32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 16:45

Laatste reacties

- Advertentie -

TELEGRAAF Gemeenteraadsverkiezingen: PvdA grote verliezer, winst voor D66 en SP

PVDA Partijleider Diederik Samsom rechtte in zijn eerste reactie de rug. „We hebben verloren, maar zijn niet verslagen.”
PVDA Partijleider Diederik Samsom rechtte in zijn eerste reactie de rug. „We hebben verloren, maar zijn niet verslagen.”


DEN HAAG – De PvdA is woensdag de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is in tal van grote steden niet langer de grootste. Ook de VVD verloor aanzienlijk terrein. Het CDA verliest weinig ten opzichte van 4 jaar geleden en is door het forsere verlies bij de VVD nu weer de grootste landelijke partij.

PvdA heeft verloren

Advertentie

- Advertentie -

Forse winst is er voor D66. Deze partij krijgt er zo’n 260 raadszetels erbij en neemt de eerste plek van de PvdA over in onder meer Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen. Ook de SP deed het heel goed. Zij verdubbelde bijna het aantal raadszetels. Leefbaar Rotterdam verdrong de PvdA als grootste partij in de Maasstad.

Partijleider Diederik Samsom rechtte in zijn eerste reactie de rug. „We hebben verloren, maar zijn niet verslagen.” Samsom maakte duidelijk dat de PvdA met hernieuwde energie doorgaat. Ze gaat extra haar best doen omdat de resultaten van het kabinetsbeleid te langzaam binnenkomen. „We zijn geen mooiweerpartij. Mensen verwachten van ons dat we de kopjes niet laten hangen.”

VVD-leider en premier Mark Rutte gaf toe dat zijn partij „een forse tik“ heeft gehad. Hij wees erop dat zijn partij regeert in moeilijke tijden en impopulaire maatregelen moet nemen.

- Advertisement -

D66-leider Alexander Pechtold toonde zich ingenomen. De goede uitslag is voor hem geen aanleiding om de steun aan het kabinetsbeleid in te trekken. SP-leider Emile Roemer vindt het „tijd om een feestje te vieren”. Het positieve resultaat voor zijn partij hing volgens hem al een tijd in de lucht.

CDA-leider Sybrand Buma had de gunstige uitslag voor zijn partij vooraf nauwelijks voor mogelijk gehouden. Volgens Buma is dit de beloning voor de scherpe oppositiekoers van de partij.

Volgens Geert Wilders van de PVV, wiens partij maar in 2 gemeenten deelnam aan de verkiezingen, hebben de regeringspartijen VVD en PvdA „een enorm pak op hun donder gehad”. Wilders zorgde op de verkiezingsavond van zijn partij in Den Haag voor commotie door zijn aanhangers te vragen of ze meer of minder Marokkanen willen. „Minder, minder, minder”, riep de zaal. De PVV bleef de grootste in Almere, maar trok zowel in Almere als in Den Haag minder kiezers.

De opkomst was woensdag 53,8 procent. Vier jaar terug ging 53,9 procent van de kiezers naar de stembus. Lokale partijen deden het opnieuw goed en zelfs nog beter dan 4 jaar geleden. Zij halen bijna 30 procent van de stemmen, 5 procent meer dan 4 jaar terug.

Bron: Telegraaf

bron: Telegraaf

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -