27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Spies deelt zorgen van gouverneur

Kranshi loopt risico mandaat voor het uitgeven van paspoorten te verspelen

Den Haag – Gouverneur Frits Goedgedrag weet zich in zijn kritiek op de plannen om Kranshi te verhuizen volledig gesteun door minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

- Advertentie -

Dat blijkt uit de antwoorden van de bewindsvrouw op schriftelijke vragen die het Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove (CDA) haar had gesteld in reactie op de berichtgeving over de kritische brief die Goedgedrag aan voormalig minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Carlos Monk (MFK).

De gouverneur uitte daarin zijn zorgen over de beveiliging van het proces van uitgifte van paspoorten. Daartoe heeft hij het Bureau Bevolking, Burgerlijke Stand en Verkiezingen mandaat gegeven. Ook sommeerde Goedgedrag niet afgedragen leges (ruim 400.000 gulden) per omgaande over te maken.

Spies: ,,De gouverneur is verantwoordelijk voor een juiste paspoortuitgifte in Curaçao, ook als dat gebeurt in mandaat. De gouverneur heeft vertrouwen in de paspoortuitgifte in mandaat op de huidige locatie, een locatie die geschikt is voor de paspoortuitgifte en voldoet aan de beveiligingseisen die zijn neergelegd in de paspoortregelgeving. Wat betreft de eventuele nieuwe locatie moge duidelijk zijn dat deze op dit moment of op zeer korte termijn nog niet aan die eisen voldoet.”

De bewindsvrouw wijst er op dat Goedgedrag pas kan instemmen met paspoortuitgifte in mandaat op een nieuwe locatie als deze geschikt is voor de paspoortuitgifte en voldoet aan de beveiligingseisen.

,,De technische voorzieningen die door het Rijk zijn verstrekt dan wel eigendom zijn van het Rijk (zoals de servers van de reisdocumentenadministratie en de apparatuur waarmee aanvraaggegevens voor de reisdocumenten worden gedigitaliseerd) zullen pas naar de nieuwe locatie kunnen worden overgebracht als de nieuwe locatie gereed is en akkoord is bevonden. De verplaatsing zal dan geschieden door het bedrijf dat in mijn opdracht deze voorzieningen in onderhoud heeft. In zijn algemeenheid geldt dat indien de gouverneur van oordeel is geen verantwoordelijkheid meer te kunnen nemen voor paspoortuitgifte in (volledig) mandaat, de gouverneur verzekerd is van mijn steun voor het verrichten van de benodigde aanpassingen. Het initiatief hiertoe ligt bij de gouverneur”, aldus Spies, die er aan toevoegt de zorgen van Goedgedrag te delen.

Over de betalingsachterstand zegt zij: ,,De verantwoordelijkheid voor de inning van de rijksheffing voor de paspoorten ligt bij de gouverneur. De gouverneur zal bij de huidige minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, de heer Trinidad, blijven aandringen op spoedige betaling en een betere betaaldiscipline. Ik heb op dit moment geen redenen om aan te nemen dat Curaçao de afdrachten niet zal voldoen. Op grond van het mandaat dat de gouverneur aan BBSV heeft gegeven, worden ook de legesgelden van de burgers geïnd door BBSV. Het rijksdeel daarvan dient vervolgens maandelijks aan hem te worden afgedragen. Hier is sprake van het uitblijven van die afdracht. De gouverneur gaat er van uit dat alsnog in de afdracht van de achterstallige betalingen wordt voorzien en acht het berekenen van rente op dit moment nog niet aan de orde.”

Dat de huurkosten voor de nieuwe locatie veel hoger uitpakken dan de huidige is een zaak waarover Spies zich niet wil uitspreken: ,,Een oordeel over de hogere huurprijs in relatie tot de meerwaarde van het gebouw, laat ik aan het Parlement van Curaçao.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Doodgeschoten in zwembad: wéér Russische miljonair gevonden onder mysterieuze omstandigheden

Door Thierry Goeman In een gigantisch herenhuis, gelegen in een exclusieve buitenwijk van Sint-Petersburg, is het lichaam gevonden van de 61-jarige Yuri Voronov. De Russische zakenman en miljonair...

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -
- Advertentie -