26 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

Statenleden St. Maarten overbetaald

Oproep Van Raak aan vooravond Ipko

Ronald van RaakDen Haag – Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) vindt dat de Statenleden van Sint Maarten een ‘exorbitant hoge vergoeding’ ontvangen voor hun parlementaire werk.

Van Raak heeft vrijdag op de website van zijn partij een oproep geplaatst aan zijn Sint Maartense collega’s om een deel van die vergoeding in te leveren.

Onder de kop ‘Je kunt niet zo hard bezuinigen op de burgers en zoveel geld in je eigen zak steken’ schrijft hij onder meer:

,,Sint Maarten is een klein eiland met grote tegenstellingen.
In Philipsburg geven in Frontstreet Amerikaanse toeristen hun dollars uit, maar in Backstreet leeft de lokale bevolking in armoede.
Toen Sint Maarten op 10 oktober 2010 een autonoom land werd binnen het Koninkrijk is de bevolking veel beloofd.
Het eiland zou de zaken in eigen hand nemen en de bewoners zouden een betere toekomst krijgen.”

De SP’er wijst er op dat de bestuurders van Sint Maarten zelf graag meer autonomie wilden.

,,Maar zij hadden de zaken niet op orde.
Daarom moet het nieuwe land nu hard bezuinigen.
Dat zal ten koste gaan van de bevolking, van zorg, onderwijs en sociale zekerheid. Maar de parlementariërs van Sint Maarten hebben niet bezuinigd op zichzelf. Integendeel: zij hebben hun eigen vergoedingen juist fors verhoogd.”

Van Raak schrijft op de website er vanuit te gaan dat de Sint Maartense Statenleden die deze week in Den Haag deelnemen aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPpko) ‘ongetwijfeld opnieuw aan de Nederlandse Kamerleden vragen of het eiland meer geld kan krijgen’ om er aan toe te voegen:

,,Dat zal niet lukken, Nederland heeft in het verleden al veel betaald. Bovendien is het in ons land nu crisis, het geld is op.
Ik zal de parlementariërs van Sint Maarten ook een vraag stellen: of het klopt dat zij zo’n 125.000 dollar per jaar krijgen.
Veel meer dan een parlementariër in Nederland.
Terwijl op Sint Maarten niet meer mensen wonen dan in één kleine stad in Nederland.
Ik zal hen ook vragen of dat wel eerlijk is, nu zij zo hard moeten bezuinigen op de eigen bevolking.
Ik weet zeker dat de volksvertegenwoordigers van Sint Maarten veel sympathie zullen krijgen van hun bevolking als zij nu besluiten om een deel van uw exorbitante vergoedingen in te leveren.”

Van Raak en diens fractiegenoten hebben in 2010 tegen de wet gestemd om Sint Maarten de status van land te geven.
De SP vond het eiland er niet klaar voor en heeft daarin, zo is inmiddels ook de andere partijen gewaar geworden, gaandeweg haar gelijk gekregen.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -