30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Sollicitatieoproepen door mensenhandelaars misbruikt

 

03767ed30d35be72f40907f11cb97fd7.jpg
De in de krant, die de nodige stof heeft doen opwaaien in het parlement.

Deze week is er een sollicitatieoproep in zowel het Engels als Nederlands in de krant verschenen waarbij dames worden gezocht voor kantoor- en schoonmaakwerkzaamheden.
De dames zullen in het buitenland worden ingezet.
De ministeries van Justitie en Politie en Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu vragen naar aanleiding hiervan, in een bericht werkzoekenden op te passen voor misleidende sollicitatie oproepen die in de media verschijnen.

In De Nationale Assemblee werd deze kwestie door vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch onder de aandacht gebracht.
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en André Misikaba ondersteunden ten volle dat extra waakzaam nodig is.
Gevraagd werd aan de regering om een onderzoek in te stellen.
Wijdenbosch haalde aan dat in het Engels staat ‘attractive’ en in de Nederlandse vertaling dit is weggelaten.

“Waarom moet je aantrekkelijk zijn voor huishoudelijk werk?”
, vroeg ze zich af.
De ministeries merken op dat er steeds vaker sollicitatieoproepen worden gedaan die gepaard gaan met onvolledige of vage informatie.
Hierdoor bestaat er bij de gemiddelde werkzoekende onduidelijkheid of dubbelzinnigheid over onder andere de aard van de aangeboden werkzaamheden en de identiteit van de adverteerder.
Misleidende sollicitatieoproepen zorgen over het algemeen slechts voor heel veel irritatie bij nietsvermoedende werkzoekenden die hierop reageren.
In het ergste geval kunnen deze oproepen als lokaas worden gebruikt door mensenhandelaars. Mensenhandelaars zijn zware criminelen die geld verdienen door hun slachtoffers op de ergste manieren te (laten) misbruiken.
Herkennen misleidende sollicitatieoproep
Als een van de volgende zaken of een combinatie hiervan voorkomt in de sollicitatie oproep, gaat het om een misleidende sollicitatie oproep.
1. Het loon dat u mogelijk kan verdienen is sterk overdreven.
2. Uw uiterlijke schoonheid, leeftijd en geslacht zijn belangrijk om in aanmerking te komen voor het werk.
3. U moet gaan werken in het buitenland maar verder wordt er niet aangegeven welke opleiding u moet hebben genoten of u hoeft helemaal geen opleiding te hebben genoten.

- Advertentie -

In deze gevallen is vaak niet aangegeven wie de adverteerder is.
Alleen de contactgegevens van de adverteerder, meestal alleen (een) telefoonnummer(s) en/of e-mailadres, staan vermeld.
Als u reageert op zo’n sollicitatie oproep blijkt ook dat er in de oproep hele leugens en halve waarheden staan vermeld over het beschikbaar werk.
Zo kan in de oproep staan vermeld dat u massage werkzaamheden zal moeten verrichten terwijl achteraf blijkt dat het gaat om sensuele/erotische massage of wordt er in de oproep voorgedaan alsof het gaat om het werken in een callcenter voor het aanbieden van “onschuldige” producten en diensten of modellenwerk terwijl achteraf blijkt dat het gaat om een telefoonsekslijn of het zichzelf aanbieden voor cyberseks.

Ingeval u moet gaan werken in het buitenland kan mogelijk het volgende aan u worden voorgehouden door de adverteerder als u met hem of haar belt of op andere wijze met hem of haar in contact komt of kan u het volgende overkomen.

1. De reiskosten zullen u worden voorgeschoten en zult u deze kosten moeten terugbetalen, wanneer u bent begonnen met werken. Men zegt u niet hoeveel u gaat verdienen of – zoals eerder aangegeven – u gaat heel veel verdienen (dus men belooft u gouden bergen).

2. Uw reisdocumenten zullen voor u in orde worden gemaakt. U zult uw reisdocumenten moeten afstaan als u eenmaal bent aangekomen op de plaats van bestemming aan een derde, om het “veilig te bewaren” voor u.

3. U wordt begeleid naar uw plaats van bestemming dat wil zeggen dat er steeds iemand met u is die u in de gaten houdt.

4. U wordt gevraagd een contract te tekenen zonder in de gelegenheid te zijn geweest om het contract eerst te lezen.

5. Aan u wordt voorgehouden, dat ervoor gezorgd kan worden dat u heel snel trouwt en de nationaliteit van het land verkrijgt en daardoor een gelukkig leven gaat leiden.

6. Aan u wordt verteld wat u moet zeggen op de luchthaven of bij de grens (in Suriname of in het buitenland) op vragen van de immigratieautoriteiten.

7. Aan u wordt verteld dat liegen voor de immigratiefunctionarissen en andere ambtenaren nodig en normaal is.

8. Aan u wordt gevraagd om (voorlopig) geen informatie te geven aan uw huisgenoten of gezins- en familieleden over de persoon die u heeft benaderd, waar u zult gaan werken en op welke manier u te bereiken bent. Of u wordt gevraagd om niet te bellen of uw telefoon af te geven.

Wat kunt u doen?
De misleidende sollicitatie oproepen verschijnen niet alleen in de dagbladen maar ook in andere bladen en tijdschriften en ook op het internet op bepaalde websites.
U kunt zelfs via sms of e-mail een misleidende sollicitatieoproep ontvangen.
Als u zo’n sollicitatieoproep tegenkomt, wordt u verzocht contact op te nemen met een van de twee hieronder genoemde afdelingen.
1.De sectie Directe Bemiddeling van het onderdirectoraat Arbeidsmarkt van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu Adres: Wagenwegstraat no. 47, Paramaribo Telefoonnummer: 475241 toestel 225 of 273 E-mailadres: [email protected]

2. De afdeling Trafficking in Persons van het Korps Politie Suriname Adres: Limesgracht no. 90 (in het gebouw van het Jeugd Doorgangshuis ‘Opa Doelie’), Paramaribo Telefoonnummers: 404757 E-mailadres: [email protected]

Ministerie van Justitie en Politie
Werkgroep Counter-Trafficking in Persons Afdeling Trafficking in Persons van het Korps Politie Suriname
Ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu
Arbeidsinspectie, Onderdirectoraat Arbeidsmarkt.

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -