Telegraaf: Demonstratie op Aruba

Mike+EmanORANJESTAD –  Mogelijk duizend verontruste Arubanen gaan vrijdag de straat op in Oranjestad om hun ongenoegen te uiten over de nieuwe regering van premier Mike Eman en de verslechterende situatie op het tropische eiland.

Advertentie


Door de groeiende criminaliteit, de intimidatie van politieke tegenstanders en de afkalving van sociale voorzieningen begint ons eiland steeds meer op een Bananenrepubliek te lijken’’, klaagt protestleider Bobby de Kort.

Hij wist een gesprek te bedingen met de premier om het brede ongenoegen te ventileren.

Aruba kampt met een staatsschuld van 1,3 miljard euro en ondanks zijn beloften tijdens de verkiezingen ziet AVP-premier Eman zich genoodzaakt fors te bezuinigen.

Veel mensen zijn het zat dat zij opdraaien voor alle politieke financiële blunders’’, zegt De Kort, die rekent op mogelijk vierduizend demonstranten.

De telefoon staat roodgloeiend.’’

Zo moet de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar om de bijna lege pensioenpotten te redden. Ook op andere terreinen draagt de Arubaanse bevolking de lasten.

De Kort:

Mensen met een minimumloon hebben amper genoeg om water en licht te betalen. Ook voor onderwijs is zo weinig geld dat het met het jaar slechter wordt.’’

Verder stijgt de benzineprijs.

Hoewel De Kort de schuld voor de problemen ook neerlegt bij de vroegere MEP-regeringen, de huidige grootste oppositiepartij, steunt MEP-leider Evelyn Wever-Croes de uiting van volksfrustratie.

Premier Eman bezuinigt op de verkeerde dingen: op onderwijs, zorg en veiligheid. Ze bezuinigen niet op reisjes, feesten, en klinkers en asfalt. Het is smal voor het volk en breed voor zichzelf’’, zegt zij.

Wever-Croes vindt de situatie in de gezondheidszorg schrijnend.

Arubanen zijn het zat dat de zorg steeds duurder wordt maar in kwaliteit achteruit gaat. Als je afspraak moet maken met een specialist, dan kan het zo zes maanden duren. Stel je voor dat je een half jaar op een cardioloog moet wachten.’’

De organisator van de demonstratie krijgt ondertussen te maken met anonieme agressie.

„Iemand heeft kogels opgestuurd naar mijn huis’’

, zegt de 67-jarige De Kort, die nog in het Nederlandse leger heeft gediend.

De wielen van mijn auto zijn losgedraaid. En keer op keer krijg ik foute belastingaanslagen, waar ik met mijn accountant tegen moet vechten. En ik ben niet de enige meneer. Kennelijk is dit de politiek tegenwoordig.’’

Artikel:

 

Bron: Telegraaf

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *