Telegraaf | Mysterie rond Russisch vliegtuig in Venezuela

Toestel zou vol goud geladen moeten worden @ Reuters

CARACAS – De ongewone aankomst van een Russisch passagiersvliegtuig in Caracas heeft geruchten aangewakkerd over zijn missie. Vooral nu het Kremlin beloofde zijn Venezolaanse bondgenoot president Nicolás Maduro te steunen tegen een door de VS gesteunde poging hem te verdrijven.

De Boeing 777, met ruimte voor ongeveer vierhonderd passagiers en eigendom van Ruslands Nordwind Airlines, werd geparkeerd op een privéplek van de luchthaven. Het vliegtuig was rechtstreeks vanuit Moskou naar Venezuela gevlogen, volgens de vluchtgegevens en Reuters-foto’s.

Hetzelfde vliegtuig vloog op 3 december ook al van Moskou naar Caracas, blijkt uit de gegevens, toen Maduro naar Rusland reisde om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten.

’Goud’

Jose Guerra, een oppositiefiguur en voormalige centrale bank-bankier, maakte dinsdag op Twitter melding van een plan om 20 ton aan goud uit de reserves van de Nationale Bank op te laden. Dat is ongeveer 20 procent van al het goud in het land. Maduro zou het zo willen veiligstellen.

Op de Venezolaanse sociale media circuleerden ook theorieën dat er mogelijk huursoldaten zijn gebracht of dat Maduro in ballingschap zou gaan. Geen van die theorieën is gebaseerd op solide bewijs. Maar de koortsachtige speculaties geven de atmosfeer van onzekerheid in het land weer, terwijl Maduro onder ongekende internationale druk komt te staan om af te treden.

Rusland noemt de geruchten over goudtransport overigens ’fake news’. Nordwind noch de Venezolaanse regering reageerden op verzoeken om commentaar waarom het toestel naar Caracas is gevlogen.

Maduro in nauw

Persbureau Reuters meldde vorige week dat huursoldaten, die geheime missies uitvoeren voor Rusland, naar Venezuela zijn gevlogen om de veiligheid van Maduro te garanderen.

Maduro zegt dat hij wordt geconfronteerd met een door Washington gesteunde couppoging onder leiding van oppositieleider Juan Guaido. De VS erkennen hem inmiddels als het legitieme staatshoofd en hebben manschappen naar de grens gebracht. Maduro wil hem juist via justitie laten berechten.

Bekijk ook: Hof Venezuela: Guaidó mag land niet uit

Ook veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben gezegd Guaido te erkennen als de president van Venezuela, als er niet snel verkiezingen worden uitgeschreven. Het is uitzonderlijk dat de internationale gemeenschap zich zo ferm achter een oppositieleider schaart en daarmee zaagt aan de stoelpoten van een zittend staatshoofd.

Bekijk ook: Engeland geeft goud niet terug aan Venezuela

Bekijk ook: Ook Nederland wil Guaidó erkennen

Bron; Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Mysterie rond Russisch vliegtuig in Venezuela

  1. De Washington Post vermeldde verleden week al dat er huurlingen onderweg zouden zijn, dus zo vreemd is het allemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *