30 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

CC | The CMC General Practitioner Post will open on January 1st, as promised

WILLEMSTAD - A long-awaited improvement in the healthcare system of Curaçao is on the horizon. Jerry Semper, chairman of the Curaçao General Practitioners Association (CHV), confirms that...

DH | Companies gather to discuss mobilisation of St. Maarten diaspora in the Netherlands

PHILIPSBURG--Representatives of numerous companies recently gathered at the Government Administration Building where Memory Group Chief Executive Officer (CEO) Geert Nab and Chief Operations Officer (COO) Mylene Van...

AntilliaansDagblad | Goedgekeurde jaarrekeningen BOG en TCB

Kralendijk - Bonaire Overheidsgebouwen (BOG) is de eerste overheids-nv die ‘up to date’ is met de financiële verantwoording. De accountant heeft op 20 oktober van dit jaar de...

AntilliaansDagblad | ‘Meer controles in het verkeer op Aruba’

Oranjestad - Het Korps Politie Aruba (KPA) gaat deze maand meer zichtbaar zijn en het verkeer meer controleren. Dat is de uitkomst van een overleg dat de korpsleiding...

AntilliaansDagblad | Isla moet flink dokken

Nog 33,4 mln dollar aan achterstallig bewaarloon olie in tanks Willemstad - Refineria Isla bv, tot begin 2020 de exploitant van de Curaçaose raffinaderij, is veroordeeld tot betaling...

AntilliaansDagblad | ‘Concurrentie houdt ons scherp’

KLM: Terugkeer double daily op Curaçao afhankelijk van diverse factoren Willemstad - ,,Of we in de toekomst weer twee keer per dag vluchten naar Curaçao kunnen aanbieden, hangt...
- Advertisement -spot_img

SSC en Fide betalen toch

HomeNieuwsSSC en Fide betalen toch

Noodmaatregel ministerie Onderwijs voor vergoeding studiekosten

Willemstad – Minderbedeelde ouders met bijvoorbeeld een onderstanduitkering kunnen voor het schooljaar 2012/2013 toch bij SSC en Fide terecht voor het boekengeld, maandgeld en de basisbeurs van hun kroost. Dat heeft minister Elmer Wilsoe, vervanger en partijgenoot van Onderwijsminister Carlos Monk (PS) in een brief aan beide instanties geïnformeerd.

In de brief stelt Wilsoe voor dat de Stichting Studiefinanciering (SSC) en Fundashon pa Innovashon di Enseñansa (Fide) ‘vooruitlopend op de introductie en implementatie van gratis onderwijs’ volledig overgaan tot de uitvoering van hun reguliere taken.
In de praktijk betekent het dat studenten die normaal gesproken gebruikmaken van de financieringsmogelijkheden van Fide en SSC ‘dit onverkort kunnen krijgen zoals dat in het verleden het geval is geweest’.
Fide regelt de kostenvergoeding voor het vsbo (voortgezet secundair beroepsonderwijs), terwijl SSC de kosten van havo en vwo vergoedt voor minderbedeelden.
Topambtenaren van het ministerie van Onderwijs hebben gisteren de schoolbesturen geïnformeerd over deze volgens ingewijden op zijn minst opmerkelijke gang van zaken. Op de kop af twee weken geleden, 19 juli, kondigde minister Monk tijdens een persconferentie aan dat het gratis onderwijs echt zou worden ingevoerd.
Ouders hoefden volgens de bewindsman van de partij van Helmin Wiels geen leningen meer af te sluiten om de studiekosten te betalen.
Daarvoor hadden zowel Fide als SSC van Monk te horen gekregen dat ze dit jaar, met het oog op het gratis onderwijs, niet meer zoals gebruikelijk de studiekosten voor kinderen van minderbedeelde ouders hoefden te financieren.

De nieuwe maatregel leidt onvermijdelijk tot de vraag wat de achterliggende reden is.
Is het de opmaat voor de nog moeizame weg die de invoering van het gratis onderwijs te gaan heeft, wordt hardop gevraagd.
Het RK Centraal Schoolbestuur heeft vanaf begin juli bij minister Monk haar zorgen geuit omdat de kinderen van minderbedeelde ouders buiten de boot dreigden te vallen. Nu het nieuwe schooljaar met rasse schreden nadert wordt te elfder ure een ‘noodmaatregel’ uit de kast getrokken.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties