28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 12:35

Laatste reacties

- Advertentie -

SSC en Fide betalen toch

Noodmaatregel ministerie Onderwijs voor vergoeding studiekosten

Willemstad – Minderbedeelde ouders met bijvoorbeeld een onderstanduitkering kunnen voor het schooljaar 2012/2013 toch bij SSC en Fide terecht voor het boekengeld, maandgeld en de basisbeurs van hun kroost. Dat heeft minister Elmer Wilsoe, vervanger en partijgenoot van Onderwijsminister Carlos Monk (PS) in een brief aan beide instanties geïnformeerd.

In de brief stelt Wilsoe voor dat de Stichting Studiefinanciering (SSC) en Fundashon pa Innovashon di Enseñansa (Fide) ‘vooruitlopend op de introductie en implementatie van gratis onderwijs’ volledig overgaan tot de uitvoering van hun reguliere taken.
In de praktijk betekent het dat studenten die normaal gesproken gebruikmaken van de financieringsmogelijkheden van Fide en SSC ‘dit onverkort kunnen krijgen zoals dat in het verleden het geval is geweest’.
Fide regelt de kostenvergoeding voor het vsbo (voortgezet secundair beroepsonderwijs), terwijl SSC de kosten van havo en vwo vergoedt voor minderbedeelden.
Topambtenaren van het ministerie van Onderwijs hebben gisteren de schoolbesturen geïnformeerd over deze volgens ingewijden op zijn minst opmerkelijke gang van zaken. Op de kop af twee weken geleden, 19 juli, kondigde minister Monk tijdens een persconferentie aan dat het gratis onderwijs echt zou worden ingevoerd.
Ouders hoefden volgens de bewindsman van de partij van Helmin Wiels geen leningen meer af te sluiten om de studiekosten te betalen.
Daarvoor hadden zowel Fide als SSC van Monk te horen gekregen dat ze dit jaar, met het oog op het gratis onderwijs, niet meer zoals gebruikelijk de studiekosten voor kinderen van minderbedeelde ouders hoefden te financieren.

De nieuwe maatregel leidt onvermijdelijk tot de vraag wat de achterliggende reden is.
Is het de opmaat voor de nog moeizame weg die de invoering van het gratis onderwijs te gaan heeft, wordt hardop gevraagd.
Het RK Centraal Schoolbestuur heeft vanaf begin juli bij minister Monk haar zorgen geuit omdat de kinderen van minderbedeelde ouders buiten de boot dreigden te vallen. Nu het nieuwe schooljaar met rasse schreden nadert wordt te elfder ure een ‘noodmaatregel’ uit de kast getrokken.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -