Telegraaf | Koningspaar op bezoek bij Obama

Bij de Wereldbank is een rondetafelgesprek over duurzame ontwikkeling waarbij de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zich bij het gezelschap aansluiten

Bij de Wereldbank is een rondetafelgesprek over duurzame ontwikkeling waarbij de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zich bij het gezelschap aansluiten | ANP

WASHINGTON – President Barack Obama ontvangt maandag op het Witte Huis koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het koningspaar is voor een driedaags officieel bezoek in de Verenigde Staten.

De reis staat net als het staatsbezoek aan Canada afgelopen week in het teken van de 70e verjaardag van de bevrijding van Nederland en verdere versterking van de economische betrekkingen. In het kielzog van het koningspaar is een handelsmissie meegekomen, onder leiding van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

De Amerikanen gaven voor de Nederlandse visite de voorkeur aan een officieel bezoek boven een voor de president meer verplichtingen met zich meebrengend staatsbezoek. Koningin Beatrix bracht in april 1982 wel een staatsbezoek aan Amerika, maar toen vierden Nederland en de VS ook het 200-jarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen. Willem-Alexander en Máxima hebben Obama al een aantal keer ontmoet. De eerste maal was in 2009, eveneens in het Witte Huis. Willem-Alexander en Máxima waren toen op de thee bij Michelle Obama, en de Amerikaanse president kwam ‘spontaan’ even binnenvallen. Meer formeel was het treffen vorig jaar in Den Haag, waar Obama de nucleaire veiligheidstop bijwoonde. Ook bij de herdenking van de 70e verjaardag van de geallieerde invasie in Normandië was er een ontmoeting.

Naast het bezoek aan het Witte Huis omvat het programma in Washington een ontmoeting met de leiders van het Amerikaanse Congres, een kranslegging op de nationale begraafplaats Arlington en gesprekken met veteranen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten in Nederland.

Bij de Wereldbank is een rondetafelgesprek over duurzame ontwikkeling waarbij de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zich bij het gezelschap aansluiten.

Maandagavond is het koningspaar bij de honkbalwedstrijd van de Washington Nationals tegen de Toronto Blue Jays, waar eveneens Amerikaanse veteranen worden geëerd.

Dinsdag wordt Grand Rapids bezocht, in de staat Michigan, waar veel Nederlandse immigranten zijn neergestreken en het officieel bezoek eindigt woensdag in Chicago.

Bron: Telegraaf

2 Reacties op “Telegraaf | Koningspaar op bezoek bij Obama

  1. Funny, vooral Maxima kraai op de achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *