32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

TELEGRAAF Gemeenteraadsverkiezingen: PvdA grote verliezer, winst voor D66 en SP

HomeMediaTELEGRAAF Gemeenteraadsverkiezingen: PvdA grote verliezer, winst voor D66 en SP
PVDA Partijleider Diederik Samsom rechtte in zijn eerste reactie de rug. „We hebben verloren, maar zijn niet verslagen.”
PVDA Partijleider Diederik Samsom rechtte in zijn eerste reactie de rug. „We hebben verloren, maar zijn niet verslagen.”


DEN HAAG – De PvdA is woensdag de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is in tal van grote steden niet langer de grootste. Ook de VVD verloor aanzienlijk terrein. Het CDA verliest weinig ten opzichte van 4 jaar geleden en is door het forsere verlies bij de VVD nu weer de grootste landelijke partij.

PvdA heeft verloren

Advertentie

Forse winst is er voor D66. Deze partij krijgt er zo’n 260 raadszetels erbij en neemt de eerste plek van de PvdA over in onder meer Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen. Ook de SP deed het heel goed. Zij verdubbelde bijna het aantal raadszetels. Leefbaar Rotterdam verdrong de PvdA als grootste partij in de Maasstad.

Partijleider Diederik Samsom rechtte in zijn eerste reactie de rug. „We hebben verloren, maar zijn niet verslagen.” Samsom maakte duidelijk dat de PvdA met hernieuwde energie doorgaat. Ze gaat extra haar best doen omdat de resultaten van het kabinetsbeleid te langzaam binnenkomen. „We zijn geen mooiweerpartij. Mensen verwachten van ons dat we de kopjes niet laten hangen.”

VVD-leider en premier Mark Rutte gaf toe dat zijn partij „een forse tik“ heeft gehad. Hij wees erop dat zijn partij regeert in moeilijke tijden en impopulaire maatregelen moet nemen.

D66-leider Alexander Pechtold toonde zich ingenomen. De goede uitslag is voor hem geen aanleiding om de steun aan het kabinetsbeleid in te trekken. SP-leider Emile Roemer vindt het „tijd om een feestje te vieren”. Het positieve resultaat voor zijn partij hing volgens hem al een tijd in de lucht.

CDA-leider Sybrand Buma had de gunstige uitslag voor zijn partij vooraf nauwelijks voor mogelijk gehouden. Volgens Buma is dit de beloning voor de scherpe oppositiekoers van de partij.

Volgens Geert Wilders van de PVV, wiens partij maar in 2 gemeenten deelnam aan de verkiezingen, hebben de regeringspartijen VVD en PvdA „een enorm pak op hun donder gehad”. Wilders zorgde op de verkiezingsavond van zijn partij in Den Haag voor commotie door zijn aanhangers te vragen of ze meer of minder Marokkanen willen. „Minder, minder, minder”, riep de zaal. De PVV bleef de grootste in Almere, maar trok zowel in Almere als in Den Haag minder kiezers.

De opkomst was woensdag 53,8 procent. Vier jaar terug ging 53,9 procent van de kiezers naar de stembus. Lokale partijen deden het opnieuw goed en zelfs nog beter dan 4 jaar geleden. Zij halen bijna 30 procent van de stemmen, 5 procent meer dan 4 jaar terug.

Bron: Telegraaf

bron: Telegraaf

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties