27 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

SVB wordt plat gebeld over aov en bvz

HomeMediaSVB wordt plat gebeld over aov en bvz

svbWILLEMSTAD — De Sociale Verzekeringsbank (SVB) wordt letterlijk plat gebeld door burgers die met vragen zitten over de basisverzekering ziektekosten (bvz) en de aanpassing van de algemene ouderdomsverzekering (aov). Volgens hoofd Communicatie van de SVB, Armgard Gibbes-Sasso, heeft de sociale verzekeraar in de periode van 1 februari tot en met 15 maart in totaal 15.073 telefoontjes gekregen over deze beide onderwerpen.

De nieuwe bvz is per 1 februari van kracht geworden.
De aanpassing van de aov is 1 maart ingegaan.
De SVB krijgt veel telefoontjes, aldus Gibbes-Sasso. Met dit doel voor ogen heeft de SVB zes telefonistes ingezet, die specifiek zijn belast met het verstrekken van informatie over de bvz en de aov. Tevens is er een helpdesk met vier medewerkers, waarbij er één fulltime wordt ingezet.

In februari kreeg de SVB in totaal 8488 telefoontjes, voornamelijk over de bvz.
Van 1 tot en met 15 maart kwamen er maar liefst 6583 telefoontjes binnen.
Weer voornamelijk over de bvz, maar met een steeds maar toenemend aantal dat betrekking heeft op de aangepaste pensioenregeling.
Gezien de stijging van het aantal verzoeken om informatie in de eerste vijftien dagen van deze maand, is de verwachting dat het aantal van februari in de rest van deze maand ruimschoots gehaald zal worden.
Ter vergelijking, in de maand januari kreeg de SVB zo’n 9044 telefoontjes. Maar bij dit aantal zaten volgens Gibbes ook veel vragen die geen betrekking hadden op de bvz.
Echter in februari waren vrijwel alle telefoontjes van personen die met vragen zaten over de toen net geïntroduceerde bvz.

Gibbes-Sasso wijst erop dat de SVB heel veel telefoontjes binnenkrijgt.

“Het gaat om honderden gesprekken per dag.
Kijk bijvoorbeeld naar maandag 4 februari, de eerste maandag nadat de bvz van kracht was geworden.
Op die dag kregen wij 412 telefoontjes.
Alle telefoongesprekken worden genoteerd.
Op de 13e hadden wij er bijvoorbeeld ook 388.
Het hoogtepunt was tussen half negen en negen uur ‘s ochtends toen er 41 binnenkwamen.”

De SVB heeft het op dit moment op tal van manieren druk met het verstrekken van informatie over de bvz en de aov-aanpassing.
Zo heeft de sociale verzekeraar tot nu toe aan veertig informatiebijeenkomsten deelgenomen, voor groepen, bedrijven en particulieren.
Verder heeft zij een radioprogramma van 14 minuten ontwikkeld dat tot nu toe werd uitgezonden op zo’n zeven lokale radiostations.
Tevens heeft de SVB een folder laten maken en zal deze binnenkort huis-aan-huis verstrekken.
Ook op de website van de SVB (www.svbcur.org) is informatie te vinden.

Dit artikel is geplaatst in
  • Gemarkeerd als
  • SVB
  1. Welke ziektekosten worden vergoed en hoe is de procedure voor het declareren van ziektekosten door particulieren?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties