27 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

St. Maarten twijfelt over dollarisatie

HomeNieuwsSt. Maarten twijfelt over dollarisatie

PHILIPSBURGDe nieuwe Sintmaartense minister van Financiën Roland Tuitt is nog niet helemaal overtuigd van de noodzaak om de dollar als wettig betaalmiddel op het eiland te introduceren. Naar zijn mening heeft de gulden het de afgelopen vijftig jaar uitstekend gedaan. ‘Waarom moet iets dat resultaat oplevert, veranderd worden?’, luidde zijn retorische vraag in antwoord op de vraag welke richting de door de National Alliance (NA) geleide coalitie zal inslaan.

Tuitt is van mening dat elke stap in de richting van dollarisatie, een standpunt dat door de vorige regering werd ingenomen, zorgvuldig bestudeerd moet worden. De Sintmaartense regering zal zeer spoedig moeten beslissen over een nieuw betaalmiddel ter vervanging van de huidige Nederlands-Antilliaanse gulden, of voor overgang naar dollarisatie, aldus Tuitt.

Volgens minister-president Sarah Wescot-Williams werd gekozen voor dollarisatie als ‘uitgangspunt’ van de vorige regering. Men was zich bewust van de noodzaak voor meer professionele informatie, verklaart Wescot-Williams, voordat er een beslissing genomen kon worden over een nieuw betaalmiddel op het eiland.

Terwijl op St. Maarten nog gedubd wordt welk wettig betaalmiddel gehanteerd moet worden, stelt de Latin America Monitor in haar Economic Outlook op haar website dat de Antilliaanse gulden steeds kwetsbaarder aan het worden is. Volgens de organisatie zullen de recente maatregelen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) niet toereikend zijn om de problemen van beide landen met oplopende begrotingstekorten en dalende deviezenvoorraden op te lossen.

De Latin American Monitor plaatst verder haar vraagtekens bij de toekomst van de gulden, zeker gezien de mogelijkheid van de opsplitsing van de gezamenlijke centrale bank en de zwakke betalingsbalans van beide overheden.

De Latin America Monitor wijst er verder op dat Curaçao en St. Maarten in 2010 samen een tekort op hun lopende rekening hadden, gelijk aan 16,4 procent van het bruto binnenlands product.

De organisatie verwacht dat dit in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Voor 2011 gaat men uit van 25,2 procent en voor 2012 wordt er rekening gehouden met een percentage van 24,2. De Monitor geeft toe dat de Centrale Bank haar monetair beleid in de afgelopen periode heeft aangescherpt. Maar de maatregelen van de Centrale Bank, namelijk verhoging van de wettelijk verplichte kasreserve voor commerciële banken van 7,75 naar 10,75 procent en de bevriezing van het verlenen van persoonlijke kredieten voor een periode van zes maanden voor dezelfde commerciële banken, richten zich meer op bestrijding van de symptomen dan aanpak van de oorzaken van de crisis.

Voor de komende periode maakt de Latin America Monitor zich zorgen over de toeristische sector en de stijging van de olieprijzen, maar nog erger is het feit dat de overschotten op de financiële en kapitaalmarkt niet voldoende zullen zijn om de begrotingstekorten op te kunnen vangen. De organisatie gaat niet zo ver om het over een mogelijke devaluatie van de gulden te hebben, maar spreekt wel haar bezorgdheid uit over de stabiliteit van de gulden op de lange termijn.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties