27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Taxatierapport Landhuis Sorsaka bijna klaar

Archief foto
Archief foto

WILLEMSTAD — Landhuis Sorsaka, het pand dat sinds jaar en dag werd bewoond door de zittende gezaghebber, wordt getaxeerd voor de verkoop. Het rapport is volgende week klaar.
Dat bevestigt minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en ruimtelijke Planning. Het is de wens van de regering om het landhuis te verkopen.

Advertentie

- Advertentie -

De minister geeft aan dat er geen geld is om het landhuis aan te houden en dat verkoop ervan de beste optie is, dat is althans de wens van deze regering.

Het taxatierapport is in de maak en zal volgende week klaar zijn.
Dan zullen we dat in de ministerraad bespreken en vervolgens zullen het plan en het voorstel voor verkoop aan de Staten worden voorgelegd.”

Dat deze weg bewandeld moet worden, komt omdat landhuis Sorsaka staatseigendom is. En daarover beslist het parlement. Balborda liet desgevraagd ook weten dat hij verwacht dat er vanuit het parlement weerstand zal komen tegen de verkoopplannen van de regering.

Natuurlijk en dat is begrijpelijk. Het is een historisch gebouw met een lange geschiedenis in onze samenleving.
Maar het heeft nu geen functie en er is geen geld.
Verkopen is de beste optie, in de hoop dat de koper die het landhuis aanschaft dat doet met gevoel voor de historische waarde die dit gebouw heeft voor Curaçao”, zo vult Balborda aan.

De laatste gezaghebber die er woonde was Lizanne Dindial, nu de voorzitter van de Chata. Met de geboorte van het land Curaçao op 10 oktober 2010, werd de gezaghebbersfunctie opgeheven en kwam het landhuis leeg te staan.
Ex-premier Gerrit Schotte wilde van landhuis Sorsaka de ambtswoning van de premier van Curaçao maken.
Maar dat plan vond geen doorgang.

Sorsaka
De Plantage Sorsaka wordt aangemerkt als een van de oudste plantages van Curaçao.
De plantage zou stammen van voor 1725 blijkens een bestaand privilege voor het weiden van vee.
Ook wordt er melding gemaakt van een jaar met een oogst van maar liefst 50.000 mango’s.
Door de familie Gorsira werd het landhuis in 1876 in romantische stijl herbouwd.
In 1977 werd het vervolgens opnieuw gerestaureerd en als ambtswoning voor de gezaghebber in gebruik genomen.
De eerste gezaghebber die er woonde was volgens de geraadpleegde bronnen Ornelio ‘Kees’ Martina die gezaghebber was van 1976- 1982.

- Advertisement -

Bron: Landhuizen van Curaçao (Dolf Huygers en Lucky Ezechiêls) en De monumenten van Curaçao in woord en beeld. ( pr. dr. Ozinga)

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -