27 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 23:41

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenRegioTelegraaf | Alarm om Caribische muggenziekte

Telegraaf | Alarm om Caribische muggenziekte

door Arianne Mantel

'Uitbraak chikungunya-virus sneeuwt onder door ebola'
‘Uitbraak chikungunya-virus sneeuwt onder door ebola’

Toeristen die afreizen naar het Caraïbisch gebied moeten alert zijn op de infectieziekte chikungunya: van bijna een miljoen patiënten wordt vermoed dat zij deze ziekte onder de leden hebben of hebben doorgemaakt sinds de uitbraak eind vorig jaar.

Inmiddels zijn 150 mensen overleden aan de gevolgen ervan en bij ruim 18.000 patiënten is de ziekte, die wel het broertje van de knokkelkoorts (dengue) wordt genoemd, met zekerheid vastgesteld.

‘Gesprek van de dag’

Internist-infectioloog Quirijn de Mast, verbonden aan het Radboudumc, waarschuwt Nederlandse vakantiegangers die straks tijdens de kerstvakantie richting voor ons bekende gebieden gaan of er willen overwinteren. „Op Curaçao wordt vermoed dat 1654 inwoners de ziekte onder de leden hebben (gehad) en bij 345 patiënten is de ziekte vastgesteld. Op Aruba zien we 43 en op Sint Maarten maar liefst 425 bevestigde gevallen. In Suriname is een grote uitbraak geweest, vooral in Paramaribo en bij 1200 inwoners is de ziekte met zekerheid vastgesteld.”

Hij vervolgt: „Er is veel aandacht voor ebola nu en dat is terecht, want daaraan sterven natuurlijk veel meer mensen en het is een ernstige ziekte. Maar chikungunya is ook een vervelende ziekte omdat naast de acute infectie -waarbij koorts, huiduitslag, spierpijn en hoofdpijn optreden- nogal langdurige gewrichtspijnen volgen.”

De Mast vertelt dat chikungunya in het najaar van 2013 uitbrak. „Het heeft zich razendsnel verspreid over het hele Caribische gebied, met nu inmiddels ook Zuid- en Midden Amerika en de VS. Chikungunya is helaas weinig bekend bij artsen, huisartsen en zeker bij het publiek. Maar in dat gebied is de ziekte het gesprek van de dag. De uitbraak wordt hier echter ondergesneeuwd door alle aandacht voor ebola. Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken.”

Ontstekingsremmers

Eigenlijk is een goede bescherming van de huid de enige optie, stelt De Mast. „Geen blote armen en benen, maar draag kleding erover. Veel smeren met Deet erin, zodat de muggen niet steken. Een klamboe ’s nachts heeft weinig zin omdat ze alleen overdag steken.” Toeriste Willy de Graaff en haar zus werden ook getroffen door chikunguya toen ze onlangs op Curaçao waren. „Er was geen Deet meer te krijgen op dat eiland. Daar wil ik vakantiegangers wel voor waarschuwen.”

Het broertje van de knokkelkoorts kan bestreden worden met ontstekingsremmers. In ernstige gevallen –als er gewrichtspijnen optreden, worden ook anti-reuma-. Uiteindelijk gaat dit meestal wel over. „Maar dat kan wel maanden duren,” stelt De Mast.

Zowel het AMC als het Radboudumc zeggen veel uit het Caraibisch gebied teruggekeerde toeristen te zien met chikungunya. De verwachting is dat het virus zich verder verspreidt.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties