25.8 C
Willemstad
• zaterdag 4 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

TC | ALCALA WALLE EVALUA ENSENJANSA LIBER I INGLES KOMO IDIOMA INSTRUKSHON


Marilyn Alcala Walle ku entrante mañan lo okupá e puesto di minister di Enseñansa a anunsiá ku un di su prioridatnan ta introdukshon di Ingles komo idioma di instrukshon na skol.

Tambe e futuro mandatario a bisa ku lo evaluá e resultadonan di Enseñansa Liber pa wak si mester bini kambio den esaki. Jose Manuel Dias tin e detayenan.

Bron: Telecuracao Multimedia

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

39 reacties

 1. Ja, het kost tijd en inspanning. Maar dit is geen medium om een plan van aanpak te bespreken.
  Men heeft veel ervaring op dit gebied o.a. met het tweetalige onderwijs. Het wiel hoeft niet te worden uitgevonden.

 2. @Enri: “…Het is bewezen dat mensen die anderen nawijzen zelf schuldig zijn, anders hebt je dat niet in gedachten….”

  Lees de rest van je verhaaltje eens door. e zit alleen maar te “nawijzen”.

 3. Het lijkt me een hachelijke zaak om ….tig ( hoeveel ?) onderwijsgevenden te scholen in de Engelse taal inclusief de voor ieder vak weer de specifieke vaktermen. Economie, scheikunde, wiskunde ,godsdienst en ga zo maar door. Ook het didactische aspect mag men niet vergeten. En hoe stelt men zich dat voor : op de basisschool een vak “Engelse taal ” en dan op het voorgezet onderwijs 100% les in de Engelse taal ? Engelssprekende leerkrachten voor 5 jaar inhuren? Kost wat . En de lokale leraren en leraressen dan ? Ontslaan ? It will be a hell of a job to realize this plan.

 4. Eric Lapdance het zijn en blijft jouw voorouders daarom ben jij zo’n sadistische idioot. Het is bewezen dat mensen die anderen nawijzen zelf schuldig zijn, anders hebt je dat niet in gedachten.

  Net als al die moderne zogenaamde revolucionist zoals je jezelf noemde het zijn allemaal brujeros, dieven, homo’s, oplichters en pedofielen.

 5. Volgens mij is Papiaments op school ingevoerd om ook de kinderen van Juju en Fita een kans te geven.

  En hebben ze die kans benut??
  er zijn alleen maar meer crimineeltjes bij gekomen omdat ze met alleen Papiaments kansloos zijn geworden.
  ik kreeg vroeger op school Franse les.
  maar ik zou er nu geen zin meer in durven zeggen.
  Als je een taal niet gebruikt dan wordt het niks.
  in een andere taal les krijgen zoals Nederlands of Engels zou die kinderen juist meer zelfvertrouwen geven.
  Engels is een werrldtaal iedereen gaat naar de film vaak Engels talig iedereen luistert naar muziek vaak Engelstalig.
  dus ze leren het spelenderwijs.
  heel jong de kinderen al met deze taal vertrouwd maken bijvoorbeeld op televisie met kinderprogramma”s in het Engels…
  dan is de overgang op school ook lekker makkelijk..

  Let op: Papiamanets moet blijven, maar maak er geen heilig moeten van.
  de mensen in Friesland spreken ook allemaal perfect Nederlands en de meesten ook heel goed Engels.
  thuis spreken ze gewoon Fries onder elkaar…
  geen probleem

 6. Ericlapas,

  Het idee om de kinderen, die alleen Papiaments spreken, een kans te geven is een goed idee. Echter, wanneer er geen lesmiddelen zijn en de vervolgopleidingen niet aansluiten op de lesstof en de taal dan heb je er niet zoveel aan.
  Dan moet je dus beseffen dat het anders moet. Het Nederlands zou ik niet adviseren, heb je niet zoveel aan, ondanks het feit dat er veel opleidingen in die taal te vinden zijn. Ik zou voorstander zijn van het invoeren van het Engels of het Spaans. Daarmee kun je overal in de regio terecht en biedt je de kinderen de mogelijkheid op een goede toekomst.

 7. Eric lapdance als je niet op een decente manier kan discuseieren op deze forum hou je bek je bent zeer onbeschoft.

 8. Mano Nederlanders zitten niet op ons te wachten maar wij als nazaten van die Ashanti’s zitten ook niet op jou te wachten.

  Als nazatje van die slavendrijvers die je bent heb je geen band of liefde voor onze mensen die je openlijk had afgemaakt voor een stuk vuil Ashanti op deze forum.

  Het enige wat je wil van Curaçao is die staatskas.

 9. Beste @Enri, ik vind alles best maar a.u.b geen homofiele katholieke broeders meer die geilen op het slaan met stokjes of blote handen op billen van jongetjes. Dat nooit meer!!

 10. Peter P, Eric Lapdance, LaStiwz, Mano, bosanan bida ta un fracaso rotundo. No ta nada ku mi Papiamentu ta malu papiamentu no ta un taal pero mas bien un dialect.

  Trouwens jullie als nazaten van slavendrijvers, slavenhandelaren en moordenaars van onze voorouders hebben ons YdK altijd gediscrimineerd. Tot op heden zitten jullie alle YdK dagelijks te treiteren op alle niveau en niet allen dat, jullie willen ook onze staatskas onteigenen.

 11. Qua organisatie en kosten lijkt mij dit geen sinecure.
  Ik denk niet dat dit overnight ( !) zal zijn geregeld.
  Dit gaat mijns inziens een project van vele jaren worden.
  Maar u heeft gelijk : men moet ooit een start maken.
  ( ook de aanschaf Engels lesmateriaal zal veel geld gaan kosten zowel
  voor de onderwijsinstituten als ook voor de gezinnen met schoolgaande kinderen. ). I see a lot of pitfalls ahead of us.

 12. Sorry, je hebt gelijk een kind van 5 begrijpt 5 multiplied by 4 substracted by 3 veeeeeeeeeel beter dan 5 ku 5 kita 3. (q.e.d.) Quod erat demonstrandum. Willen jullie potverdomme niet met ons onderwijs bemoeien? Doen we toch ook niet in Nederland?

 13. Native speakers? What the fuck? Gaan we de klok weer terug draaien? Net als vroeger Nederlandse en Surinaamse leraren?

 14. Inderdaad. Maar je moet een keer beginnen. Leraren zullen op intensieve cursussen moeten, ook in het buitenland en zij kunnen zich dan ook op de hoogte stellen van de verschillende leermethodes die er zijn om de taal (Engels) te leren en om de vakken in te onderwijzen.
  Het moet langzaam worden opgebouwd en misschien moet er in het begin worden gewerkt met native speakers en vijf-jarige contracten.

 15. Een impotente vriend van mij was ook alleen geïnteresseerd in het seks leven van anderen. Hij kreeg zelfs een kick van om mee te kijken.

 16. Voor de 72,392e keer wordt dit non onderwerp uit de kast gehaald en de KKC lezers komen er wederom op af als vliegen op een hoop stront of, laat ik het netjes zeggen, Stanley Palm op een snoepreis.

  Kunnen we het niet gewoon weer over Delvira Statie van het MOT hebben, en haar stomende relatie met Michael Romer van het VDC?

 17. Vroeger hadden wij de homofiele Katholieke broeders die op school alleen Nederlands spraken en kinderen straften als ze op school Papiaments spraken. Wij hadden ook de gemene Surinaamse leraren die kinderen met de scherpe kant van de liniaal op de vingers sloegen bij elke spelfout. Rijke ouders konden nog extra Nederlandse bijles voor hun kinderen betalen of woonden in een wijk met Nederlandse buren. Volgens mij is Papiaments op school ingevoerd om ook de kinderen van Juju en Fita een kans te geven.

 18. Is het huidige onderwijzend personeel in staat om in de Engelse taal les te geven ? Ik denk dat daar allereerst nog veel aandacht en opleiding aan moet worden besteed. Dat zal veel tijd kosten.

 19. De invoering van Engels als onderwijstaal is de grootste weldaad die Curaçao zichzelf kan schenken. Dit is wat ik al jarenlang bepleit heb.
  Hopi bon, Marilyn, no desistí!

 20. @Enri schreef;
  “Bijna alle Nederlandse en Surinaamse emigranten spreken alleen Nederlands met hun baby.”

  Nou, maar het is toch niet meer dan logisch dat Nederlandse en Surinaamse emigranten alleen Nederlands spreken met hun baby oftewel hun kinderen? Trouwens, die Surinamers geven hun kinderen ook taki taki troetelnaampjes. 😆

  Bovendien moet je niet denken dat alle Surinamers goed Nederlands praten, dat is de perceptie die leeft. In Suriname zijn er zelfs onderwijzers en leraren die moeite hebben met de Nederlandse taal. En die stommelingen hier op Curaçao halen net die Surinamers naar Curaçao om onze kinderen met lelijk en niet zelden met slecht Nederlandssprekende Surinaamse onderwijzers/leraren op te schepen..een schande.

  http://www.worldnieuws.com/starnieuws/ons-onderwijs-op-de-operatietafel/

  Ik ben overigens 2 maal met vakantie in Suriname geweest, en het is heus niet zo dat alle Surinamers zo ontzettend goed Nederlands praten, om maar te zwijgen over hun schriftelijke Nederlands.
  In Suriname praten ze Surinaams-Nederlands, dat is echt geen ABN, maar wel redelijk goed verstaanbaar.

  Het is maar een deel van de Surinamers dat het Nederlands echt goed machtig is. Ik heb overigens zowel op Curaçao en in Nederland met kinderen van Surinaamse komaf in de klas gezeten, maar geloof mij, de meesten (om maar niet te zeggen geen van ze) beheersten het Nederlands echt niet beter dan ik. Dan kun je nagaan, want ik ben zeker geen neerlandicus..
  Weliswaar pakt de Surinamer die van Suriname naar Nederland verkast het ABN sneller op dat een Kurazoleño, maar ook dat is te verklaren, heel logisch en normaal. Onze taalgeschiedenis is namelijk een heel andere dan de Surinaamse..

  @Enri schreef;
  “Trouwens Mano ik was begonnen met “Maar hij/zij had je als kind “, dat hij alleen Papiaments thuis spraak heeft als rede dat hij was gedwongen om Papiaments op school te spreken tegen anderen.”

  Neem me niet kwalijk Enri, maar je praat wartaal, ik kan jou niet goed volgen, en ik meen het waarom ervan te begrijpen.
  Begrijpend lezen en schrijven is namelijk niet bepaald jouw ding, dat is de voornaamste reden dat je door menig lezer niet altijd even goed wordt begrepen.
  Ik heb thuis ook altijd alleen Papiamentu en Spaans gesproken, maar toch deed ik het wat betreft de Nederlandse taal goed op school. En ik ken meerdere Kurazoleños die moeiteloos de Nederlandse taal onder de knie kregen. enfin.

  Als ericlapas zoals hij schreef thuis alleen papiamentu sprak, zoals de meeste Kurazoleños normaliter ook doen, is het alleen maar logisch. Sinds wanneer praten Kurazoleños Nederlands thuis? Ik denk, indien ericlapas inderdaad YDK is, echt niet dat ericlapas gedwongen werd om Papiamentu te praten, het is immers zijn taal man! Bo sa papia kos di loko homber!

  Enri, ik snap jou niet. ik krijg de indruk dat je van alles doet, je in allerlei bochten wringt om je aan Nederland en de Nederlanders op te dringen terwijl het al vele jaren zo duidelijk als wat is dat de Nederlanders niet op jou zitten te wachten. De Nederlanders zullen je nooit als Nederlander beschouwen noch aanspreken, voor hen ben je gewoon een Antilliaan. Tenzij je iets bijzonders voorstelt, dan pas kunnen ze overwegen je als ‘Nederlander’ te benoemen, wat je overigens nooit zal zijn.

  Jij en je kruiperige Curaçaose brothers kunnen wel als een stel apen met een Nederlands paspoort zwaaien, maar de harde waarheid is dat de Nederlanders het liefst geen Antillianen, lees Kurazoleños, moeten. Maar dat zullen jullie pas begrijpen en in de gaten hebben als jullie boka abou den kaya liggen.

 21. Lesando kiko cierto hendenan ta skibi riba e forum aki mi por conclui ku hopi di nan no a studia pa sa kiko ta e vaknan ku ta wordu duna na skol.

  Pero toch nan ke rebaja esnan ku si a studia, solamente paso nan ta kontra di Makamba, mester elimina Hulandes.

  Door ku nan ta odia Makamba a kuminsa duna les na Papiamentu, esaki a resulta un frakaso rotundo. Ingles na skol tambe ta bai frakasa.

  Uniko motibu ku nan ke bai kambia tur kos ta pa nan kompania bai druk tur e boekinan sin balor ey pa nan gana sen. Kiko nan tin kunes si resulta ku YdK keda bobo, nan si a gana y jena nan sanka.

  Mientras ku nan yunan si ta bai siña Hulandes y bai studia na Hulanda y e jiunan di e pobernan ta keda bobo.

 22. Flauwekul je zei “de opleidingen aan de HBO’s en universiteiten in het Engels worden aangeboden”

  Dit geldt alleen voor buitenlandse studenten die b.v naar Nederland komen om te studeren.

  Jij bevestigd zelf nu dat onze opleidingen internationaal gezien is een van de beste op aarde. Daarom gaan er zoveel buitenlandse studenten studeren in Nederland en of zelfs op onze universiteit.

 23. Zie je wel Peter P je begint met pssssssssssssstt niet normaal, dit is typisch een homofiel gedrag hahahaaaaaaaaaaaa, Drechi pabo, Eric Lapdance, LaStiws, Mano, grupo di gay’s Peter P a bashabow hahahaaaaaaa.

 24. Trouwens Mano ik was begonnen met “Maar hij/zij had je als kind “, dat hij alleen Papiaments thuis spraak heeft als rede dat hij was gedwongen om Papiaments op school te spreken tegen anderen.

  Dit is een aangeleerd gedrag, Kinderen van Dominicaanse ouders spreken ook Papiaments tegen hun ouders en ze worden beantwoord in het Spaans. Dit gebeurd ook vaak in andere cultuur.

 25. Nee hoor Mano met de paplepel ingeven (=al heel jong iets leren), in dit geval is ingeven=Nederlands. Al heel jong Nederlands geleerd, dus vanaf baby tot kleuterschool.

  Bijna alle Nederlandse en Surinaamse emigranten spreken alleen Nederlands met hun baby.

  Kinderen van de meeste YdK in Nederland spreken alleen Papiaments tot dat ze naar groep 1 gaan, daar horen ze alleen de Nederlandse taal.

  Na een paar maanden spreken ze alleen en vloeiend Nederlands.

 26. Engels als instructietaal is het beste wat het Curaçaos onderwijs kan overkomen. Met Papiamentu kan men nergens anders terecht dan alleen op Curaçao, Aruba of Bonaire.
  In Nederland ijvert men zich om al vroeg op de basisschool Engels onderwijs te geven, het plan is om Nederlandse kinderen vanaf groep 3 en 4 Engels onderwijs te geven omdat men daar wel beseft dat met Nederlands alleen de toekomstige Nederlander behalve in Nederland en Belgie nergens anders terecht kan. Want Engels is de taal die er toe doet, niet het Nederlands.

  Maar Enri daarentegen meent dat wij onze kinderen zouden moeten dwingen om thuis Nederlands te praten en het Papiamentu in de prullenmand pleuren. Hij is er niet eens op de hoogte van dat in Nederland tegenwoordig zeker 60 tot 80% van de opleidingen aan de HBO’s en universiteiten in het Engels worden aangeboden. Nederlandse studies worden gestaag minder, vooral als het masteropleidingen betreft. Engels wordt op Nederlandse scholen steeds vaker de voertaal, samen met het Nederlands, dat wel.

 27. @ericlaplas schreef;
  “Ik ben opgegroeid in een één oudergezin en spraak thuis alleen Papiaments.”

  Dus je bent door je moeder(of vader) opgevoed en sprak thuis uitsluitend Papiamentu. Heel duidelijk.

  Maar volgens Enri heeft je moeder (of vader) jou met ‘de Nederlandse paplepel grootgebracht’, wat dat ook moge betekenen, want normaliter wordt niemand met een paplepel grootgebracht. Nou ja, de paplepel wordt natuurlijk wel gebruikt om pap te eten, daar groeien kinderen van, maar verder is genoemde paplepel niet van invloed op iemands opvoeding.
  Of toch wel?
  Misschien bedoelt Enri dat je moeder (of vader) je met een in Nederland aangeschafte paplepel lekkere brinta pap-hapjes voerde…Of dat die Nederlandse paplepel misschien je huisvriendje/speelkameraadje was.. 😆
  Misschien ben ik wel knettergek.. óf… is Enri met al zijn geweldige diploma’s simpelweg niet in staat om begrijpend Nederlands te lezen? ericlapas is immers heel duidelijk!

  Iets met de paplepel ingeven, met de paplepel ingegeven of met de paplepel ingegoten is een bekende Nederlandse uitdrukking. Maar ik ben onbekend met de uitdrukking ‘met de paplepel grootgebracht’ (grootbrengen).. Maar ook als Enri het goed zou hebben uitgedrukt, dan nog slaat zijn opmerking over de Nederlandse paplepel waarmee jij zou zijn grootgebracht absoluut nergens op, want je hebt in jouw reactie immers heel duidelijk aangegeven dat je thuis ‘alleen’ Papiamentu sprak.. Wat doet die Nederlandse paplepel van Enri er dan nog toe?
  😆

 28. Maar hij/zij had je als kind wel met de Nederlandse paplepel grootgebracht. Ik ben puur YdK en ik weet hoe hard ik had moeten vechten om mijn diploma’s te behalen.

  Ik kan me wel voorstellen dat minder gemotiveerde mensen buiten de boot vallen.

 29. iedereen hier heeft veel familie in NL wonen.
  Of wil zelf naar NL.
  de Nederlandstalige scholen hebben een giga wachtlijst.
  Alle politici en mensen die het kunnen betalen, laten hun kinderen nooit op een Papiamentstalige school gaan.
  Ook de zogenaamde maffia politici die onafhankelijkheid nastreven.
  ze laten echt hun kinderen niet op een Papiamentstalige school.
  Zo gek zijn ze ook weer niet.

  Dus inderdaad, laat er weer in het Nederlands les gegeven gaan worden
  Dan is het probleem van schoolboeken ook meteen opgelost.
  jammer van de generaties die alleen Papiamentstalig zijn opgevoed.
  die kunnen nergens terecht. alleen als ambachtsman..(wegen)bouw/schilder/tuin/schoonmaak enzovoorts.
  maar ja echte vakmensen blijven altijd nodig…

 30. Slechte boel, onze schoolboeken en niveau moeten gelijk blijven als die van Nederland. We moeten tweetalig worden Nederlands en Papiaments, als je kijkt hoe Antilliaanse emigranten op Nederland de taal spreken dan krijgt je een gevoel van schaamte. Je kan Engelse taal introduceren op de lagerschool, maar thats it. Het wordt ook alleen maar duurder.

  We moeten iedereen aanmoedigen om thuis Nederlands te spreken omdat er zijn genoeg bewijzen dat als je alleen Papiaments thuis spreekt dan krijgen de kinderen het heel moeilijk zelfs op de kleuterschool.

  We moet af van onze trotse gevoel van papia papiamentu, ta na Korsou nos ta.

  Er zijn bewijzen dat kinderen van Nederlandse en Surinaamse immigranten hier beter presteren op school dan kinderen van Ydk omdat ze thuis Nederlands spreken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -