29 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Politie op zoek naar vermiste man

De politie is een zoektocht gestart naar de 42-jarige Erviet Otmar Scorrea. De man verliet maandagavond zijn huis aan de Kaya Wladimir Coco Balentien en is niet...

Nu.cw | Benzineprijs met 11 cent omhoog, water wordt goedkoper

De brandstofprijs gaat vanaf volgende week omhoog. Vooral automobilisten met benzineauto’s moeten veel bijleggen om de tank vol te krijgen. De kosten voor diesel en elektriciteit stijgen...

Nu.cw | Artiesten Curaçao International BlueSeas Festival bekend

De artiesten van de zesde editie van het Curaçao International BlueSeas Festival zijn bekendgemaakt. De wijk Pietermaai zal eind maart weer bruisen van bluesmuziek en -liefhebbers. Het straatfestival,...

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...
- Advertisement -spot_img

Straf mogelijk voor kabinet Sint Maarten

HomeMediaStraf mogelijk voor kabinet Sint Maarten

St-MaartenPhilipsburg – De Algemene Rekenkamer (AR) van Sint Maarten wijst er de ministers uit het kabinet Wescot II op dat hun een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar opgelegd kan worden omdat zij niet hebben voldaan aan de verplichting om na het ophouden minister te zijn, een verklaring te overleggen waarin zij naar getrouwheid onder meer aangeven welke zakelijke belangen zij en echtgenoten of partners hebben.

 

Advertentie

Ook moet in de verklaring staan welke vermogensbestanddelen zij bezitten, welke nevenfuncties of nevenwerkzaamheden zij vervullen en de eventueel geldelijke vergoeding die daaraan is verbonden en of de kinderen zakelijke belangen en overige vermogensbestanddelen bezitten.

Deze verplichting en strafbepaling zijn opgenomen in de Landsverordening integriteitsbevordering ministers, aldus de AR in de laatst gepubliceerde ‘Nulmeting Sint Maarten, stand van zaken institutionele integriteitszorg 2014’.

Het is ook zo dat de ministers binnen het huidige kabinet Wescot III niet tijdig, binnen de wet gestelde 30 dagen na de aanvaarding van het ambt, een zelfde schriftelijke verklaring hebben overlegd.

AR: ,,De minister-president beslist welke zakelijke belangen, nevenfuncties en nevenwerkzaamheden ongewenst zijn met het oog op een goede vervulling van het ambt van minister, op de onpartijdigheid, de onafhankelijkheid en het vertrouwen daarin. Hieromtrent wint de minister-president advies in bij de Raad van Advies en bij de Algemene Rekenkamer.

Volgens de ministerpresident heeft deze situatie zich niet voorgedaan. De rekenkamer heeft geen verzoek om advies ontvangen.”

De schriftelijke verklaringen worden door de minister-president ingediend bij de griffier van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Deze houdt een register bij van de verklaringen.

Met betrekking tot het bewaren en vernietigen van deze verklaringen stelt de AR overigens vast dat er enkele landsbesluiten houdende algemene maatregelen (Lbham), als onderdeel van de landsverordening, niet gevonden zijn. Uitgelegd wordt dat de landsverordening een dwingende Lbham voorschrijft waarin regels zijn opgenomen over het bewaren en vernietigen van documenten als de schriftelijke verklaringen.

Tevens wordt in de verordening een aantal facultatieve uitwerkingen in de vorm van een Lbham of nadere regels aangegeven.

,,De premier heeft de AR toegezegd, zo veel als in haar vermogen ligt, aandacht te besteden aan de rechtmatige uitvoering van deze landsverordening”, zo wordt tot slot gesteld.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties