31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Curaçao krijgt vrije dag en verder niets

HomeLandenArubaTelegraaf | Curaçao krijgt vrije dag en verder niets

Willemstad | Edwin Timmer

autonomie-curacao-10-10-10-willem alexander-maxima
Chagrijn viert boventoon op vijfde verjaardag autonomie

Chagrijn overheerst op Curaçao na vijf jaar autonomie binnen het Koninkrijk. Wapperde de vlag op 10-10-2010 vrolijk in Willemstad omdat het eiland eindelijk startte met zelfbestuur, vandaag heeft de regering niet één plechtigheid georganiseerd om die zelfstandigheid te vieren.

„Er is helemaal niets”, klaagt voorzitter Amerigo Thodé van de grootste oppositiepartij MFK. „Zelfs geen debat in het parlement waarin we mogen terugkijken en hoe het verder moet.” Ook Zita Jesus-Leito, leider van de PAR, vindt het onbegrijpelijk dat premier Ben Whiteman het eerste lustrum alleen afdoet met een vrije dag voor Curaçaoënaars.

Het optimisme over die frisse start, waarbij Nederland een schuld kwijtschold van bijna twee miljard euro, is ingeruild voor angst voor criminaliteit en frustratie over corruptie. Curaçao beleefde de afgelopen jaren een politieke achtbaanrit onder voormalig premier Gerrit Schotte en een dieptepunt met de schokkende moord op Helmin Wiels in 2013.

Een schop

Door al die Caribische ellende ziet een meerderheid van de Nederlanders – 61% aldus een peiling van Maurice de Hond – de eilanden inmiddels liever vertrekken uit het Koninkrijk. Die uitkomst is voor Aubert Wiels, de broer van de vermoorde politicus, reden om Nederland gelijk de rug toe te keren. „Als we blijven, krijgen we vanzelf een schop”, aldus de leider van de nieuwe politieke groep 1 Tim Magno.

Regeringspartij Pueblo Soberano zoekt de schuld voor de gemiste beloften en aanhoudende armoede echter bij: Nederland! PS is de enige partij die vijf jaar regeringsverantwoordelijkheid droeg. „De voorbereidingen waren abominabel”, kritiseert PS-parlementslid Elmer Wilsoe in Curaçaose media. „Haastje repje, want die magische datum 10-10-10 moest gehaald.” Dat autonomie geen toverstokje bleek, komt volgens Wilsoe omdat het eiland er niet klaar voor was.

Anderen wijten het huidige chagrijn wel degelijk aan PS en haar voormalige vuilbekkende leider Wiels. „De haatcampagne van Wiels heeft geleid tot uitsluiting van mensen”, meent Omayra Leeflang, leider van Eén Rechtvaardig Curaçao. „Zeventig procent van de eilandbewoners leeft onder het bestaansminimum. En 37 procent van de jongeren is werkeloos.”

Op Sint-Maarten heeft autonomie evenmin alle problemen opgelost. De afgelopen weken viel de vierde regering in vijf jaar tijd. Vijftig politiemensen vanuit Nederland moeten bovendien een poging doen de doorwoekerende criminaliteit eindelijk te stuiten.

Bron: Telegraaf

3 reacties

  1. Thode moet zijn mond houden. Driekwart van de parlementsleden van zijn partij is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek, waaronder Thode zelf!

    Zijn zoon is een groot drugsdealer, zijn broer is veroordeeld voor illegale import van auto-onderdelen.

    Zijn partijlijder Schotte heeft een gitzwart strafrechtelijk verleden, van verkeersmoordenaar tot creditcardfraudeur, waarmee hij alleen in een bananenrepubliek als Curacao premier kon worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties