Telegraaf | Helikopteraanval op hof Venezuela

Het politie-onderzoek dat volgde op de aanval trok veel nieuwsgierige burgers.
Foto: EPA

CARACAS – Een man heeft dinsdag een aanval met een helikopter uitgevoerd die gericht was tegen de regering van Venezuela. Uit de gestolen politiehelikopter werden granaten op het gebouw van het Hooggerechtshof in Caracas gegooid. Niemand raakte gewond, voor zover bekend.

Vanuit de helikopter werd tevens het ministerie van Binnenlandse Zaken onder vuur genomen, waar op dat moment een groep mensen bijeen was. Volgens president Nicolás Maduro hadden tientallen doden kunnen vallen.

De regering stelt de politiepiloot Oscar Perez verantwoordelijk voor de aanval. Perez is tegenstander van de in zijn ogen criminele regering. Op zijn Instagramaccount had Perez een video van zichzelf geplaatst met nog een aantal gewapende mannen met capuchon op. In de video stellen ze dat een operatie gaande is om de democratie te herstellen.

Maduro spreekt op de staatstelevisie van een ,,terroristische aanval” en legt een verband met een couppoging. Hij laat weten dat speciale veiligheidstroepen achter de daders aanzitten. Ook eist de president dat de oppositiepartijen de aanval veroordelen.

De oppositie ziet het Hooggerechtshof als een verlengstuk van de president. Het hof wilde eerder dit jaar de taken van het parlement overnemen, omdat de volksvertegenwoordiging volgens de rechters slecht samenwerkt en regels aan zijn laars lapt.

Het parlement wordt gedomineerd door tegenstanders van de president. Op Maduro’s aandringen kwam het hoogste rechtsorgaan terug op zijn besluit.

De president waarschuwde eerder op dinsdag voor oorlog als zijn socialistische regering door protesterende tegenstanders gewelddadig wordt omvergeworpen. Demonstranten gaan nu al drie maanden de straat op om te protesteren tegen zijn bewind.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *