29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Aanslag op Zweedse cartoonist

HomeMediaTelegraaf | Aanslag op Zweedse cartoonist

Schietpartij bij debat over islamisme

Lars Vilks
1 dode en 3 gewonden bij aanslag op Zweedse cartoonist Lars Vilks

Een 40-jarige man is zaterdag overleden en drie agenten zijn gewond geraakt bij een schietpartij in het Deense Kopenhagen. Onbekenden openden met automatische wapens het vuur tijdens een debat over vrijheid van meningsuiting en islamisme. Er zou sprake zijn van een terroristische moordaanslag op de Zweedse cartoonist Lars Vilks.

Vilks was één van de aanwezigen bij het debat. De Deense politie beschouwt de schietpartij als een mogelijke moordaanslag op de tekenaar. Hij heeft spotprenten van de profeet Mohammed gemaakt en wordt daarom bedreigd.

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt zei dat alles wijst op een politiek motief, een terroristische aanslag.

Spotprent

De daders begonnen buiten te schieten en probeerden zich een weg naar binnen te werken. Daar was de Franse ambassadeur François Zimeray toen aan het spreken, die direct onder de tafel te dook om zich te verschuilen voor de schutters.

De ambassadeur en de cartoonist zijn niet gewond. Vilks veroorzaakte ophef toen hij in 2007 een cartoon publiceerde over de Profeet Mohammad als een hond. Sindsdien wordt hij streng bewaakt. Ook tijdens de schietpartij was er bewaking.

De drie agenten die gewond zijn geraakt zijn respectievelijk in de lies, been en schouder geraakt. Ze zijn alle drie buiten levensgevaar.

Klopjacht

Het thema van de bijeenkomst in het cultureelcentrum Krudttonden was de vrijheid van meningsuiting, godslastering en islamisme. Er zijn buiten meer dan dertig kogelhulzen gevonden.

Er vindt momenteel een klopjacht plaats op de voortvluchtige daders. Het zou gaan om twee daders die zijn gevlucht in een Volkswagen Polo. de auto zou inmiddels leeg zijn teruggevonden, maar van de daders ontbreekt ieder spoor. Ze zouden nog steeds gewapend zijn.

De Franse president François Hollande heeft de Deense premier Thorning-Schmidt gebeld en zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve naar Kopenhagen gestuurd. Premier Manuel Valls twitterde dat de vrijheid is aangevallen en Frankrijk solidair is met Denemarken.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties