28 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Angst voor vloedgolf Venezolanen

HomeLandenArubaTelegraaf | Angst voor vloedgolf Venezolanen

 Antillen belangrijkste bestemming vluchtelingen | Edwin Timmer

Alfredo Limongi ziet veel verarmde Venezolanen met wrakke bootjes de wijk nemen naar de veel welvarende Nederlandse Antillem | Foto: Umpie Welvaart
Alfredo Limongi ziet veel verarmde Venezolanen met wrakke bootjes de wijk nemen naar de veel welvarende Nederlandse Antillem | Foto: Umpie Welvaart

Willemstad – Venezolaanse burgers op Curaçao en Aruba luiden de noodklok over de toenemende dreiging vanuit het linkse regime in Venezuela voor Caribisch Nederland. Ze houden hun hart vast voor de explosieve situatie in Caracas, en de steeds extremere stappen van president Maduro.

„Ik vrees voor een golf aan vluchtelingen”, verwoordt Alfredo Limongi de wijdverbreide zorg in Willemstad. Elke dag weer kloppen radeloze landgenoten aan voor een veilig heenkomen op de Caribische eilanden. Curaçao en Aruba liggen op slechts een half uurtje vliegen vanaf Caracas, de hoofdstad die zucht onder schaarste en crimineel geweld.

Serveerster Blanca Figuera wordt dagelijks aangeklampt. „Iedereen lijkt goedkope woonruimte en een baan te zoeken”, vertelt Figuera, die zelf al zo lang op het eiland woont dat ze Papiaments en Nederlands spreekt. „Vrienden, familie, kennissen. Allemaal willen ze weten hoe ze hierheen kunnen komen.”

Het grensconflict tussen Colombia en Venezuela, opgestookt door president Maduro om de smokkel van goedkope brandstof en voedsel tegen te gaan, bedreigt bovendien de ABC-eilanden. Gouverneur Stella Lugo van de kustprovincie Falcón eist maatregelen tegen de sluikhandel naar Aruba, Curaçao en Bonaire. Zij spreekt zelfs al van een ’economische oorlog’.

Dit vingerwijzen naar buurlanden is een uiterst gevaarlijke manier om de aandacht van de ellende in Caracas af te leiden, meent Limongi. In december zijn er verkiezingen en de socialistische partij PSOV van Maduro wil hoe dan ook in het zadel blijven. Limongi: „Eerst was er het conflict met Guyana, daarna met Colombia, en nu zijn wij aan de beurt?” Guyana waarschuwde dinsdag dat Venezuela troepen samentrekt aan zijn grens.

Het Korps Politie Curaçao heeft geen officiële cijfers over hoeveel Venezolanen arriveren, stelt woordvoerder Imro Zwerver. Migratie controleert op vliegveld Hato streng of bezoekers genoeg geld bij zich hebben. Maar niemand weet hoeveel Venezolanen ’vergeten’ hun terugvlucht te pakken. Wel is zeker dat bij Curaçaose buurtcafés meer Venezolaanse hoertjes hun diensten aanbieden.

Voor oppositiepartij PAR op Curaçao staat vast dat een deel van de Venezolanen illegaal via de stranden binnenkomt. „De kustwacht kan niet alle baaien tegelijk controleren”, zegt fractieleider Zita Jones Leito. Dat probleem bestaat ook op Aruba.

Extreme onveiligheid is één reden om voorgoed de koffers te pakken. Alejandro Romero werd thuis in Venezuela overvallen door bendeleden. Toen de architect vlak erna naar Curaçao kon komen voor de bouw van een nieuwe shopping mall, twijfelde hij geen moment.

Belangenorganisatie Venexcur heeft de eilandpolitiek, de kerk en het Rode Kruis gewaarschuwd voor de nijpende situatie in het grootste buurland van ons koninkrijk. „Maar niet iedereen is alert”, klaagt ex-voorzitter Limongi. „Velen denken nog steeds dat het alleen om gelukzoekers gaat. Maar Venezuela heeft de grens van dictatuur overschreden. Dit kan uitlopen op een humanitaire ramp.”

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. wij zijn altijd de uitwijk plaats geweest voor diverse groepen en kijk eens wat dat gebracht heeft. beroepen wij ons niet op dat Simon Bolivar de grote bevrijder ook een tijdje bij ons is geweest.

  2. Mano, u heeft gelijk. ik ben geen aanbidder van Schotte. Kijk, ik dtanley Held zegt nu wat hij denkt. Beste heer Mossel, zeg het eerlijk tegen Schotte. Zo ben ik. Oke wat hij ook gedaan heeft, naar jouw mening vind ik raar, terwijl snowden alles de wereld heeft ingestuurd. Het probleem ligt bij de AIVD. Zelfs de Amerikanen vertrouen hun niet. Waar praten wij over? Ik ken Schotte niet. Puur politiek. Zegt veel overnde AIVD dan aldaar.wij moeten bij de les blijven. Komt meer shit. Jammer dat het op dit niveau wordt gespeeld. Zijn er bewijzen? Zelfs het rapport van de heer Romer kunnen wij aanvechten. Weet u al wint Schotte, is beter wat wij nu hebben. Wat hebben gedaan? Vul maar in.

  3. Mano de aanbidder van Gerrit de Raaf (de dief), je hebt gelijk, ik bedoelde eigenlijk vaderland ( land waar ik mij net zo in thuis voel als mijn geboorteland ) en aan wie hij zijn ziel en alle geheimen gegevens van Curaçao heeft verkocht “alle gegevens van de veiligheidsdienst “ook die van jou Mano. dus witte voetjes halen doe je maar bij een ander, laten we zeggen bij Nicolas Maduro, die kan nu wel een paar slijmers erbij gebruiken.

  4. @A.Mossel, ik snap niet waar je je leugens/verzinsels vandaan haalt. Gerrit Schotte is gewoon op Curaçao geboren en getogen. ( 9 sept. 1974 Willemstad.) Moeder is Colombiaanse en zijn pa is Curaçaoënaar, zoals zovelen op Curaçao. Van oudsher zijn er Curaçaoënaars gehuwd met zowel Venezolanen als Colombianen. Ook ik kom uit een familie die, zeg maar, uit zowel Curaçao en verschillende andere landen afkomstig is. Maar we blijven Curaçaoënaars.

  5. @ Dit kan uitlopen op een humanitaire ramp. Als ik nu eens zou zeggen dat die humanitaire ramp al een jaar of tien aan het voltrekken is, geloofd iemand mij dan?. Errol Cova en en Pierre Nelson in ieder geval niet. Heb mij laten vertellen dat Gerrit de Raaf zich heeft aangemeld bij het colombiaanse leger om zijn geboorte land te verdedigen tegen de vijand.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties