26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 00:03

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Bron Statenleden willen best inleveren

Statenleden willen best inleveren

Het besluit van de PAISminister valt in goede aarde bij Alex Rosaria (PAIS). ,,We moeten een boodschap sturen dat iedereen verantwoordelijk is. Wij zijn blij dat hij het gedaan heeft”, aldus Rosaria. FOTO ARCHIEF
Het besluit van de PAISminister valt in goede aarde bij Alex Rosaria (PAIS). ,,We moeten een boodschap sturen dat iedereen verantwoordelijk is. Wij zijn blij dat hij het gedaan heeft”, aldus Rosaria. FOTO ARCHIEF

Willemstad – De Statenleden willen best inleveren op hun vakantiegeld, ook hebben ze er geen problemen mee als de indexering wordt bevroren vanaf 1 januari dit jaar tot en met 2016. Alhoewel sommige leden hun twijfels hebben bij het plan van minister Van der Horst en andere juist meer willen bezuinigen om echt zoden aan de dijk te kunnen zetten. Dit blijkt uit een rondgang door het Antilliaans Dagblad langs de verschillende partijen.

Advertentie

Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Etienne van der Horst (PAIS) heeft het voornemen deze week een brief te sturen aan de Statenvoorzitter met het verzoek de Statenleden het voorbeeld te laten volgen van de ministers in het bevriezen van de indexering en het halveren van het vakantiegeld vanaf 1 januari dit jaar tot en met 2016. Hensley Koeiman (MAN) heeft er geen moeite mee om onder andere de helft van zijn vakantiegeld af te staan mits het plan van de minister van BPD goed onderbouwt is.

,,Ik heb er geen problemen mee dat wij als parlementariërs ook moeten bezuinigen. Maar waarschijnlijk is dit een druppel op een gloeiende plaat.
Ik hou niet van alleen maar cosmetische dingen en populistische zaken”, legt Koeiman uit.

Volgens hem zou het beter zijn om in het parlement structureel kosten te verlagen, zoals de kosten van het energieverbruik. PNP’er Humphrey Davelaar herkent zich in het verhaal.

,,Ik heb gezegd dat ik akkoord ga. We zullen meedoen aan het inkorten van vakantiegeld en indexering.”

Toch is er volgens Davelaar een ‘maar’.
Want volgens hem kan op andere vlakken ook geld worden vrijgemaakt.

,,Zo staat de ambtswoning bij Zuurzak leeg, die kan worden verkocht. Het is een kwestie van hoeveel is het tekort en hoeveel moeten we begroten. We zouden daarvoor de gebouwen kunnen verkopen.”

Eveneens wil Davelaar dat de minister van BPD nagaat hoeveel ambtenaren thuis zitten, zonder te werken, maar wel een volledig salaris opstrijken.

,,Er moet worden gekeken bij wie dan de fout ligt, maar dit kan niet zo blijven.”

Met dit extra geld kunnen de maatregelen volgens hem ‘een beetje soepel’ worden gehouden.

Zita Jesus-Leito (PAR) laat weten nog geen uitspraken te willen doen over het plan van Van der Horst.
Zij wil het plan eerst inzien alvorens uitspraken te doen over het idee.

,,We hebben in het verleden dit soort plannen wel eens eerder gezien, maar daar kwam niets van terecht”, aldus het commentaar van Jesus- Leito.

Ook voor Melvin Cijntje van PS is het duidelijk: ,,We moeten een signaal en voorbeeld afgeven aan het volk.”

Volksvertegenwoordiger voor MFK Amerigó Thodé is het een stuk minder eens met de plannen van de minister.

Amerigó Thodé van MFK wil zelf wel een deel van zijn vakantiegelden inleveren, maar volgens hem moeten dan ook de andere vijf entiteiten dat doen. FOTO RAMSAY SOEMANTA
Amerigó Thodé van MFK wil zelf wel een deel van zijn vakantiegelden inleveren, maar volgens hem moeten dan ook de andere vijf entiteiten dat doen. FOTO RAMSAY SOEMANTA

Ook hij wil zelf wel een deel van zijn vakantiegelden inleveren, maar volgens hem moeten dan ook de andere vijf entiteiten dat doen.

,,Ik heb er helemaal geen problemen mee, maar dan moeten ook de Rekenkamer, Ombudsman, Raad van Advies en de rechtelijke macht inleveren.
Elke onafhankelijke macht moet dan inleveren en niet alleen een paar Statenleden.
Ze mogen de indexering de komende tien jaar van mij bevriezen.”

Het besluit van de PAIS-minister valt in goede aarde bij Alex Rosaria (PAIS).

,,We moeten een boodschap sturen dat iedereen verantwoordelijk is. Wij zijn blij dat hij het gedaan heeft”, aldus Rosaria over het voornemen van Van der Horst.

Rosaria geeft aan op zoek te gaan naar draagvlak binnen de Staten om te zorgen dat het voorstel goedkeuring krijgt.

,,Het gaat waarschijnlijk om een kopie zoals de regering het heeft gedaan. Maar er zijn ook andere wegen, zo kunnen de representatiekosten worden gereduceerd of de telefoonkosten.”

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang vindt het logisch dat nu ook de Statenleden moeten bezuinigen. ,,Het is logisch dat als je dat van de ambtenaren bevriest je dat ook moet doen van de ministers en Statenleden. Maar er kan nog meer worden ingeleverd.”

Volgens haar zijn de kabinetskosten van de verschillende ministers in vergelijking met 2012, 2,2 miljoen gulden gestegen.

,,Ze zeggen ‘ik bevries’ maar ondertussen komt het geld op een andere manier, want de kabinetskosten worden door hen zelf gemaakt.” Leeflang noemt dit ‘huichelachtig’.

Het onafhankelijk Statenlid: ,,Het zou een signaal geven van karakter dat de ministers zouden toegeven dat ze hun kabinetskosten hebben vetgemest en dus eigenlijk feestvieren. Die 2,2 miljoen gulden moet er dus vanaf.”

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran wilde desgevraagd geen commentaar geven.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties