28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 13:40

Laatste reacties

- Advertentie -

Speciaal tarief water voor landbouw | Antilliaans Dagblad

Terrein Sint Joris in beheer GMN

Het GMN ministerie is betrokken bij opleidingen op terreinen waar werkgelegenheid wordt verwacht, zoals permacultuur, hydroponics en ‘regenerative organic farming’.

Willemstad – Boeren die straks op de landbouwgrond bij Sint Joris groente en fruit verbouwen, kunnen gebruikmaken van een speciaal tarief voor water. Het terrein van ongeveer 400 hectare is sinds kort in beheer van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

Tijdens een persconferentie bij Agrarisch en Visserijbeheer (AVB) te Klein Kwartier zei minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling (MEO) dinsdag dat het aangepaste tarief is vastgesteld na een onderzoek van nutsbedrijf Aqualectra en Bureau Telecommunicatie en Post (BTP).

- Advertentie -

Daarmee is volgens de MEO-minister ook de laatste hobbel genomen, zodat professionele landbouwers die zich bij Sint Joris vestigen werkelijk kans van slagen hebben. Want de terreinen zijn beschikbaar, de zaden zijn van goede kwaliteit en het eiland heeft de expertise in huis om groentes te telen. Maar water is essentieel en duur. Daarom is er voor landbouwbedrijven nu een speciaal tarief bepaald. Martina zegt dat landbouw een belangrijke toegevoegde waarde heeft voor de economie van het eiland.

,,De sector genereert banen, voorkomt importen en kan zelfs, als het goed wordt aangepakt, bijdragen aan de export.”

Van de 400 hectare landbouwgrond die is overgedragen aan het ministerie van GMN, is ongeveer de helft geschikt voor verkaveling, zegt Alvin Daal, chef van het kabinet van GMN-minister Suzy Camelia-Römer (PIN). De kavels moeten nog worden uitgemeten en uitgegeven. Dat gebeurt samen met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Wie in aanmerking wil komen voor een terrein moet een bedrijfsplan indienen.

De overheid reserveert een deel van de gronden bij Sint Joris voor moestuintjes. Daal:

- Advertisement -

,,Hobbyisten kunnen op 50 tot 100 vierkante meter hun eigen groente en fruit telen.” De overheid ziet veel mogelijkheden voor de cannabisteelt. Begin februari hadden zestien bedrijven een aanvraag ingediend om medicinale cannabis te telen of medicijnen te produceren op basis van het kruid dat ook wel bekend is onder de naam hennep. Destijds zei Daal dat als alle aanvragers een vergunning zouden krijgen 100 tot 120 hectare van de landbouwgrond bij Sint Joris ‘ruim voldoende zou zijn’. Maar net als in februari is het wachten nog altijd op de afkondiging van de landsverordening waarin de teelt van medicinale cannabis wordt geregeld. De wetgeving moet nog door de Staten worden aangenomen.

Tijdens de persconferentie benadrukte GMN-minister Camelia-Römer het belang van samenwerking tussen de ministeries voor een succesvolle ontwikkeling van de landbouw. Met een toename van de lokale productie is veel te winnen. ,,Nu geven we bijna 77 miljoen gulden uit aan de import van producten”, zegt Camelia-Römer.

,,Dat geld blijft dan op het eiland. Terreinen zijn nodig, om mensen de kans te geven zich werkelijk te ontwikkelen tot professioneel landbouwer.”

Haar ministerie heeft veel energie gestoken in het verbeteren en moderniseren van de landbouwtechnieken. Bij Klein Hofje heeft AVB een bezoekerscentrum, worden trainingen en cursussen gegeven en staan kassen met proeftuinen.

Behalve het terugbrengen van voedselimporten heeft GMN vijf andere strategische doelen: een gezonder eetpatroon van de bevolking op basis van de lokale voedingsschijf, het verbeteren van fytosanitaire faciliteiten, het toepassen van Good Agricultural Practices, het verbeteren van de dienstverlening van AVB en het ontwikkelen van duurzame visserij. Afhankelijk van de financiële ruimte wordt beetje bij beetje aan de doelen gewerkt.

Het ministerie is betrokken bij opleidingen op terreinen waar werkgelegenheid wordt verwacht, zoals permacultuur, hydroponics en ‘regenerative organic farming’. Samen met Dinah Veeris wordt een cursus medicinale kruiden aangeboden en leerlingen van de hoveniersopleiding van het vsbo volgen praktijklessen bij Klein Kwartier.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. Top ik wil ook zo’n terrein.
  De tankwagen is al geregeld.
  Ik ga goedkoop water verkopen.
  Gaan ze ook een golfbaan aanleggen daar?

 2. Special tarief voor water.
  Nu worden de bewoners belast met het 30% lekverlies door de waterrekening met 30% te verhogen.
  Dus als er een speciaal water tarief komt voor landbouw gaat dat, waarschijnlijk, betekenen dat de wat aqualectra aan opbrengst gaat missen op de normale waterrekening als prijs verhoging door berekend. Bovendien is het concept nog al speculatie gevoelig de 400 hectare word verkaveld (waarschijnlijk voor een meer dan redelijke prijs) en daarna kunnen ze weer worden doorverkocht of het recht voor gebruik kan worden verhandeld.
  Ik zie alleen een plan om de gemeenschap te benadelen en een enkeling te bevoordelen.

 3. Weer zo’n doorzichtig trucje van deze dame. Nu de Staten niet zonder meer akkoord gingen met het project waarbij o.a. vriendjes die in de cannabisteelt willen het project maar even groter maken door boeren er bij te betrekken. Nu zullen de Staten staan te juichen. Bijkomend voordeel is dat de cannabisteelt vriendjes ook goedkoop water krijgen. ( of was dat al afgesproken)
  Zorg voor goedkoop water voor de boeren over het hele eiland en niet voor uitsluitend het gebied waar je toevallig o.a. je vriendjes wilt faciliteren. Dan zijn we echt goed bezig. Door de aanhoudende droogte liggen op het hele eiland veel prachtige percelen landbouwgrond braak.

 4. ‘Wie in aanmerking wil komen voor een terrein moet een bedrijfsplan indienen.’

  Bedrijfsplan verplicht af te nemen bij de echtgenoot van Sushi Suzy?

 5. ‘,,De sector genereert banen, voorkomt importen en kan zelfs, als het goed wordt aangepakt, bijdragen aan de export.”’

  Bijdragen aan de export? Een tomaat op Curacao geteelt kost het vijf tot tienvoudige van een tomaat uit Venezuela of Colombia.

  Dom gelul dus. Het lijkt wel of Steven Martina klappen van 1,000 koeienstaarten heeft gehad.

 6. ‘Bij Klein Hofje heeft AVB een bezoekerscentrum, worden trainingen en cursussen gegeven en staan kassen met proeftuinen.’

  Laat me raden: door de schoozoon of dochter van Sushi Suzy?

 7. Als Sushi Suzy ergens voor tekent weet je dat het aan alle kanten stinkt. Kijk eens naar de het faillissement van haar bedrijf Blue Factory.

  Dat was een eenvoudig lokaal incassobureau waarvoor je een stoel, een bureau, een computer, een printer en een telefoon nodig hebt maar Sushi Suzy maakte er een netwerk van schimmige Ltd’s van op nog schimmiger eilanden over de hele wereld waar ze 10-20 miljoen van PSB en Vidanova naar toe sluisde die nergens meer te traceren zijn.

  En dan haar schoothondje, de enge gladjanus Aal-vin Daal. Staat bij maar liefst 5 overheidsentiteiten op de payroll en greep dit kut landbouwprojectje aan om op kosten van de platzakke burger peperdure bezoeken aan landbouwbeurzen over de hele wereld af te gaan leggen.

  Ja, het is goed PINnen bij PIN, die partij is een wandelende swipemachine voor haar top. Wordt de jaarrekening van PIN gecontroleerd door Gianni ‘Mob’ Schob (EY)?

 8. Speciaal tarief water voor landbouw | Antilliaans Dagblad.

  Hehe eindelijk.
  Maar wat is een speciaal tarief ? Is dat voldoende ? Is er uitgezocht welk tarief wel rendabel is ? Waarom niet tegen kostprijs ?
  En hoe controleert men dat het water niet ergens anders voor wordt grbruikt ?
  Bijv het vullen van een zwembad of huiselijk gebruik.

  Dus heel veel vragen maar geen antwoorden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -