31 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

DH | Witness says Frans got large ‘commission’ for BTP building but also other former politicians

~ Including $200k in political contributions to Ohndhae ~ PHILIPSBURG--Two witnesses testified under oath in open court on Wednesday as part of former Member of Parliament (MP) Frans...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Spies afwachtend inzake havenlening

HomeLandenCuraçaoSpies afwachtend inzake havenlening

 

DEN HAAG — Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties herhaalde vandaag in de Tweede Kamer dat ze zich zorgen maakt over de situatie bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), maar gaf geen mening over een van de oorzaken voor die problemen, namelijk de garantstelling van de CBCS voor de lening aan het Sintmaartense havenbedrijf.

door  Otti Thomas

Het feit dat de Centrale Bank, volgens informatie van de heer Bosman, zich garant stelt voor deze lening, maakt niet dat de Nederlandse regering daar ogenblikkelijk iets van zou moeten vinden, omdat de CBCS de bank is van de landen Curaçao en St. Maarten en dus daar primair die discussie gevoerd zou moeten worden”, zei Spies in antwoord op vragen van VVD-Tweede Kamerlid André Bosman tijdens het vragenuur.

Volgens Bosman mag de Nederlandse regering echter wel haar mening geven omdat via de Centrale Bank ook de overheid van St. Maarten garant staat voor de lening. “Het gaat erom wie het risico draagt. Er is sprake van een lening waar het land St. Maarten op aangesproken kan worden. We zijn dan ook dus van mening dat hier sprake is van een geldlening in het kader van de Rijkswet Financieel Toezicht. En zelfs als de minister vindt dat die redenering in strikt juridische zin niet zou kloppen, vindt de VVD dat het College financieel toezicht (Cft) volledig inzage moet krijgen in de financiële situatie van de verschillende overheids-nv’s en de daarbij behorende leningen.

Maar Spies zei dat dat laatste niet mogelijk is, omdat het Cft die bevoegdheid niet heeft volgens het Statuut. “Dan zouden we de spelregels moeten veranderen”, aldus Spies. De minister benadrukte dat het Cft wel heeft gewezen op de risico’s van een vermenging van de inkomsten van overheids-nv’s en de overheidsfinanciën, daaraan toevoegend dat dit risico groter is op Curaçao dan op St. Maarten. “Het Cft moet zich op dit moment nog finaal uitspreken over de inmiddels door de Staten van St. Maarten goedgekeurde begroting.”

Het sinds kort onafhankelijke Tweede Kamerlid Hero Brinkman en PVV’er Eric Lucassen vroegen de minister nog expliciet om te voorkomen dat ook Nederland financieel risico draagt. Lucassen vroeg hoe het Cft de Nederlandse belastingbetaler gaat beschermen tegen nieuwe schulden en Brinkman vroeg om een garantie.

Kan de minister garanderen dat op het moment dat de Antilliaanse eilanden weer opnieuw met een bedelend handje naar Nederland komen (….) en op het moment dat het havenbedrijf failliet gaat en die 150 miljoen garantstelling toch nog wordt betaald, dat geld niet vanuit Nederland betaald gaat worden?”, zei Brinkman.

Hierop zei Spies dat ze niets kon garanderen. “Maar ik acht het buitengewoon onwaarschijnlijk dat op het moment dat dit soort verzoeken door andere landen binnen het Koninkrijk aan de Nederlandse regering worden gedaan, daar positief antwoord op gegeven zal worden.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties