Telegraaf | Groep Martha kreeg prints met gegevens

 John van den Heuvel en Mick van Wely

Peter de V. speelde informatie van de marechaussee door aan criminelen

Peter de V. speelde informatie van de marechaussee door aan criminelen

Amsterdam – Een brisante vondst deed de recherche kort na de liquidatie van topcrimineel Gwenette Martha in mei 2014. In een auto van zijn vertrouweling Chadid Yakhlaf (27) uit Amsterdam lagen prints met vertrouwelijke informatie van de Marechaussee.

Het ging om uitgeprinte schermweergaven van het informatiesysteem van de KMAR. Wat er precies op stond, wil het Openbaar Ministerie nu niet zeggen. Het was de start voor een onderzoek naar de medewerker van de marechaussee. Peter de V. werkte als ict-contactpersoon voor de Brigade Grensbewaking.

De Schipholmedewerker werd in oktober opgepakt. In de zestien maanden daarvoor tapte en observeerde de recherche hem. Tijdens verhoor verklaarde De V. informatie aan criminelen te hebben verstrekt, nadat hij zeer ernstig was bedreigd. De KMAR-medewerker vertelde uit angst voor represailles niet aan wie hij informatie door had gespeeld.

Volgens zijn advocaat Heleen Helleman vreesde De V. voor zijn leven en dat van zijn gezin. Na de arrestatie bezochten ’Noord-Afrikaanse’ mannen de woning van De V. Er is toen politiebewaking ingesteld.

De teamleiders van liquidatie-onderzoeken in de hoofdstad volgden kennelijk met belangstelling het grasduinen van De V. in de onderzoekssystemen. Sommige namen van personen die De V. naploos in de systemen, kenden ze niet.

Wellicht hoopten ze door het zoekgedrag van De V. meer te weten te komen over de achtergrond van liquidaties. Martha en Yakhlaf hadden een hoofdrol in de Mocro-oorlog tussen Marokkaanse criminelen, die al drie jaar woedt en aan zeker twintig mensen het leven kostte. Volgens de advocaat van Peter de V. werd hij benaderd buiten zijn werkomgeving. „Er zijn overigens nergens aanwijzingen voor het ontvangen van geld”, zegt Helleman. Zowel de advocaat van Peter de V. als het Openbaar Ministerie wil niets zeggen over het corruptie-onderzoek. Het OM zegt wel dat De V. aan een zware criminele organisatie gelekt zou hebben.

Chahid Yakhlaf (27), in wiens auto de informatie lag, stierf op 31 december toen hij in Kerkdriel werd doorzeefd met kogels. Het was Yakhlaf die Martha vergezelde in Amstelveen in mei 2014 toen die werd geliquideeerd. Yakhlaf overleefde de regen aan kogels die Martha velde.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *