29 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Stiefmoederlijk

HomeLandenBonaireStiefmoederlijk

De dreigende verhoging van de stroomprijs op Bonaire met maar liefst 50 procent is het zoveelste bewijs voor de stiefmoederlijke wijze waarop het Rijk de eilanden van Caribisch Nederland bedeelt. Niet dat minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie enige schuld heeft aan het conflict tussen het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire en Ecopower, maar wat hem wel valt te verwijten is een veel te lankmoedige afstandelijke houding.
Daarin staat hij niet alleen.

Helaas slagen ook zijn collega’s er maar niet in adequaat invulling te geven aan de verantwoordelijkheid die Den Haag op 10 oktober 2010 van het voormalige land Nederlandse Antillen heeft overgenomen.
Ook de (meeste) rijksambtenaren geven er keer op keer blijk van over weinig inlevingsgevoel te beschikken.
Vanuit de Tweede maar ook de Eerste Kamer zijn de betrokken bewindslieden met regelmaat gemaand hun Haagse bril af te zetten.
Herhaalde oproepen aan minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (en eerder al aan haar voorganger Piet Hein Donner) om zich op te werpen als ‘coördinerend bewindspersoon’ zijn tot nu toe met een beroep stelselmatig van de hand gewezen.
Dat op zichzelf is illustratief voor wat er sinds 10 oktober 2010 allemaal misgaat.
De ministeries blijken bureaucratische bolwerken die vooral regels produceren.
Voor hele simpele problemen uit de dagelijkse praktijk worden geen concrete oplossingen aangedragen, maar wel een nieuw pakket regels.
Het onvermogen te begrijpen waar Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES) werkelijk behoefte aan hebben, kan Den Haag niet eens kwalijk worden genomen.
Departementen hebben immers geen enkele ervaring in het omgaan met een gemeente van pakweg 20.000 inwoners.
Die weeffout in de staatkundige hervorming is voorlopig niet terug te draaien. Maar wat wel mag worden verlangd, is dat bewindslieden ten minste hun best doen zich te verplaatsen in de situatie van de eilanden, hun bestuurders en inwoners. Temeer daar de eilanden zich ondanks de zich opstapelende teleurstellingen over de Nederlandse inbreng tot nu toe opvallend loyaal opstellen richting het ‘moederland’.

Het is daarom des te treuriger dat minister Verhagen het volledig laat afweten.
Hij was op de hoogte van het conflict tussen WEB en Ecopower en de risico’s daarvan.
Hij had kunnen weten dat Bonaire niet opgewassen was tegen een grootmacht als de Rabobank (eigenaar van Ecopower) en zijn gewiekste advocaten.
Een bezorgde Tweede Kamer suste hij met de mededeling in te staan voor de betaalbaarheid van de energietarieven, om vervolgens vanaf de zijlijn toe te kijken hoe Bonaire in de situatie werd gemanoeuvreerd waarin het nu verzeild is geraakt.
Op het moment dat Nederland zijn verantwoordelijkheid had kunnen en moeten nemen, gaf Den Haag niet thuis.

Geen wonder dat de BES-bevolking het gevoel heeft van de regen in de drup terecht te zijn gekomen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties