27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Tegenslag voor Zambezi-zaak

Openbaar MinisterieKralendijk – Rechter Irma Lips heeft het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), om drie processenverbaal als bewijsstukken in te voeren tijdens de behandeling van de Zambezi-zaak, afgewezen.

Advertentie

- Advertentie -

Gisteren begon de inhoudelijke behandeling van de Zambezi- zaak, waarbij Burney El Hage en Ginia El Hage-Cicilia terechtstaan.
Als het qua tijd meezit, vindt morgen de inhoudelijk behandeling plaats tegen verdachte Ramonsito Booi.
Offcier van justitie Leomar Angela overhandigde twee processen- verbaal met nieuwe informatie, die betrekking hebben op getuigenverklaringen van twee directeuren van de Banco di Caribe, waar het echtpaar El Hage bankiert.
Volgens Angela zijn de nieuwe processen-verbaal opgesteld naar aanleiding van die verklaringen.
Het gaat om de feitelijke informatie over een eerdere lening bij de Rabobank, die niet zou zijn opgegeven op een aanvraagformulier voor een nieuwe lening.
Het echtpaar wordt valsheid in geschrifte en witwassen verweten.
Advocaat Geert-Jan Knoops heeft meteen protest aangetekend en aangegeven dat de verdachten al bijna vijf jaar wachten op de behandeling van de zaak.
Angela heeft geen argumenten gegeven, vindt Knoops, om het nieuwe proces-verbaal te rechtvaardigen.

,,Het moment is ontijdig om een stuk in te brengen kort voor de inhoudelijke behandeling”, aldus Knoops. ,,We hebben nu geen kans gehad om die twee directeuren te confronteren met hun verklaringen.”

De verdediging heeft ook beargumenteerd dat het OM vrij laat met de processen-verbaal komt, terwijl bepaalde informatie al ruim zeven maanden is blijven liggen.
Daardoor heeft de verdediging geen kans gezien om het op te pakken.
Het tweede procesverbaal, dat gaat over cijferverschillen van tientallen Antilliaanse guldens, is volgens de verdediging niet gebaseerd op onderzoek van de verschillen in de bancaire wereld, maar is slechts ‘interpretatie van documenten zonder moeite te hebben gedaan om ze te verifiëren’.

,,Het is een suggestief procesverbaal.”

Knoops haalde jurisprudentie aan die aantoont dat in het verleden het Hof laat ingebrachte processen-verbaal (pv’s) heeft geweigerd.
Deze pv’s in kwestie hadden eerder ingediend moeten worden, want ze waren al in het bezit van het OM. Dit is ook het geval in de Zambezi-zaak, zegt Knoops. De pv’s gaan over de maandelijkse aflossingen en kostenverschillen.
In de ochtend werd de zaak drie keer geschorst door rechter Lips.
De rechter besloot dat op basis van de jurisprudentie en de planning, ze de nieuwe bewijsstukken weigert.

,,De planning is er al. De getuigen zijn gehoord. Het eerste proces-verbaal is al geruime tijd beschikbaar, maar door het OM vergeten in te brengen. Daar was voldoende tijd voor. Ik acht het in dit stadium in strijd met het beginsel van behoorlijk procesorde.”

Tevens zegt Lips: ,,Het OM trekt conclusies in het tweede procesverbaal aan de hand van de verklaringen, maar die conclusies zijn aan de rechter voorbehouden.”

Toen kwam Angela met nog een proces-verbaal over valsheid in geschrifte bij de begroting (quotation) van de kosten voor het gebouwde huis van de El Hage’s, opgesteld door de aannemer.
Het stuk zat in het dossier van de verdediging, maar was niet gedateerd en getekend. Angela stelt dat na nader onderzoek het originele stuk is gevonden op de computer van El Hage, die stond in een beslagdepot.

- Advertisement -

caribischnetwerk.ntr.nl

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -