30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 12:40

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Honderden miljoenen dollars gelegaliseerd via lingeriewinkel

Bart Mos

Zowel Robbie Dos Santos, als de familie Grynsztein als MCB bank dreigen net als ING bank en KPMG aan onafhankelijke rechtspraak in Troya/Cymbal te ontsnappen. Begin dit jaar noemde minister Grapperhaus (Justitie) het plan om te onderhandelen met verdachten en zo het strafproces te versnellen „heel interessant.”

Honderden miljoenen werden witgewassen in de lingeriewinkeltjes van de familie G. op Curaçao. In 2015 werden ze bij een grootscheepse politieactie in de boeien geslagen. Inmiddels hebben hun advocaten een opmerkelijke deal gesloten met justitie: strafvermindering in ruil voor openheid van zaken.

De familie G. bezit op de Antillen al decennia diverse toeristische winkels. Zodra er een Amerikaans cruiseschip aanlegt in de haven van Willemstad, rinkelen bij G. de kassa’s door de verkoop van onder meer T-shirts, lingerie en horloges.

- Advertentie -

Maar in 2007 komt daar plots verandering in. Duizenden Venezolanen, gedwongen door de instortende economie in hun eigen land, komen op de naastgelegen Antillen hun waardeloze bolivars omruilen voor stevige dollars. Ze gebruiken hiervoor speciaal door hun overheid in Caracas gefaciliteerde ’dollar-creditcards’, bedoeld voor specifieke aankopen tijdens buitenlandse reizen.

De Venezolanen krijgen op deze creditcards een zeer gunstige, door Venezuela gesubsidieerde dollarkoers. Met deze creditcards pinnen ze massaal dollars in de winkels van G.

Op de kassabonnen zet familie G. dat er medicijnen of lingerie voor is aangeschaft, aangezien dat in Caracas gecontroleerd wordt.

Het dollar-toerisme vanuit Venezuela neemt op Curaçao zo’n enorme vlucht, dat alleen al bij deze familie binnen enkele jaren 322 miljoen dollar (270 miljoen euro) wordt gepind. De creditcards worden door Venezolaanse tussenpersonen met dozen tegelijk ingevlogen. De kleding- en lingeriewinkels van G. worden bijzaak en zij richten op papier zelfs een uitsluitend voor het pinnen bedoeld farmaceutisch bedrijf op in Amsterdam. Via een rekening bij ING Bank en met uit Nederland afkomstige pinautomaten, lijkt het alsof de Venezolanen medicijnen aan de Cruquiuskade in Amsterdam hebben gekocht, in plaats van dollars gepind in Willemstad, Curaçao.

- Advertisement -

De Amerikaanse bank Wells Fargo waarschuwt ING Bank voor de verdacht grote hoeveelheid dollartransacties, waarna ING het contract met de familie begin 2015 beëindigt. Een half jaar later worden de betrokkenen van de familie G. gearresteerd op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. ING trof afgelopen jaar een schikking van 775 miljoen euro, onder meer voor de slechte controle van de pinactiviteiten van de G’s.

In de overeenkomst tussen de witwasfamilie G. en justitie doet ook de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) mee. Deze Antilliaanse bank, die net als ING Bank jarenlang het witwascircus op het eiland faciliteerde, draait op voor enkele miljoenen euro’s in de deal die in totaal tientallen miljoenen behelst.

Grapperhaus: het OM Curaçao heeft vastgesteld dat KPMG AAS verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu worden vervolgd | Beeld FD

Het Openbaar Ministerie onderstreept dat de afspraken met de verdachte familie G. allemaal eerst nog ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd. Tom Lucas, advocaat van één van de verdachte broers Isaac G., wijst op de voordelen van de deal met het OM. „Met dergelijke afspraken wordt voorzien in een maatschappelijke behoefte om dit soort zaken niet eindeloos te laten duren”, aldus Lucas. Zo zien de advocaten bijvoorbeeld af van het horen van tientallen getuigen en zullen de verdachten openlijk verklaren wat ze op Curaçao allemaal hebben uitgespookt.

Interessant

Begin dit jaar noemde minister Grapperhaus (Justitie) het plan van het Openbaar Ministerie om te onderhandelen met verdachten en zo het strafproces te versnellen „heel interessant.”

Het moet voorkomen dat ingewikkelde processen zich jarenlang voortslepen waardoor overbezette rechtbanken en opsporingsinstanties niet meer toekomen aan andere zaken. Of zoals de bij het proces in Zwolle aanwezige FIOD-rechercheur dinsdag verwoordde: „Anders ben ik over vijf jaar nóg met deze zaak bezig.”

Bron: Telegraaf.nl

- Advertisement -

Artikel delen

16 reacties

 1. @laStiwz
  Ik heb nog een lange tijd te gaan alvorens mn pensioen te halen, pak hem beet 25 jaar, en verder ben ik als expat een echte bofferd.
  Ik zie mezelf niet als een linkse rakker (overigens al zou ik het zijn gaat het jou geen b aan) ik zit gezellig in het midden en zie wat rechts en links uithalen. Alhoewel ik momenteel toch liever ter linke zijde zou opereren.
  Overigens heeft ‘onze’ Berhard in A’dam 349 panden, dat heb je goed kunnen zoeken op het net, en derhalve nog meer via bv’s, woningen en kantoren. Uit onderzoek van Het Parool blijkt dat hij ook via bv’s vastgoed in handen heef, 590 Nederlandse adressen, waarvan 349 in Amsterdam.
  Ik vind het allemaal best, kortom van mij mag hij, maar die huichelchtigheid van vele reaguurders is uitermate stuitend.Laten we vooral elkaar de (lach) spiegel voorhouden.
  Ikzelf mag me verblijden met 2 panden in het Amsterdam, dus ik heb nog een hele lange weg te gaan alvorens bij Bernhardje aan te komen.

 2. @Henk1: wat ben je toch een linkse zijk rat.

  1. Bernhard heeft niet “meer dan 500 panden in Amsterdam” echter “slechts 349.

  2. Van deze 349 zitten er 317 in BV’s en andere entiteiten waarvan Bernhard niet enkel en alleen aandelhouder is. Soms zit dat in BV’s met meer dan 200 aandeelhouders.
  Analoog aan jouw denkwijze durf ik te stellen dat jij, als ex ambtenaar, een ABP pensioen ontvangt/opbouwt, ABP heeft momenteel gegarandeerd meer dan 500 panden in Amsterdam in bezit. Om nu te zeggen dat jij, als gerechtigde van enige uitkering nu, of in de toekomst, van het ABP meer dan 500 panden in bezit hebt, gaat neem ik aan ook jou te ver.

  3. Daarbij, wat dan nog als iemand meer dan driemiljoenmiljard panden in Amsterdam in eigendom heeft. Good for him, and none of your fuckin bizniz.

  4. Wat heeft het bezit van enkele tigtig panden van een prinsje overigens met witwassen te maken?

 3. NB

  “Nederlandse banken doen nog niet genoeg om witwassen te voorkomen, vindt De Nederlandsche Bank (DNB). Naar schatting wordt er jaarlijks voor 16 miljard euro witgewassen”. Vooral het vastgoed is een prima plek om te ‘wassen’. Een NL prins die meer dan 500 panden in Amsterdam bezit en die tegen enorm hoge bedragen verhuurt. Men vindt het blijkbaar erg normaal, dus naar mijn mening moet Grapperhaus als verantwoordelijke minjus niet zeuren.

 4. Het Koninkrijk staat weer op plaats 1 als belastingparadijs, witwasmachine en (il)legaal gokparadijs.
  De moraal is zoek in het hele Koninkrijk. De Nederlandse staat verdiende in 2018 € 500 miljoen aan gokbelasting. Illegaal gokken vindt in het hele Koninkrijk plaats. Dus alle binnenstromende geldstuwmeren moeten worden witgewassen. Laaiend listig om dat via een keurige lingeriehandel te doen. Zou het goed doen in Dantes Inferno (fierno). Loopt minder in de gaten. Mensen die zichzelf consequent flitsend verrijken bevolken met name de elite. Banken behoren daar ook toe. Dus concurreren die met elkaar in het rijden van scheve schaatsen. Als er hoge boetes betaald moeten worden, gaan de bankkosten voor rekeninghouders stijl omhoog. Mooi hé, die afwenteling van verantwoordelijkheid. Geen centje pijn, als het geweten niet knaagt. En dat doet het hoogst zelden. Wat zou het causaal verband zijn? Macht en mistige moraal? Een schone politicus is tegenwoordig een tegenstelling in zichzelf. De meesten zijn bovenbazen die druk zijn met windhandel, windowdressing en recht praten wat altijd al krom was. Zo val je dus door gebrek aan gewicht omhoog en loop je ook nog binnen. Met enig financieel inzicht en witwascarrousels uitproberen, wordt je vanzelf vermogend. Vooral als de abjecte abonneeverkooptechnieken van het Parool bij supermarkten wordt gevolgd. We laten nog ff onopvallend een koppel kalveren in de put verdrinken. Wel daarbij zo kijken dat je overtuigend van de prins geen kwaad weet.

 5. Tja een NL motorblok. Ook wij kunnen er wat van. En maar wijzen naar de ‘anderen’.
  Als we ook in NL een keer leren de hand in eigen boezem te steken, ING, ABN AMRO Rabo, dan komen we al een heel eind. Want laten we nou wel wezen wie herinnert zich bv niet de ABP affaire, het Fyra projekt (ach ‘t was maar 11 miljard euro). De banken die betrokken waren bij World-on-line,en zo kunnen we nog eeen heel boekwerk vullen waar de NL belastingbetaler voor opdraaide.
  Het is niet goed te praten wat er is gebeurd maar ik kijk nergens meer van op.

 6. En te bedenken dat, Michèle Russel-Capriles onlangs beëdigd is als waarnemend Gouverneur van Curaçao. Is dit wat ze bedoelen met het verwevenheid tussen onder en boven wereld?

 7. Waar kan ik heen?
  Niet steeds niet naar HNO, want die is dankzij Betrian, Camelia en consorten na al die jaren nog steeds niet af.

  Niet (meer) naar Insel Air, want die ligt dankzij “wijze” Ys,
  en ondanks de Naf 32 miljoen, nu diep in het graf.

  Niet meer naar Ennia waar de pensionados mokken, , want die is onder Tromps effectieve toezicht, volledig leeggetrokken

  En ga zo maar door…

 8. “Waar kan ik heen? Ik kan niet naar Ennia. Kan niet naar Ennia, Door Palm haast failliet.”
  vergeet niet de rol van Reinald, kop in het zand en hopen dat het overwaait, Curiel, en de raad van commissarissen (Saleh) die jarenlang goed gecasht hebben en niets hebben ondernomen.

 9. Waar kan ik heen? Ik kan niet naar Giro. Kan niet naar Giro, Capella is shit.

  Waar kan ik heen? Ik kan niet naar MCB. Kan niet naar MCB, Capriles wast wit.

  Waar kan ik heen? Ik kan niet naar Ennia. Kan niet naar Ennia, Door Palm haast failliet.

  Waar kan ik heen? Ik kan niet naar PWC. Kan niet naar PWC. Waar Wieriks niets ziet.

  Waar kan ik heen? Ik kan niet naar Baker Tilly. Kan niet naar Baker Tilly. Waar Bergisch blind tekent.

  Waar kan ik heen? Ik kan niet naar FCW Legal. Kan niet naar FCW Legal. Waar Carmelia zich verrekent.

  Waar kan ik heen? Ik kan niet naar Banco Central Kan niet naar Banco Central. Daar zit Zus de Lannooy.

  Waar kan ik heen? Ik kan niet naar KPMG. Kan niet naar KPMG. Daar is het Lindomar’s zooi.

  Waar kan ik heen? Ik kan niet naar de gobiernu. Kan niet naar de gobiernu. Zit Stella van Rijn in de top.

  Waar kan ik heen? Ik kan niet naar E&Y. Kan niet naar E&Y. Daar zit Gianni Schob.

 10. Voor al deze personen die denken dat het om “wit” geld gaat, die zouden zich mogen verdiepen in de gemanipuleerde koersen van wijlen Chavez en Maduro. De constructie verrijkt het regime en laat de bevolking creperen.
  Zo verkregen de dienaren van de dictatuur elke dollar tegen 10 bolivar, terwijl de werkelijke koers lag tegen 1 miljoen bolivar.
  Bovendien komen de dollars regelrecht uit het zwarte circuit en worden zo “witgewassen” door transacties waartegenover geen goederen noch diensten zijn aangeboden.
  Vervolgens worden diezelfde dollars tegen woekerprijzen weer aangeboden aan de Venezolaanse bevolking die vanwege de geldontwaardering van de bolivar alleen transacties kon uitvoeren in dollars.
  Het systeem bestaat nog altijd, dus er zijn nog meer bedrijven en personen die zich aan deze constructies verrijken.

 11. @Brian S
  Re: Is dit wel witwassen?

  Kijk naar het picto gram, zwart cash geld uit de onderwereld wordt via de dollarswipe transacties met Venezolanen witgewassen.

  Laten we er hypothetisch ervan uitgaan – de Venezolanen het voordeel van de twijfel gunnende – dat het geld op de creditcards “wit” is.

  De dollar uitbetalingen aan de Venezolanen werden echter met zwart geld gefaciliteerd.

  Zwart cash geld is na de swipe transactie met Venezolanen, “geconverteerd” in giraal “wit” geld dat keurig op een bankrekening staat.

 12. Is dit wel witwassen? Witwassen gaat om het legaal maken van illegaal/crimineel geld. Hier was geen sprake van. Het geld was legaal van de Venezolanen.

 13. De MCB heeft ook een “graantje” meegepikt in deze rdinaire dollarswipe witwas afffaire.

  De MCB is in feite net zo fout als de gewelddadige maffia uit de criminele onderwereld, zolang de MCB er zelf financieel beter van wordt, speelt
  ” Bankmoraal” plotseling geen rol en worden alle “good banking” principes met voeten getreden.

 14. Onze o zo integere MCB houdt Robbery dos Santos buiten maar heeft zichzelf wel schaamteloos verrijkt in deze zaak.

  Welke MenkiRojeriaanse nietsnut is de Compliance Officer van MCB?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -