‘Steeds meer minderjarigen in prostitutie’

Montaña en omgeving

Mensenhandel-prostitutie

‘Steeds meer minderjarigen in prostitutie’

WILLEMSTAD — Plataforma Bándariba ziet een opmerkelijke stijging in het aantal minderjarige meisjes én jongens die in de prostitutie belanden. Dat zegt de vicevoorzitter Elvin Gerard desgevraagd tegenover de Amigoe.

Prostitutie onder jongeren was een van de onderwerpen, donderdagavond tijdens een vergadering van de bewoners van Bándariba in het buurtcentrum Sta. Rosa.

Volgens Gerard ziet men steeds meer jongens en meisjes van veertien en vijftien jaar, die in de buurt van Hotcenter, Kadushistraat, Weto en in de buurt van de ambulancedienst rondhangen, in de hoop om klanten te krijgen.

“Zij zien kennelijk geen andere uitweg en kiezen ervoor om hun lichaam te verkopen tegen een lage prijs. Zij vragen tien of vijftien gulden, ook de jongens. Dit is dieptriest en het wordt hoog tijd dat er iets gedaan wordt”, verklaarde een geëmotioneerde Gerard.

Hij betreurt het dat het aantal criminele activiteiten stijgt, terwijl het erop lijkt dat niet heel veel wordt gedaan om dit te bestrijden. Zo heeft minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) eerder meer blauw op straat beloofd, maar dat was een tijdelijke oplossing, aldus de vicevoorzitter.

“Wij hebben meer blauw op straat gezien aan het einde van het jaar en tijdens de carnavalsperiode, maar daarna niet meer.”

Gerard is wel zeer tevreden met de plannen van de minister om wijkteams in Montaña Abou en Rooi Santu te openen, met als doel meer contact met burgers in het algemeen en de jongeren in het bijzonder te krijgen. Het is de bedoeling dat de wijkagenten de buurten intrekken en met onder meer de jongeren praten over hun situatie thuis en op school en over wat ze hard nodig hebben.

“Dit zal zeker helpen, aangezien de jongeren dan de kans krijgen om zich te uiten over alles wat verkeerd gaat in hun buurt”, aldus Gerard.

Naast de stijgende criminaliteit en prostitutie werden tijdens de vergadering van Plataforma Bandariba ook mogelijke oplossingen voor het bestrijden hiervan besproken.

Gerard is net als de anderen van mening dat de jongeren meer kansen moeten krijgen op werkgebied. Hij prijst de aangekondigde plannen van de minister van Gezondheid, Bernard ‘Ben’ Whiteman, om jongeren te werven voor het schoonmaken van rotondes en dergelijke.

Naar zijn mening moeten de jongeren van Bándariba ook aangenomen worden bij de bouwwerkzaamheden van ruim negentig woningen in Montaña (achter het medisch centrum Montaña Abou/Ambulancedienst. De groundbraking hiervan is onlangs door minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Earl Balborda, Domeinbeheer en Eigen Woning Plan aangekondigd.

“Wij hebben van tevoren aangegeven dat jongeren van Bándariba hun steentje kunnen bijdragen met graafwerkzaamheden en dergelijke en hopen dat dit het geval zal zijn”, zegt Gerard desgevraagd.

Daarnaast is de vicevoorzitter van mening dat Justitie-minister Navarro via de gouverneur meer werk kan maken van de dienstplicht voor jongeren tot achttien jaar.

Plataforma Bándariba zal aanstaande maandag een brief sturen naar Navarro met het verzoek voor een vergadering over bovengenoemde punten. De vertegenwoordigers van de bewoners van Bándariba willen dat ook minister Whiteman en Jean-Marie Francisca van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) bij die nog te plannen vergadering aanwezig zijn.

 

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *