25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 05:19

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Alarm om Caribische muggenziekte

door Arianne Mantel

'Uitbraak chikungunya-virus sneeuwt onder door ebola'
‘Uitbraak chikungunya-virus sneeuwt onder door ebola’

Toeristen die afreizen naar het Caraïbisch gebied moeten alert zijn op de infectieziekte chikungunya: van bijna een miljoen patiënten wordt vermoed dat zij deze ziekte onder de leden hebben of hebben doorgemaakt sinds de uitbraak eind vorig jaar.

Inmiddels zijn 150 mensen overleden aan de gevolgen ervan en bij ruim 18.000 patiënten is de ziekte, die wel het broertje van de knokkelkoorts (dengue) wordt genoemd, met zekerheid vastgesteld.

‘Gesprek van de dag’

Internist-infectioloog Quirijn de Mast, verbonden aan het Radboudumc, waarschuwt Nederlandse vakantiegangers die straks tijdens de kerstvakantie richting voor ons bekende gebieden gaan of er willen overwinteren. „Op Curaçao wordt vermoed dat 1654 inwoners de ziekte onder de leden hebben (gehad) en bij 345 patiënten is de ziekte vastgesteld. Op Aruba zien we 43 en op Sint Maarten maar liefst 425 bevestigde gevallen. In Suriname is een grote uitbraak geweest, vooral in Paramaribo en bij 1200 inwoners is de ziekte met zekerheid vastgesteld.”

- Advertentie -

Hij vervolgt: „Er is veel aandacht voor ebola nu en dat is terecht, want daaraan sterven natuurlijk veel meer mensen en het is een ernstige ziekte. Maar chikungunya is ook een vervelende ziekte omdat naast de acute infectie -waarbij koorts, huiduitslag, spierpijn en hoofdpijn optreden- nogal langdurige gewrichtspijnen volgen.”

De Mast vertelt dat chikungunya in het najaar van 2013 uitbrak. „Het heeft zich razendsnel verspreid over het hele Caribische gebied, met nu inmiddels ook Zuid- en Midden Amerika en de VS. Chikungunya is helaas weinig bekend bij artsen, huisartsen en zeker bij het publiek. Maar in dat gebied is de ziekte het gesprek van de dag. De uitbraak wordt hier echter ondergesneeuwd door alle aandacht voor ebola. Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken.”

Ontstekingsremmers

Eigenlijk is een goede bescherming van de huid de enige optie, stelt De Mast. „Geen blote armen en benen, maar draag kleding erover. Veel smeren met Deet erin, zodat de muggen niet steken. Een klamboe ’s nachts heeft weinig zin omdat ze alleen overdag steken.” Toeriste Willy de Graaff en haar zus werden ook getroffen door chikunguya toen ze onlangs op Curaçao waren. „Er was geen Deet meer te krijgen op dat eiland. Daar wil ik vakantiegangers wel voor waarschuwen.”

Het broertje van de knokkelkoorts kan bestreden worden met ontstekingsremmers. In ernstige gevallen –als er gewrichtspijnen optreden, worden ook anti-reuma-. Uiteindelijk gaat dit meestal wel over. „Maar dat kan wel maanden duren,” stelt De Mast.

- Advertisement -

Zowel het AMC als het Radboudumc zeggen veel uit het Caraibisch gebied teruggekeerde toeristen te zien met chikungunya. De verwachting is dat het virus zich verder verspreidt.

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -