27.6 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 01:11

Laatste reacties

- Advertentie -

Streep door verbouwing Kas di Kòrsou

GevMin Marvelyne Wiels laat oog vallen op panden in centrum Den Haag

marvelyne--curacaohuis
Marvelyne Wiels last miljoenen-verbouwing Curaçaohuis af en laat haar oog vallen op een pand van 6,8 miljoen nafls (of 36.000+ nafls huur p/m) in centrum Den Haag

Den Haag – De omstreden, 2 tot 3 miljoen euro kostende opknapbeurt van het Curaçaohuis in Den Haag lijkt van de baan.

De eind april door ministerpresident Ivar Asjes (Pueblo Soberano) aangekondigde verbouwing had in mei moeten beginnen, maar vier maanden later valt er rond de twee monumentale panden aan de Badhuisweg nog altijd geen enkele activiteit te bespeuren.

- Advertentie -

Intussen betaalt de regering maandelijks de lieve som van 17.500 gulden voor de huur van de kantoorvilla Bon Aire aan de nabijgelegen Wagenaarweg waar de circa 20 medewerkers van het Kas di Kòrsou tijdelijk zijn gehuisvest.

Hoewel er een compleet bouwplan – opgesteld door een architectenbureau in Willemstad – klaarligt, wijst alles er op dat er definitief een streep is gehaald door de plannen en dat de voorkeur wordt gegeven aan verhuizing naar een locatie in het centrum van Den Haag.

Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) heeft in haar speurtocht naar een geschikt onderkomen haar oog laten vallen op twee achttiendeeeuwse herenhuizen aan de deftige Prinsegracht 63 en 65, op loopafstand van het belangrijkste winkelgebied rond de Grote Marktstraat in het hartje van de residentie.

De panden aan de Prinsegracht 63-65 waarop Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels haar oog heeft laten vallen.
De panden aan de Prinsegracht 63-65 in het centrum van Den Haag waarop Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels haar oog heeft laten vallen.

- Advertisement -

Het is niet bekend of de overheid opteert voor koop of huur. De vraagprijs is 2,75 miljoen euro, omgerekend zo’n 6,8 miljoen Antilliaanse gulden. Aan huurpenningen moet maandelijks 36.000 gulden (exclusief servicekosten) worden afgedragen.

De panden staan op de lijst van beschermde rijksmonumenten. Tot begin dit jaar waren ze in gebruik bij de Parnassia Groep, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Begin vorige eeuw was op nr. 63 het Gemeentelijk Arbeidsbureau gevestigd. Nr. 65 bood van 1873 tot 1904 onderdak aan het ‘Israëlitisch Ziekenhuis’. De drie verdiepingen tellende panden zijn onderling met elkaar verbonden. De vloeroppervlakte bedraagt een kleine 1.600 vierkante meter; ruim drie keer meer dan het huidige onderkomen. Aan de achterzijde zijn – op eigen terrein – 15 parkeerplaatsen.

In welk stadium zich de gesprekken met makelaarskantoor DZT Zadelhoff bevinden, is onbekend. De interesse is in elk geval zo serieus dat Wiels de panden intussen aan een persoonlijke schouw heeft onderworpen. Daarbij heeft ze kunnen constateren dat er voldoende ruimte is voor het realiseren van de eerder door haar geopperde wens om Kas di Kòrsou met de Nederlandse vestigingen van het Curaçao Toeristenbureau en de Stichting Studiefinanciering onder één dak samen te brengen.

Dit voorjaar was er veel gedoe over de huisvesting van het Kabinet van de Gevolmachtigde minister. In weerwil van een aanvankelijke ontkenning, werden de panden aan de Badhuisweg begin mei verlaten. Later verklaarde Wiels dat er direct gevaar was voor instorting. Die bewering hield geen stand, zo bleek toen een in haar opdracht opgesteld inspectierapport uitlekte.

Door René Zwart

Bron: Antilliaans Dagblad
Xie ook: Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Meer achteruitgang dan regio

De economische achteruitgang van Curaçao is in 2020 vele malen hoger dan het gemiddelde van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tekent een economische krimp op van 18,4 procent, terwijl het gemiddelde van de regio -7,7 procent is.

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.

AntilliaansDagblad | Inspectie roept medicijn terug

Volgens het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), inspectie voor de Volksgezondheid, afdeling Inspectie Geneesmiddelen op Curaçao zijn er mogelijk via de lokale apotheken en in elk geval via één importeur medicijnen geïmporteerd die in Nederland, Canada en de Verenigde Staten teruggeroepen zijn omdat deze een gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.

AntilliaansDagblad | Betèsda in de clinch met SVB

‘Overvallen door korting budget’

NOS | ‘Maltese overheid verantwoordelijk voor dodelijke aanslag op journaliste’

Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie is de Maltese overheid verantwoordelijk voor de dood van journaliste Daphne Caruana Galizia. Dat melden verschillende Maltese media. Caruana Galizia kwam in 2017 om...

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...
- Advertentie -