27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 00:34

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | ’Amerikaanse dollar stort in’

HomeMediaTelegraaf | ’Amerikaanse dollar stort in’

Een zwakke dollar lijkt goed voor de handel, en wordt nagestreefd door president Trump, maar op de lange termijn is een grote verzwakking volgens Roach slecht.

De Amerikaanse dollar stort in. De economie biedt onvoldoende steun aan de meest gebruikte munt, en enorme steun van de Amerikaanse centrale bank laat de waarde kelderen.

Die waarschuwing uit de voormalige chairman van zakenbank Morgan Stanley en hoogleraar Stephen Roach. „De dollar gaat zeer, zeer sterk dalen”, aldus de voormalige hoogleraar aan Yale University.

De Chinese economie wordt steeds sterker en troeft de Verenigde Staten af. Omdat Washington zich steeds verder terugtrekt uit internationale handel en importheffingen optrekt voor handel met andere landen, verliest de dollar internationaal aanzien, stelt Roach, eerder chief economist van Morgan Stanley. ,,Een dodelijke combinatie”, zo typeert hij die houding van Washington.

De coronacrisis, die de Verenigde Staten nog steeds in zijn greep heeft, wordt geen hoofdoorzaak maar draagt bij aan die verzwakking van de handelsmunt, betoogt hij.

„De Amerikaanse economie kampt al lange tijd met aanzienlijke macro-onevenwichtigheden: een zeer lage binnenlandse spaarrente en een chronisch tekort op de lopende rekeningen”, vertelde hij bij CNBC.

Veilige haven verlaten

Een zwakke dollar lijkt goed voor de handel, en wordt nagestreefd door president Trump, maar op de lange termijn is een grote verzwakking volgens Roach slecht.

Traditioneel wordt in een crisis door beleggers de dollar opgezocht. Maar die traditionele rol van veilige haven zal verdwijnen, aldus de econoom, als beleggers gaan zien wat de waarde in de toekomst zal zijn.

Een zwakke dollar krijgt grote consequenties voor de aandelen- en grondstoffenhandel, omdat relatief veel beleggingen in dollars zijn genoteerd.

Bron: Telegraaf

2 reacties

  1. Toen president Richard Nixon het bestaande systeem de genadeslag gaf, begon er een lange periode van onzekerheid. Zijn (Nixon) actie schiep voor de niet-communistische wereld een economische nachtmerrie. Sinds die tijd zijn de naties op zoek naar een nieuw economisch systeem, een systeem dat zal werken. Maar wat was de basis van dat systeem? Het was gebaseerd op de dollar van de Verenigde Staten. Op dat ogenblik vormden de V.S. het machtigste land ter wereld en hun munteenheid was de sterkste, onverslaanbaar. Het was zelfs zo dat de naties de waarde van hun geld bepalen in verhouding tot de dollar. Mooi hè? Ze gingen ermee akkoord hun munteenheid niet meer dan 1 percent boven of onder de vastgestelde waarde te laten schommelen. Deze stabiliteit was ook makkelijker voor de wereldhandel. De regeringen en de zakenlieden wisten vanaf dat moment precies hoeveel hun geld uitgedrukt in de munteenheid van een ander land waard was. So, de machtige dollar had de complete “power”. Yeah. En ja hoor, hierdoor werd het bepalen van de prijzen van de produkten van een land betrekkelijk gemakkelijk omdat men geen rekening behoefde te houden met grote schommelingen in de geldswaarde. Dit systeem werd jammer genoeg aan de kant gezet. Gevolg? Kijk nu wat er met de dollar is gebeurd. Een (complete?) ineenstorting zoals wij vandaag hebben gelezen. Door wie? Wel ja, door mensen die elke dag met nette, schone overhemden naar hun werk gaan en die tijdens de lunchpauze in bedrijfskoffiekamers of stadscafetaria’s eensgezind op het gebrek aan orde en wet zitten af te geven. De hamvraag nu: zal de dollar weer terugkomen en weer stabiliteit verwerven? No señor, in plaats daarvan zien wij juist nu de gevaarlijkste ineenstorting van alle tijden. Het is nu een kwestie van: good bye, see you later, adiós, yoehoe, houdoe.

  2. Een verzwakking van de dollar zal ook consequenties hebben voor onze aan de dollar gekoppelde ANG. Die wordt tov de euro aanzienlijk minder waard. Onze schuld aan Nederland, nu al schrikbarend hoog, zal uiteindelijk onaflosbaar worden. In het artikel in de Telegraaf worden de macro-onevenwichtigheden in de Amerikaanse economie genoemd (zeer lage binnenlandse spaarrente en een chronisch tekort op de lopende rekeningen). Het zijn met name de bizarre uitgaven voor defensie en het zoeken naar “space superiority” die er toe leiden dat de buitenlandse schuld van de VS bizarre proporties aanneemt. De buitenlandse schuld bedroeg op 23 maart jl $23.5 trillioen en was in mid juni opgelopen naar $26 trillioen. Kan men ongestraft geld blijven drukken? Zelfs de Chinezen maken zich zorgen over de dollar TwitterFacebookRedditEmailPrintBeijing: “China delivered a strong warning on the U.S. currency this week.With all the money printing and borrowing, is this the beginning of a long decline for the dollar?”
    MAAR IS ER ECHT REDEN VOOR BEZORGDHEID ALS DE FED ZICH ABSOLUUT GEEN ZORGEN MAAKT ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties