, had ik het hier niet gered en zou ik allang terug zijn in Nederland.”

Uitwijkeiland

Curaçao was in coronatijd een geliefd uitwijkeiland in de zon voor Nederlanders, zelfs toen code oranje van kracht werd. Tot begin 2021 waren er ook geen restricties voor geteste toeristen. Ook nu zijn hotels nog open, maar ze draaien vooral op lokale gasten die er all-inclusive uit willen.

KLM vliegt nog dagelijks naar de Antillen maar alleen voor noodzakelijke reizen en vracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al langer een oranje reisadvies afgegeven voor Aruba, Bonaire en Curaçao: geen pretreizen. Sinds afgelopen weekend is er een testplicht bij gekomen voor reizigers die terugkeren naar Nederland. Ook moeten ze ten minste vijf dagen in thuisquarantaine.

Joyce van den Ham Beach Waves

Bron: Telegraaf

2 reacties

  1. Ach ja, de Telegraaf; sensatie leesvoer voor simpele zielen, rechtse rakkers en bobo’s. Hét boulevard blad van Ned. Moeten wij nog meer zeggen? Wat overdreven en op sensatie belust, nothing new

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties