27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023 02:23

Straling mobieltjes riskant voor kinderen

Bron: Versgeperst

Door: Leoni Leidel-Schenk

ziek Zembla Versgeperst tumor Stefaan van Gool NIEUWS mobiel kinderen kankerverwekkend Curaçao  telefoontjes style=float:left;margin right:10pxCURAÇAO – Kinderen lopen grotere gezondheidsrisico’s door het gebruik van een mobiele telefoon dan volwassenen. Dat komt doordat de straling, afkomstig van de telefoon, dieper doordringt in de schedel van een kind. Dat zegt de Belgische kinderoncoloog Stefaan van Gool in de ZEMBLA-aflevering ‘Ziek van je mobieltje’.

De aflevering werd gisteren uitgezonden op Nederland 2. Ook Corah Kooistra van de Stichting Tegen Kindermishandeling heeft notie genomen van de aflevering en wil ouders op Curaçao bewust maken van de gevaren van mobiele telefoons voor kinderen.

Mogelijk kankerverwekkend

Terwijl de professor E. Lebret van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden zegt dat er geen onomstotelijk bewijs is dat mobiel bellen tot schadelijke gezondheidseffecten leidt, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorig jaar de blootstelling aan de straling van mobiele telefoons als ‘mogelijk kankerverwekkend’ geclassificeerd. Dit gebeurde nadat een werkgroep van dertig wetenschappers uit veertien landen een aantal wetenschappelijke studies had beoordeeld, die een verband tussen kanker en het gebruik van mobiele telefoons aantonen.

Tumoren

Eén van die studies is van de hand van de Zweedse oncoloog prof. dr. L. Hardell, die tevens lid is van de WHO-werkgroep. Al in 2007 bleek uit zijn onderzoek dat gebruikers van mobiele telefoons een verhoogd risico lopen op het krijgen van hersen- en oortumoren, de zogeheten brughoektumoren. Ook stelde hij vast dat tumoren zich vaker voordoen aan de kant van het hoofd waar de mobiele telefoon wordt gebruikt.

Risico voor kinderen

Volgens prof. dr. S. van Gool, die als kinderoncoloog verbonden is aan de Universiteit van Leuven en tevens de Belgische Gezondheidsraad adviseert, is vooral het gebruik van een mobiele telefoon door kinderen riskant: ‘Kinderen worden veel blootgesteld en ook veel langer. Wat de gevolgen daarvan gaan zijn, weten we pas binnen vijftig, zestig jaar. Dus je kunt eigenlijk zeggen: dit is een megagroot experiment.’

Maatregelen

Daarom hebben verschillende Europese landen uit voorzorg maatregelen genomen om hun burgers tegen overmatige blootstelling van straling te beschermen. Zo is het in Frankrijk sinds 2010 om gezondheidsredenen voor kinderen tot 14 jaar verboden om op school een mobiele telefoon te gebruiken.

Waarschuwing

Landen als België, Duitsland en Engeland informeren hun bevolking over de gezondheidsrisico’s van mobiele telefoons en geven advies hoe de blootstelling aan straling kan worden verminderd. Ook in Israël werd in maart dit jaar een wet aangenomen die bepaalt dat mobiele telefoons, maar ook reclame-uitingen, een waarschuwende tekst moeten bevatten dat een mobiele telefoon straling genereert die schadelijk is voor de gezondheid, met name voor kinderen.
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties