Telegraaf | Amsterdam: brievenbus-bv’s niet stoppen

Ruben Koops

Amsterdam: brievenbus-bv’s niet stoppen

Amsterdam – Hoewel er in de gemeenteraad grote weerzin bestaat tegen de vermeende belastingontwijking op de Zuidas, kan de gemeente er nauwelijks iets aan doen. Wel wil het stadsbestuur proberen om de ‘goede’ en ‘foute’ brievenbus-bv’s verschillend te behandelen.

Dat schrijft wethouder Kajsa Ollongren, nadat PvdA, GroenLinks, SP en de dierenpartij hun afkeer hebben uitgesproken over de prominente rol van de stad in een wereldwijd netwerk van fiscale financiële constructies.

20.000

Volgens de partijen zijn zeker 20.000 brievenbusmaatschappijen in Amsterdam gevestigd die jaarlijks duizenden miljarden euro’s ontvangen en doorsluizen. Via een vestiging in Amsterdam kunnen bedrijven en internationale popartiesten hun belastingafdracht laag houden.

Deze ondernemingen op de Zuidas bestaan vaak alleen uit een postadres en een inschrijving bij de KvK. De raadsfracties, die samen een meerderheid vormen, vinden deze meestal legale belastingconstructies immoreel en wilde dat het stadsbestuur zich ging inspannen om het fenomeen tegen te gaan.

Afkeuring

Maar Ollongren zegt met lege handen te staan. Zij wil geen apart register in het leven roepen om de in Amsterdam gevestigde brievenbusbedrijven beter in de gaten te houden, omdat er landelijk al van dit soort databanken bestaan.

Ook weigert zij, omwille van de werkgelegenheid, om de contacten tussen de gemeente en de in de stad gevestigde belastingadviesbedrijven en trustkantoren te minimaliseren of te beëindigen.

Dit was een andere wens van de linkse fracties. Verder meldt zij dat de door links voorgestelde inzet van de wet Bibob nauwelijks zal helpen bij het bestrijden van malafide brievenbusmaatschappijen en dat zij de Belastingdienst niet gaat vragen om extra inspecteurs die de Zuidas kunnen doorlichten.

Volgens Ollongren zijn lang niet alle brievenbus-bv’s van grote bedrijven per se bestemd voor het ontwijken of ontduiken van belastingen.

Google

Zo neemt Ollongren het op voor de diverse op de Zuidas gevestigde bv’s van Starbucks, Nike en Google, multinationals die volgens Ollongren voor werkgelegenheid en economische waarde zorgen in de stad.

Volgens de wethouder moet er een verschil komen tussen de brievenbus-bv’s die multinationals helpen om het betalen van dubbele belastingen te voorkomen, iets wat Ollongren prima vindt, en de bv’s die opgericht zijn om zo weinig mogelijk belasting te hoeven afdragen.

“Dit laatste verdient terecht afkeuring. Hetzelfde onderscheid moet gemaakt worden bij zich in Amsterdam vestigende bedrijven.”

Maar ook hier ziet Ollongren desgevraagd geen rol voor zichzelf, maar zou de Belastingdienst hier verantwoordelijkheid moeten nemen.

Bevoegdheden

“De gemeente heeft geen bevoegdheden als het gaat om handhaven”, zegt Ollongren. “Wel kunnen wij een onderscheid maken tussen bedrijven die ondersteund worden bij vestiging in Amsterdam. Amsterdam richt zich uitsluitend op het helpen vestigen van buitenlandse bedrijven die economische waarde en werkgelegenheid creëren in de regio Amsterdam.”

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *