26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

TELEGRAAF: Dood Els Borst waarschijnlijk misdrijf

HomeMediaTELEGRAAF: Dood Els Borst waarschijnlijk misdrijf
Oud-Minister els borst
Oud-Minister els borst


BILTHOVEN – Voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst (81) is vermoedelijk om het leven gekomen door een misdrijf.

De minister van staat werd maandag dood in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan  in Bilthoven gevonden door twee vriendinnen. Ze lag achter haar auto in een grote plas bloed.

Advertentie

Moord of doodslag

Of de dood van Els Borst – Eilers moord, doodslag of een ander strafbaar feit is, moet uit verder onderzoek blijken, zegt hoofdofficier van justitie Johan Bac. „We gaan uit van een misdrijf. Wat er precies is gebeurd, weten we nog niet. Het onderzoek naar de gebeurtenissen gaat voorlopig zo breed mogelijk verder.”

Het is volgens hem mogelijk dat de oud-minister een inbreker tegen het lijf is gelopen in haar woning in Bilthoven, die haar heeft gedood. Dat zou mogelijk doodslag zijn. Maar een gerichte aanslag op het leven van de D66-politica en dus moord kon donderdag ook nog niet worden uitgesloten.

Er is een team van ongeveer dertig rechercheurs samengesteld dat nu verder onderzoek gaat doen naar de omstandigheden waaronder de oud-minister om het leven is gekomen. De politie gaat graven in de contacten die de minister van staat in de laatste maanden van haar leven heeft gehad. „Onder andere om vast te stellen of ze mogelijk is bedreigd”, aldus plaatsvervangend politiechef Willem Woelders.

‘Mogelijk zaterdag al omgekomen’

De politie is dringend op zoek naar mensen die Els Borst hebben gezien of gesproken sinds zij zaterdag vertrok van het D66-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam. „Sectie en een scan hebben niet aan het licht gebracht wat het exacte tijdstip van overlijden was”, zegt Woelders. „Dus het is mogelijk dat ze zaterdagavond of zondag al om het leven is gekomen.”

Buurvrouwen zeiden eerder al dat het vreemd was dat Borst zondag niet bij een huisconcert in de buurt verscheen, terwijl ze daar een trouwe bezoekster was. Ook had ze niet afgebeld en ze reageerde evenmin op bezorgde telefoontjes op haar voicemail. Dat zou voor de buurtgenoten aanleiding zijn geweest om maandagavond poolshoogte te gaan nemen.

Herdenkingsdienst

Het lichaam van de oud-minister is vrijgegeven. In de Domkerk in Utrecht is zaterdagmorgen een herdenkingsdienst.

Borst is behalve minister van Volksgezondheid ook onder meer Tweede Kamerlid, fractievoorzitter van D66 en lijsttrekker van die partij geweest.

Reacties uit de politiek

 

“We gaan uit van een misdrijf, maar wat er precies is gebeurd weten we nog niet”
– Politie over dood Els Borst

De vergadering van de Tweede Kamer is korte tijd geschorst nadat bekend was geworden dat Borst waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Het debat zou na de middagpauze om 12.35 uur verder gaan, maar Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg schorste tot 13 uur.D66-leider Alexander Pechtold: „ In-en-in triest dat deze zachtmoedige vrouw hoogstwaarschijnlijk door geweld om het leven is gekomen. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt voor de familie en andere nabestaanden. Maar ik hoop vooral dat Els niet lang heeft geleden. Het zijn je meest bange gevoelens. Zo’n lief mens, zo’n dierbaar mens. Als dit haar is overkomen, dan hoop ik alleen maar dat het heel kort heeft geduurd.” Hij sprak van een „ongelofelijke schok en enorme onzekerheid“ voor de familie.

Geert Wilders, fractieleider van de PVV: „Vreselijk en zeer schokkend nieuws. Ik hoop dat indien dat zo is de dader snel wordt gevonden en fors wordt gestraft.”

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is „met stomheid geslagen”: “Heel schokkend, een afschuwelijk bericht. Ik hoop dat alle vragen die er nu nog bestaan, goed kunnen worden beantwoord. Ik wens vooral de familie en nabestaanden heel veel sterkte. “Borst was een hele zachtaardige vrouw. Zeer betrokken. Een warme, non-macho politica.”

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans: „Ben diep geschokt door de mededeling van de politie over de dood van Els Borst. Mogelijk een misdrijf is deze lieve, zachtaardige, in en in menselijke vrouw fataal geworden. Niet te bevatten.”

Buurtbewoners

De buren van oud-minister Els Borst uit Bilthoven komen later donderdag in een besloten bijeenkomst bij elkaar om hun gevoelens te delen, nu bekend is geworden dat de politica hoogstwaarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Dat heeft de gemeente De Bilt, waar Bilthoven bij hoort, donderdag laten weten.

In de omgeving waar Els Borst in Bilthoven woonde, wordt geregeld ingebroken. Volgens cijfers van de politie werden dit jaar in de directe omgeving van de woning van Borst aan de Ruysdaellaan acht woninginbraken of pogingen daartoe geregistreerd. In heel Bilthoven zijn in 2014 tot nu toe 21 woninginbraken of inbraakpogingen vastgelegd.

Een buurman zegt dat de angst in de buurt groeit. De dood van Borst geeft volgens hem „een griezelig gevoel”. Een vrouw stelt dat jongens door het bos vanuit Utrecht naar De Bilt komen om in te breken. „Heel bedreigend, en een heel eng idee dat dit zo dichtbij is gebeurd. Stiekem hoopte ik dat het een politieke moord zou zijn geweest, maar dat zal wel niet.”

 

Bron Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties