27 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 22:49

ParadiseFM | Verkeerslichten Schottegatweg uitgevallen

Let op als je vandaag de weg op moet, verschillende verkeerslichten functioneren niet. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant zijn de lichten bij kruispunten uitgevallen. De...

ParadiseFM | In afgelopen maand veel coronapatiënten overleden

In de afgelopen weken is aantal overleden coronapatiënten op Curaçao flink gestegen. Op 21 april waren er 95 mensen overleden, twee weken daarvoor ging het om 58...

Democracy now! | Thursday April 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inflatie Bonaire lager door toeslagen overheid

Consumentengoederen en diensten op Bonaire waren in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook...

Nu.cw | Vaccinatiemarathon op Aruba

Op Aruba wordt komende zaterdag en zondag een vaccinatiemarathon gehouden. Het doel is 10.000 burgers hun eerste prik te geven. ,,Vaccineren is een daad van solidariteit en gezamenlijke...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenBonaireStentor: Corruptie Booi te bewijzen

Stentor: Corruptie Booi te bewijzen

Krant plaatst ook vraagtekens bij rol van Nederlandse politici

Apeldoorn – Voor de betrokkenheid van de Bonaireaanse oud-politicus Ramonsito Booi bij corruptiepraktijken zouden harde bewijzen bestaan.

Dat berichtte althans de Nederlandse krant De Stentor gisteren.
Het dagblad spreekt van een ‘corruptieschandaal van ongekende omvang’ waarbij behalve plaatselijke politici ook Nederlandse ondernemers waren betrokken.
Nederlandse politici zouden op de hoogte zijn geweest maar een oogje hebben dichtgeknepen. Nieuw zijn de affaires die de krant belicht niet want deze zijn in het kader van het zogeheten Zambezi-onderzoek eerder reeds uitgebreid in de publiciteit geweest.
De Stentor heeft echter inzage gehad in het dossier dat officier van justitie Mario Angela onlangs naar het Gemeenschappelijk Hof in Willemstad heeft gestuurd.
Dat zou ‘bol staan’ van de concrete aanwijzingen, ook tegen – maar in mindere mate – huidig gedeputeerde Burney el Hage.
De krant plaatst vraagtekens bij de rol van onder meer huidig CDA-minister Hans Hillen die destijds als adviseur van het Bestuurscollege veel contact had met Booi.
Ook wordt verwezen naar oud-BES-commissaris Henk Kamp en voormalig minister Piet Hein Donner.
Den Haag, zo concludeert De Stentor, was op de hoogte van de corruptiepraktijken maar deed niets.

,,Er zijn tal van aanwijzingen dat er op Bonaire langdurig en op grote schaal corruptie heeft plaatsgevonden. Het lijkt erop dat het kabinet op de hoogte was maar niet heeft ingegrepen. Daar moet zo snel mogelijk duidelijkheid over worden verschaft.”

,,De ChristenUnie staat voor een transparante en betrouwbare overheid. De bevolking op Bonaire wordt door deze praktijken ernstig gedupeerd. Daarom is opheldering gewenst. Ik hoop dat vanwege de ernst van de zaak het justitieel onderzoek nieuw leven wordt ingeblazen. Het is van cruciaal belang dat zelfs de schijn van fraude en corruptie binnen het openbaar bestuur vermeden wordt. De bevolking van Bonaire moet er vertrouwen in kunnen hebben dat het algemeen belang ook daadwerkelijk gediend wordt”, zo reageert Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn (Christen- Unie) die evenals SP’er Ronald van Raak schriftelijke vragen over de kwestie heeft gesteld aan het kabinet.

Ook Ineke van Gent (GroenLinks) eist dat de onderste steen boven komt.
,,Onaanvaardbaar als dit waar is”, stelt ze.
Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken wilde gisteren niet ingaan op de berichten. ,,Dit is een kwestie die onder de rechter is op Bonaire. Dat is de ideale plek, waar het thuishoort. Zolang het onder de rechter is, past het mij om er geen uitspraken over te doen.”

Oud-UPB-leider Booi wordt al veel langer in verband gebracht met dubieuze zaken.
Nadat het Openbaar Ministerie er na jarenlang spitten nog niet in was geslaagd ook maar een begin van bewijs boven tafel te krijgen, werd het onderzoek op last van de rechter stopgezet om later toch weer, zij het ten dele, te worden voortgezet.
Dat gebeurde op verzoek van Boois politieke opponenten die zich verenigd hebben in de Fundashon Bon Governashon Bonaire. Volgens de Stentor zouden er nu wel bewijzen zijn, onder meer telefoontaps, e-mails en brieven.
Volgende week moet het Hof besluiten of het onderzoek wordt voortgezet.
Het artikel van verslaggever Raymond Korse is een ‘bijvangst’ van onderzoek dat de krant doet naar de gebroeders Hans en John den Besten uit Epe:

,,Die onderhouden nauwe banden met Booi. Ze zijn omstreden, onder meer vanwege een reeks faillissementen in Nederland.”
,,John den Besten verhuisde na zijn persoonlijke faillissement naar Bonaire waar hij een riant leven leidt. Tegen beide voormalige horeca-ondernemers heeft ABN Amro aangifte gedaan van incassofraude waarbij ze 12,2 miljoen euro zouden hebben verduisterd”, aldus Korse van wie vandaag een vervolgartikel verschijnt waarin officier Angela zich erover beklaagt dat de rechter-commissaris het onderzoek heeft gefrustreerd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties