29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:36

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTelegraaf: Curacao terug bij af

Telegraaf: Curacao terug bij af

Door John van den Heuvel

Telegraaf: Curaçao weer terug bij af

Terwijl de vriendin van Helmin Wiels snikkend de rechtzaal verlaat, knikt Nini F. triomfantelijk naar zijn advocaat. Enkele uren later wordt hij aan de gevangenispoort als de verloren zoon ingehaald door vader, moeder en overige familie. Na elf maanden voorarrest mag de belangrijkste troefkaart van justitie als vrij man het weekeinde in.

De klap kwam hard aan, gisteren in de zwaar beveiligde rechtbank in Willemstad. Heel de week hamerde officier van justitie mr Gert Rip erop; niet alleen de huurmoordenaars maar vooral ook de opdrachtgevers van de aanslag die politicus Helmin Wiels op vijf mei vorig jaar het leven kostte, moesten achter de tralies.

Maar na een lang en kostbaar onderzoek en een week procederen is de oogst mager. Degene die justitie naar de intellectuele daders, ofwel de bedenkers van de moord, moest leiden, verliet gisteren met opgeheven  hoofd de de beruchte Bon Futuro-gevangenis op Curaçao.

Rechter Constantijn Van Dam van Isselt vond het na een jaar speurwerk welletjes. Nini F. blijft wel verdachte, mag zijn eiland niet verlaten maar hoeft niet langer achter de tralies.

Burnye ‘Nini’  F.

Aan de vooravond van het proces waren politie en openbaar ministerie nog zelfverzekerd. Sleutelfiguur Bureny ‘Nini’  F. leek om te vallen. Hij zou volgens zijn verhoorders zo onder geestelijke druk gebukt gaan, dat hij op het punt stond zijn criminele partners te verlinken. Volgens justitie gaat het daarbij om ex-minister Jamaloodin en gokbaas Robbie dos Santos. Ook oud-premier Gerrit Schotte en Wiels partijgenoot Wilsoe staan op het lijstje verdachten.

In de rechtszaal bleef F. afgelopen week echter kaarsrecht overeind. Nini verblikte of verbloosde niet toen Rip de rechter probeerde te overtuigen de strafzaak tegen hem voor nader onderzoek aan te houden. Toen Nini zelf een reactie mocht geven, strompelde hij – gehinderd door voetboeien – naar het spreekgestoelte.

,,Dit heeft nu lang genoeg geduurd. Ik heb niets met die moord te maken,” beweerde hij.

De rechter nam gisteren in feite dezelfde beslissing als zijn twee collega’s die afgelopen week en de week daarvoor al hoofdverdachten Dos Santos en Jamaloodin naar huis stuurden. Aanwijzingen voor een discutabele rol in de zaak Wiels zijn er genoeg, maar harde bewijzen ontbreken.

Aanklager Rip kwam niet verder dan wat processen-verbaal over anonieme tipgevers van de inlichtingendienst op Curaçao en een analyse van het sms-verkeer tussen de verdachten.

Ook een verklaring van twee werknemers dat F. na de moord op Wiels met zakken vol geld het kantoor van Jamaloodin verliet, is ontoereikend om hem voor moord te veroordelen.

Voorlopig staat het openbaar ministerie op Curaçao deels met lege handen. Een waarschijnlijke veroordeling van de feitelijke aanslagplegers Elvis K., alias Monster, en diens handlanger Dangelo D., tegen wie veel meer bewijzen zijn, is slechts een pleister op de wonde.

Bron: Telegraaf
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties