27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 05:00

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | KLM onder vuur door noodlijdend Insel Air

Paul Eldering

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

AMSTELVEEN – De Antilliaanse vliegmaatschappij Insel Air komt steeds verder in problemen. De Nederlandse vakantievlieger TUIfly heeft alle samenwerking stopgezet.

- Advertentie -

De Antilliaanse vliegmaatschappij Insel Air komt steeds verder in problemen. De Nederlandse vakantievlieger TUIfly heeft alle samenwerking stopgezet. KLM handhaaft vooralsnog een zogeheten interline overeenkomst.

Rob Smit uit Sittard is des duivels. Hij boekte op reissite Tix.nl een ticket van Amsterdam naar Colombia met KLM via Curacao. Hem werd er eerst niet bij verteld dat het tweede deel van de vlucht met het noodlijdende Insel Air zou plaatsvinden. Hij betaalde 1.200 euro voor.

Het Antilliaanse Insel Air, dat in de Cariben vliegt, zit zwaar in de financiële problemen. Ook zou er sprake zijn van achterstallig onderhoud en gebrek aan reserve-onderdelen. Diverse vliegtuigen staan aan de grond. Vorige week weigerden een paar piloten volgens lokale media op te stijgen, omdat het onveilig zou zijn. Duizenden Nederlandse luchtreizigers, die op verre routes gebruik maken van ‘combitickets’ met meerdere vliegmaatschappen, kunnen zonder het te beseffen terecht komen op dubieuze vluchten, waarschuwt Smit.

,,lk weet nu toevallig wat er met Insel Air aan de hand is, de meeste passagiers hebben geen idee datze soms in vliegende doodskisten terecht komen. Onbegrijpelijk dat dit zomaar kan bij KLM.”

Het boekingskantoor en KLM wijzen volgens hem naar elkaar en weigeren verantwoording. Volgens Tix-baas Björn de Jager komen door de ‘interline overeenkomst’ tussen KLM en Insel Air deze vluchtcombinaties uit de reserveringssystemen.

,,Het is niet aan ons om de betrouwbaarheid van maatschappijen dan in twijfel te trekken.”

KLM geeft toe dat Insel Air een lATA-partner is, waarmee wordt samengewerkt op elkaars vluchten, zodat reizigers één keer hoeven in te checken en bagage vanafschiphol wordt doorgelabeld naar de eindbestemming.

,,Dat is gebruikelijk in de luchtvaart. Het blijven wel twee aparte vluchten”,

aldus de woordvoerster. KLM heeft volgens haar twee maanden geleden het gedeelde vluchtnummer (‘codeshare’) opgeschort, omdat Insel Air verdergaande afspraken over aansluitende vluchten, punctualiteit, veiligheid en afhandeling van passagiers niet meer volledig kan waarmaken door de bedrijfscrisis.

Nationale luchtvaartautoriteiten, in dit geval op Curacao en Aruba, gaan volgens vliegbrancheorganisatie IATA over de veiligheid en luchtwaardigheid. Volgens Insel Air vinden er extra inspecties plaats, maar is een vliegverbod niet aan de orde.

,,lnsel Air voldoet nog steeds aan de veiligheidsnormen”, zegt topman Albert Kluyver tegen De Telegraaf. De diverse testen van MD-vliegtuigen zijn volgens hem goed verlopen. ,,Het wachten is nu op de afronding van het papierwerk. De Fokker-vloot vliegt.”

De reden van de ellende is volgens Kluyver dat Venezuela 100 miljoen dollar bevriest.

,,Een overbruggingskrediet van onze overheid moet de geldnood oplossen. Daarna willen we de vloot van L4 vliegtuigen vernieuwen en onze 21 bestemmingen in de regio kritisch bekijken.”

De Consumentenbond vindt dat reizigers tijdens de boeking duidelijk moeten weten met wie ze vliegen.

,,Dan kunnen ze een eigen afinieging maken.”

Om Smit tegemoet te komen, heeft Tix hem volgens De Jager omgeboekt naar Avianca.

Bron: Telegraaf

- Advertentie -

Artikel delen

17 reacties

 1. Januari uitvoerig contact gehad met vliegwinkel,nl en uiteindelijk vlucht geboekt voor 3 personen tussen Sint Maarten en Curacao voor half maart. Simpelweg omdat er geen andere keus is in aanbieders Naar aanleiding van de nieuwsberichten de afgelopen week contact gezocht met Vliegwinkel.nl en gevraagd de tussenvlucht te annuleren ivm de berichtgevingen in het nieuws. Dat kon echter maar 100% van de reissom kwijt. Vliegwinkel.nl ontloopt alle verantwoordelijkheden. Zij waren in januari al op de hoogte van deze calamiteiten en melden hier niets over.

 2. Ik vind het wel leuk om steeds weer te lezen over het geval van der Kwast en dat hij dagelijks de tap in de Heeren leeg drinkt. Het geeft wel een menselijke draai aan het drama.

 3. Mijn nichtje had drie weken geleden een gecombineerde vlucht Insel Air en KLM van Curaçao naar Amsterdam. Dit werd voor de 19 jarige alleenreizende jongedame een drama om niet te zeggen een horror story. Eerst ingecheckt toen werd ze met nog twee overstappers weer uit het vliegtuig gehaald omdat ze de KLM vlucht niet zouden halen toen er weer in en vervolgens op Aruba uit het vliegtuig gekieperd en aan hun lot overgelaten. Op een holletje nog net de KLM gehaald. Ik heb al eens meer gewaarschuwd dat ze hun klanten hier hen dienst mee bewijzen en de KLM haar geloofwaardigheid verliest! Was trouwe KLM klant maar met de kerst voor het eerst met TUI (ook weer een kostenplaatje) en ben trouwe klant af.

 4. Onveilig is stemmen op Jessy kut en ped.d aschvailad. daar bij nog de vogel spchet kruipin mijn holltje ennnetje gaat naar de schaapen slachtbank

 5. Probleem met KLM is zeggen dat ze wederom codeshare hadden met Insel en als betrouwbare partner voordeden. Het probleem is dat je ongewild kennelijk een maatschappij krijgt waarvan reguliere klant niet weet hoe ze ervoor staan.

  Insel air is een tragisch verhaal, maar dat moet niet op passagiers worden verhaald.

 6. Met onveilige vliegtuigen vliegen is gewoon crimineel.

  Heerenveen en Lippinkhof horen in Bon Futuro thuis.

  Van der Kwast zou een toegangsverbod tot de Heeren moeten krijgen.

 7. Ruggenaath is geen airline expert. We Mogen aannemen dat zijn medewerkers dat wel zijn en ook de medewerkers van Suzy Romer. Of zijn dat geplaatste personen zonder kwaliteiten?

 8. Insel air brengt willens en wetens mensen levens in gevaar en worden door de regering flink beloond met 33 miljoen. Ik stel voor dat er in de toekomst op iedere vlucht van insel air een directie lid of een naaste familie lid verplicht word mee te reizen.

 9. Het liedje dat de Venezolaanse 100 miljoen de basis is van alle ellende bij Inselair klinkt steeds meer als een holle frase. Men weet nu al meer dan een jaar dat de tegoeden uit Venezuela voorlopig niet overgemaakt zullen worden. Wat is er door de maatschappij gedaan om de situatie onder controle te krijgen ?????? Behalve dan de belastingbetaler voor dit debacle te laten opdraaien.

 10. Insel Air was al op sterven na dood, maar deze gratis advertentie in de telegraaf geeft ze de dood steek, er is geen hond meer die met deze maatschapij de lucht in wil, leterlijk en figuurlijk. Ik had Ruggenaad toch slimmer gedacht, 33 miljoen weg gegooid geld. Van Gerrit de Raaf had ik het wel verwacht daar die samen met zijn maffia vriend Corallo minimaal de helft in hun zakken hadden gestoken van de 33 miljoen, lekker zak centje voor de dorst zou Gertje hebben gedacht!.

 11. En what about die rare kwast van der Kwast, die meer in de Heeren omzet dan hij in zijn porkeriairline investeert?

  Hij zou zich uit schaamte de haren uit zijn baard moeten trekken.

 12. Als je vandaag nog aan Dhr. Heerenveen zou of het goed gaat bij Insel, dan liegt hij keihard dat het perfect gaat, regardless van wie tegenover hem staat, of het nou op de TV, radio, internet, op feestjes, in persoonlijke gesprekken, bedenk het zelf maar….
  Hr Heerenveen: accepteer hierbij aub mijn innige deelneming in deze voor U weliswaar totale verassing, maar gelooft U mij: Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die zo kan Lu…… zoals U.
  FOEI!

 13. we gaan nu de rollen omdraaien. de passagiers worden gearresteerd. de pers krijgt de schuld. en Venezuela betaald haar rekeningen niet. wordt het niet eens tijd om de hele staf en graaiers van Insen op te sluiten? die rustig alle kassen leeg konden roven omdat iedereen te druk was met andere zaken, zoals die andere moordenaar en dief, Gerrit te volgen.

 14. Rob Smit uit Sittard is een dumbo, want bij tix.nl wordt terwijl je aan het boeken bent duidelijk getoond als er eventueel een andere partij de rest van de vlucht doet. Probeer maar eens als test een reis te boeken van Amsterdam naar Barranquilla , dan zie je echt dat er meerde maatschappijen de vluchten doen. In mijn voorbeeld op de geselecteerde data staat Avianca er tussen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -