28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 04:34

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Mysterie rond Russisch vliegtuig in Venezuela

Toestel zou vol goud geladen moeten worden @ Reuters

CARACAS – De ongewone aankomst van een Russisch passagiersvliegtuig in Caracas heeft geruchten aangewakkerd over zijn missie. Vooral nu het Kremlin beloofde zijn Venezolaanse bondgenoot president Nicolás Maduro te steunen tegen een door de VS gesteunde poging hem te verdrijven.

De Boeing 777, met ruimte voor ongeveer vierhonderd passagiers en eigendom van Ruslands Nordwind Airlines, werd geparkeerd op een privéplek van de luchthaven. Het vliegtuig was rechtstreeks vanuit Moskou naar Venezuela gevlogen, volgens de vluchtgegevens en Reuters-foto’s.

Hetzelfde vliegtuig vloog op 3 december ook al van Moskou naar Caracas, blijkt uit de gegevens, toen Maduro naar Rusland reisde om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten.

’Goud’

- Advertentie -

Jose Guerra, een oppositiefiguur en voormalige centrale bank-bankier, maakte dinsdag op Twitter melding van een plan om 20 ton aan goud uit de reserves van de Nationale Bank op te laden. Dat is ongeveer 20 procent van al het goud in het land. Maduro zou het zo willen veiligstellen.

Op de Venezolaanse sociale media circuleerden ook theorieën dat er mogelijk huursoldaten zijn gebracht of dat Maduro in ballingschap zou gaan. Geen van die theorieën is gebaseerd op solide bewijs. Maar de koortsachtige speculaties geven de atmosfeer van onzekerheid in het land weer, terwijl Maduro onder ongekende internationale druk komt te staan om af te treden.

Rusland noemt de geruchten over goudtransport overigens ’fake news’. Nordwind noch de Venezolaanse regering reageerden op verzoeken om commentaar waarom het toestel naar Caracas is gevlogen.

Maduro in nauw

Persbureau Reuters meldde vorige week dat huursoldaten, die geheime missies uitvoeren voor Rusland, naar Venezuela zijn gevlogen om de veiligheid van Maduro te garanderen.

- Advertisement -

Maduro zegt dat hij wordt geconfronteerd met een door Washington gesteunde couppoging onder leiding van oppositieleider Juan Guaido. De VS erkennen hem inmiddels als het legitieme staatshoofd en hebben manschappen naar de grens gebracht. Maduro wil hem juist via justitie laten berechten.

Bekijk ook: Hof Venezuela: Guaidó mag land niet uit

Ook veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben gezegd Guaido te erkennen als de president van Venezuela, als er niet snel verkiezingen worden uitgeschreven. Het is uitzonderlijk dat de internationale gemeenschap zich zo ferm achter een oppositieleider schaart en daarmee zaagt aan de stoelpoten van een zittend staatshoofd.

Bekijk ook: Engeland geeft goud niet terug aan Venezuela

Bekijk ook: Ook Nederland wil Guaidó erkennen

Bron; Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -