31 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Telegraaf | Analyse: rol maffia te verwaarlozen

Mick van Wely

Italianen spelen in Nederland nauwelijks rol

AMSTERDAM – Het klinkt heftig: de maffia rukt op in Nederland. Maar is dat zo? Er zijn flinke kanttekening te maken. Criminologen zoals Cyrille Fijnaut zijn niet onder de indruk over de Italiaanse inbreng in de georganiseerde misdaad.

Het aandeel van de maffia ten opzichte van bijvoorbeeld Albanese groeperingen of de Nederlandse-Marokkaanse misdaadgroepen is vrijwel nihil.

Ook eerdere onderzoeken naar de maffia in Nederland wezen uit dat de rol van de maffia te verwaarlozen is. Liquidaties in het ‘maffia-milieu’ zijn er nauwelijks. In 2002 vond een dubbele liquidatie plaats, maar dat was echt een uitzondering. Het nationale dreigingsbeeld, een misdaadanalyse van de recherche, schetst een allerminst alarmerende situatie.

Dat er een unit tegen de maffia komt, is evenmin opvallend. Er is ook een unit die zich richt op Britse criminelen die zich in veel grotere getale ophouden in Nederland. Er zijn ook plannen voor een speciale eenheid tegen Albanese criminelen. Die vormen echt een dominante factor in de georganiseerde misdaad.

Nederland is nou eenmaal een toevluchtsoord voor criminelen. Boeven van alle nationaliteiten worden hier regelmatig opgepakt. Ze kunnen hier vrij anoniem opereren en ons land is interessant vanwege de rol als productieland van synthetische drugs en is tevens de belangrijkste doorvoerhaven voor cocaïne en heroïne.

Op recente vragen van deze krant aan het Openbaar Ministerie over de rol van de maffia in Nederland, was het antwoord duidelijk. Ze speelt geen opvallende rol. In Duitsland speelt de maffia een veel grotere rol. Daar is echt sprake van infiltratie in de bovenwereld. Dat komt omdat de Italiaanse gemeenschap er veel groter is. De maffia heeft die nodig om zich in te nestelen.

Bron: Telegraaf

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...