30 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Duitsers slaan coke-alarm

HomeMediaTelegraaf | Duitsers slaan coke-alarm

Mick van Wely

Havens lek: vrij spel voor criminelen | Foto Haven van Hamburg/Hollandse Hoogte

HAMBURG – De Duitse politie maakt zich ernstig zorgen over de enorme smokkel van cocaïne naar Europa. In Antwerpen, Hamburg en Rotterdam werd in 2016 twee keer zoveel coke gepakt als in 2015.

Door een ernstig gebrek aan opsporingscapaciteit zijn de havens lek en hebben criminelen vrij spel.

Dat zeggen chefs van douane en politie in Duitsland in een gesprek met de Duitse zender NDR.

Straatprijs gelijk

Douanechef Wolfgang Schmitz zegt dat onderscheppingen niets doen met de straatprijs. „Voor ons een duidelijke indicatie voor het feit dat de organisaties verloren partijen moeiteloos kunnen vervangen”, zo zegt hij in het radioprogramma Das Forum en het tv-programma Panorama 3.

Schmitz zegt dat politie en douane met een enorm capaciteitsprobleem zitten. Er zouden zeker 3000 mensen extra nodig zijn om de cokesmokkel effectief te kunnen bestrijden. Andere politiechefs zeggen dat alle aandacht in Europa nu naar terreur en immigratie gaat. Politie en douane vrezen dat ze nu maar een fractie van de coke onderscheppen.

Ook toename Rotterdam

De Telegraaf meldde eerder dit jaar al op basis van eigen onderzoek dat in Rotterdam in 2016 meer coke is onderschept dan in de twee jaren ervoor.

In de drie havens namen de opsporingsdiensten 42.100 kilo coke in beslag in 2016, tegen 21.300 in het jaar ervoor. Wereldwijd steeg de hoeveelheid cocaïne die in beslag werd genomen in twee jaar tijd met 72 procent naar 576 ton.
Bezuinigingen

In Nederland waarschuwden in september douaniers al voor de falende aanpak van de smokkel en aanstaande bezuinigingen binnen de douane. Deze krant publiceerde interne stukken waarin een voorgenomen personeelsreductie vermeld stond. Het Ministerie van Financiën ontkende het voorgenomen snijden in het personeel.

Openbaar Ministerie, politie en de burgemeester van Rotterdam namen de signalen wel serieus en waarschuwden de douane in november nadrukkelijk voor de voorgenomen personeelsreductie. Juist in deze tijd waarin de smokkel enorm toeneemt, moet de opsporingscapaciteit eerder opgeschroefd dan gereduceerd worden, zo redeneerde de ’driehoek’. Er is in de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met de douane.
’Meer smokkel bij Surinaamse kust’

De Amerikaanse antidrugsorganisatie DEA ziet een enorme toename van drugssmokkel in de nabijheid van de Surinaamse kust. Sinds de DEA in december in het oostelijk deel van het Caribisch gebied een speciale drugsoperatie in het gebied startte, is voor ruim 800 miljoen euro aan coke in beslag genomen. Ter hoogte van Paramaribo werd enkele weken geleden een partij van 4200 kilo gepakt. Sinds 1999 in het gebied de grootste vangst.

In het recent verschenen Amerikaanse rapport ’International Narcotics Control Strategy Report (INCSR)’ wordt Suriname nu als een van de belangrijkste witwaslanden genoemd. Het gaat dan vooral om het witwassen van geld uit de cocaïnehandel.

Als reden voor de enorme toename van cocaïnesmokkel wordt de explosieve groei van de productie in Colombia genoemd.

Bron Telegraaf

1 reactie

  1. Heeft iemand enig idee hoe Suriname de economische crisis overleeft? Welke kapitaalstromen financiëren de economie van het failliete land met aan het hoofd een bejaarde crimineel en leider van het gevreesde surikartel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties