32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 13:12

Laatste reacties

- Advertentie -

Specialisten: Patiënten uitgesloten

Willemstad – De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) vreest dat bij het doorvoeren van de bezuinigingsplannen in de gezondheidszorg, patiënten straks om financiële redenen bepaalde levensreddende behandelingen niet kunnen krijgen.

Dit staat in een deze week verstuurde brief aan zowel de minister van Gezondheid, Stanley Bodok, als interim-premier Stanley Betrian.
De VMSC constateert namelijk dat de regering spreekt van een ‘versobering van het pakket’ waarmee ‘de regering het formele politieke besluit neemt om het officieel aanvaarde niveau van de gezondheidszorg voor de gehele bevolking naar een lager peil te brengen’.

,,Zoals expliciet in de Memorie van Toelichting bij het weliswaar inmiddels ingetrokken ontwerp van 20 mei 2012 werd gesteld, zijn de gevolgen daarvan dat men zich particulier dient bij te verzekeren voor datgene wat niet in de basisverzekering wordt gedekt. De regering gaat daarbij voorbij aan het feit dat mensen op Curaçao met lagere- en middeninkomens – het grootste deel van de bevolking – eenvoudigweg de middelen niet zullen hebben om zich bij te verzekeren”

- Advertentie -

, zo wordt gesteld.
De organisatie vindt dan ook dat het de regering zou sieren om de bevolking expliciet duidelijk te maken wat de consequenties zijn van het versoberen van het ziektekostenpakket.

 

 Waar blijven rekeningen?

De berekeningen om zicht te krijgen op de kosten in de gezondheidszorg zouden eind dit jaar afgerond moeten worden.
Het gaat om de zogenoemde ‘zorgrekeningen’ van de jaren tot en met 2011, die de basis moeten vormen voor deze berekeningen en die uitgevoerd worden door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

,,De cijfers zijn in ieder geval tot op dit moment nog niet openbaar gemaakt en als de regering er al wel over zou beschikken dan doet ze er goed aan dit met de grootst mogelijke spoed te doen, zodat alle stakeholders in de gezondheidszorg hiervan kennis kunnen nemen.
Het beschikbaar zijn van deze gegevens zou betekenen dat alle betrokkenen eindelijk kunnen spreken op basis van objectieve feiten in plaats van subjectieve aannames”

- Advertisement -

, aldus de specialisten.
Zij geven aan dat er op dit moment dus niet met enige nauwkeurigheid valt vast te stellen welke financiële gevolgen de invoering van een basisverzekering exact zal hebben.

,,Hiervoor is in eerste instantie ook de uiteindelijke tekst van de (ontwerp)landsverordening nodig, op grond waarvan zo goed mogelijk kan worden vastgesteld in hoeverre de kosten van de gezondheidszorg hierdoor zullen worden beïnvloed.”

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Weekend weer vol ongelukken en gewonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het begint bijna gewoon te worden, het grote aantal ongelukken in het weekend. Vaak ook met gewonden. Twee ambulances moesten zaterdag naar de Sta Rosaweg,...

PBC | Man gewond op Bonaire na sprong in zee

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Een 18-jarige man is gewond geraakt bij Boca Slagbaai op Bonaire toen hij van de rotsen in zee wilde springen. De man kwam met zijn...

ParadiseFM | Jean-Julien Rojer test positief op coronavirus

De Curaçaose tennisser Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus. Daarmee eindigt zijn deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Het is al de vierde sporter...

ParadiseFM | CHATA: hotelbezetting Curaçao gaat goed, maar kan beter

Bijna 55% van de hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat ligt boven het Caribisch gemiddelde van bijna 50%. Zo meldt CHATA. In dezelfde...

ParadiseFM | Positief geteste vrouw met valse bewijzen binnen gereisd

Een vrouw die op Bonaire positief heeft getest op Covid-19 is met vervalste papieren Curaçao binnengekomen. Zo maakt het Korps Politie Curaçao bekend. Het was al bekend...

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...
- Advertentie -