27 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Spies deelt zorgen gouverneur

Openbare vergadering over Kranshi

WILLEMSTAD/DEN HAAG — De nieuwe minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Carlos Trinidad (PS), zal volgende week vrijdag zijn opwachting maken in de vergaderzaal van de Staten. De minister zal dan informatie verschaffen over de ontwikkelingen rondom het huren van het gebouw van het voormalige St. Thomas College als nieuw onderkomen voor de overheidsdienst Publieke Zaken/Kranshi.

- Advertentie -

De vergadering van volgende week vrijdag is aangevraagd door de PAR-fractie. Middels deze vergadering wil de fractie van de gele partij duidelijkheid krijgen over wat er zich precies heeft voorgedaan bij het huren van het gebouw van het St. Thomas College door de overheid. Volgens de PAR is er in deze zaak mogelijk sprake van ‘diefstal, corruptie en bevoordeling van politieke vriendjes’. Zij wil dan ook dat de minister, die overigens pas sinds 1 juni minister is, duidelijkheid verschaft over de gang van zaken.

De vergadering begint om elf uur ‘s ochtends.

Tweede Kamervragen

Minister Liesbeth Spies deelt de zorgen van gouverneur Frits Goedgedrag van Curaçao en van de Tweede Kamer over de verhuizing van Kranshi naar het St. Thomas College in Otrobanda.

Spies schrijft dit naar aanleiding van vragen door Bas Jan van Bochove, Tweede Kamerlid van het CDA, over de beveiliging en opslag van paspoorten in het nieuwe pand. Spies schrijft dat de gouverneur verantwoordelijk is voor de paspoortuitgifte en van mening is dat de uitgifte op de huidige locatie, Casa Blanca, aan alle eisen voldoet.

Wat betreft de eventuele nieuwe locatie moge duidelijk zijn dat deze op dit moment of op zeer korte termijn nog niet aan die eisen voldoet. De gouverneur zal pas kunnen instemmen met paspoortuitgifte in mandaat op een nieuwe locatie als deze geschikt is voor de paspoortuitgifte en voldoet aan de beveiligingseisen”, schrijft Spies, daaraan toevoegend dat ook de apparatuur van de Rijksoverheid, zoals servers voor de administratie, pas verhuisd wordt als de nieuwe locatie klaar is.

In zijn algemeenheid geldt dat indien de gouverneur van oordeel is geen verantwoordelijkheid meer te kunnen nemen voor paspoortuitgifte in (volledig) mandaat, de gouverneur verzekerd is van mijn steun voor het verrichten van de benodigde aanpassingen.” Van Bochove vroeg verder naar de hoogte van de huur van het nieuwe pand, waarop Spies antwoordde dat er nog onduidelijkheid over lijkt te bestaan, maar dat de huur wel hoger lijkt te zijn. “Een oordeel over de hogere huurprijs in relatie tot de meerwaarde van het gebouw, laat ik aan het parlement van Curaçao.”

Openbare vergadering over Kranshi

Met betrekking tot de betalingsachterstand, een bedrag van ruim 411.000 gulden aan paspoortleges dat ten goede komt aan de Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, schrijft ze dat de verantwoordelijkheid voor het innen van dit geld bij de gouverneur ligt.

De gouverneur zal bij de huidige minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (…) blijven aandringen op spoedige betaling en een betere betaaldiscipline. Ik heb op dit moment geen redenen om aan te nemen dat Curaçao de afdrachten niet zal voldoen.”

Het College financieel toezicht heeft geen toezicht op dit punt. De antwoorden van Spies volgen op het nieuws dat Kranshi de huur van Casa Blanca tot augustus wil verlengen, omdat de nieuwe locatie nog niet klaar is. De Stichting Monumentenzorg is alleen bereid het contract te verlengen als het om minimaal een jaar gaat.

Relevante informatie

Het verzoek van de PAR om een Statenvergadering volgde op een verzoek van haar fractielid Marilyn Alcalá-Wallé van 30 mei aan de toenmalige minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Carlos Monk (PS), om binnen 24 uur alle informatie over de huur van het gebouw te krijgen.

Tot afgelopen maandag had de PAR echter nog geen informatie van Monk ontvangen. Reden voor de gele partij om een openbare vergadering over dit onderwerp aan te vragen.

Minister Monk heeft veel vraagtekens, twijfels en wantrouwen gecreëerd door de manier waarop hij met Kranshi en het St. Thomas College is omgesprongen. (…) De PAR-fractie blijft erop staan dat het volk duidelijkheid verdient over de gang van zaken. En daarom verzoeken wij dan ook om een openbare vergadering met als agendapunt: ‘Debat met minister van BPD over de mogelijke gevallen van diefstal, corruptie en bevoordeling van politieke vriendjes voor wat betreft Kranshi en het gebouw van het St. Thomas College’”, stelt de PAR in haar verzoek aan Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS).

De PAR-fractie vroeg Asjes, behalve om de nieuwe minister Trinidad bij de door haar aangevraagde vergadering aanwezig te laten zijn, ook of de Staten voor de aanvang van de vergadering alle relevante informatie over deze zaak in handen kunnen krijgen. Het gaat in dit geval om het besluit van de Raad van Ministers, het bestek en het huurcontract van het gebouw, zoals genoemd in de brief van gouverneur Frits Goedgedrag aan minister Monk.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -