27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Systeem medische uitzendingen warrig

HomeMediaSysteem medische uitzendingen warrig

Na 10-10-‘10 moest het anders

medische dossiersWillemstad – Met de staatkundige hervorming is het tot dan toe functionerende systeem van medische uitzendingen overhoop gehaald. Dat stelt het Trendrapport Caribisch gebied 2013, waarin de ontwikkelingen in de zorg gemonitord worden.

Advertentie

,,Zorg op de verschillende eilanden voldeed bijvoorbeeld niet aan de Nederlandse normen of Nederland contracteerde zorgorganisaties op andere plekken dan tot dan toe gebruikelijk was, zoals bijvoorbeeld het Franstalige Guadeloupe of het Spaanstalige Colombia. Ze verplichtte daarmee de zorgverleners op de eilanden om voortaan die routes te kiezen en af te zien van bepaalde medische verwijzingen naar bijvoorbeeld Curaçao. Het gevolg was dat de relatie tussen behandelend specialisten en hun patiënten werd verbroken, dat mensen werden uitgezonden naar een plek waar zij de taal niet verstonden, of dat er papieren, verklaringen of vergunningen nodig waren die patiënten niet of niet tijdig konden overleggen.
Ook identificatie leverde problemen op, omdat specialisten en apotheken van het ene eiland de identiteitskaart van het andere eiland niet accepteerden. Daarnaast speelden problemen met de vergoeding van medicijnen: patiënten kregen in het ziekenhuis op Guadeloupe bijvoorbeeld recepten voor Franse medicijnen voorgeschreven die in Nederland niet geregistreerd stonden en daarom ook niet werden vergoed”, zo doet het rapport verslag.

Vóór de staatkundige hervorming waren de routes duidelijk: Sint Eustatius en Saba zonden uit naar Sint Maarten, Curaçao, Aruba, Puerto Rico en soms Nederland.
Sint Maarten – waar ook niet ieder specialisme vertegenwoordigd is – zond uit naar Curaçao of naar Puerto Rico.
Voor medisch noodzakelijke zorg die Bonaire haar inwoners niet kon bieden, werd uitgezonden naar Curaçao of Aruba en soms naar Venezuela, de Verenigde Staten of Nederland.
Na de staatkundige ontmanteling ontstonden ook problemen met de airlift en de meereizende passagier.

In het rapport staat: ,,De patiënt én begeleider vlogen van oudsher met de dienstdoende luchtvaartmaatschappij Win- Air. Deze maatschappij bood echter reguliere vluchten, zonder specifieke vergunning voor medische evacuaties. Met de staatkundige hervorming werd daar in eerste instantie een eind aan gemaakt. Medische evacuaties mochten alleen nog worden uitgevoerd door een air ambulance, met als neveneffect dat er geen plaats was voor een naaste of familielid om de patiënt te begeleiden. Op Sint Eustatius is nu een medische helikopter gestationeerd, die wordt gebruikt door zowel Saba als Sint Eustatius. En hoewel in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) ook de medische vluchten door WinAir zijn hervat, vliegen begeleiders van de patiënt nog altijd na met de eerst beschikbare lijnvlucht.”

Specialisten ingevlogen
Nadat vooral op de BES-eilanden is onderzocht waarom er uitgezonden wordt, is inmiddels besloten specialisten zo veel mogelijk in te vliegen.
In 2011 vonden er bijvoorbeeld tussen januari en juni 5.000 medische uitzendingen plaats vanuit Saba, Sint Eustatius en Bonaire waaronder een groot aantal nierdialysepatiënten die meerdere keren per week werden uitgezonden.
Het bleek soms efficiënter en goedkoper om medisch specialisten in te vliegen, wat niet wegneemt dat er ook uitzendingen nodig blijven, zeker als er sprake is van acute situaties.
De uitzending van patiënten naar een andere locatie betekent veel regelwerk en veel communicatie op afstand.
Op Sint Maarten is sinds 2012 specifiek een tussenpersoon benoemd die de communicatie tussen artsen en specialisten van Sint Maarten, Caribisch Nederland, Colombia en Guadeloupe verzorgt.
Deze persoon begeleidt ook specialisten bij medische uitzendingen vanuit het Sint Maarten Medical Center.
Het gaat om begeleiding, hulp en advies bij uitzendprocedures en bijstand en toezicht voor het doorsturen van de dossiers van de patiënten die worden uitgezonden.
De zorgverleners op Saba en Sint Eustatius communiceren met een echtpaar op Guadeloupe dat zaken faciliteert en coördineert voor de Sabaanse patiënten.
Daarbij gaat het om zaken als het ophalen van het vliegveld, het regelen van verblijf, het wegwijs maken op het eiland en in het ziekenhuis en zo nodig hulp bij vertalen bij contacten met specialisten.
Gewerkt wordt aan de opzet van een commissie van artsen voor uitzendingen tussen Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten en Guadeloupe. Gezamenlijk wordt bekeken hoe de communicatie beter kan verlopen, welke protocollen nodig zijn en hoe spoeduitzendingen het beste kunnen worden opgezet.
De coördinatie van uitzendingen naar Colombia vindt plaats via Coomeva: deze organisatie draagt zorg voor de opvang, begeleiding en behandeling van patiënten die naar Colombia zijn doorverwezen.

KADER

Spanningen met Bonaire

Het Nederlandse ‘verbod’ op uitzendingen naar Curaçao, heeft de verhoudingen in de regio doen verschuiven. Dat er vanuit Bonaire zeer beperkt wordt uitgezonden naar Curaçao, is om meerdere redenen vervelend, zo staat in de rapportage waarin verder uitgelegd wordt: ,,Er bestaan vele familierelaties tussen Curaçao en Bonaire en met het verwijsverbod worden, naar de mening van de eilandbewoners, veel relaties doorgeknipt. Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft het echter aan zichzelf te wijten, vinden diverse geïnterviewden. De aanwijzingen van de inspectie zijn herhaaldelijk niet opgepakt, wat heeft geleid tot een zorgomgeving waarin kwaliteit niet meer gegarandeerd is. Of ‘de oude dame’, zoals het Sehos liefdevol wordt genoemd, zich zal herstellen om te doen wat haar gevraagd wordt, is onzeker. Er wordt vanuit omliggende eilanden wel uitgezonden naar de Stichting Revalidatie Curaçao voor klinische revalidatie en naar Stichting GGz Curaçao voor klinische psychiatrie.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties