27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Soab te laat met jaarrekening 2010

SoabWillemstad – De jaarrekening 2010, over de periode 10 oktober 2010 tot en met 31 december 2010, is niet alleen te laat door de Raad van Ministers (RvM) gestuurd naar de Stichting Overheidsaccoutantsbureau (Soab), maar ook de Soab heeft er zes maanden te lang over gedaan om er een oordeel over te vellen. Dit staat in een rapportage van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) die onlangs is gepubliceerd.
Na het aanbieden van de jaarrekening door de RvM moet de Soab anderhalve maand later haar verklaring en het daarbij behorende verslag naar de minister van Financiën en de ARC sturen. Volgens een verklaring van de Soab is de jaarrekening 2010 pas op 6 september 2012 ontvangen, dit is negen maanden nadat de RvM goedkeuring gaf aan het verzenden van de jaarrekening naar de Soab.

Maar zo voegt de ARC eraan toe:

,,De controleverklaring en het daarbij behorende verslag van de Soab heeft de Rekenkamer ontvangen op 16 mei 2013.
De anderhalve maand termijn van de Soab is, uitgaande van 6 september 2012, met meer dan 6 maanden overschreden.”

- Advertentie -

En zo is alles vertraagd, ook de rapportage van de ARC.

Om bij het begin te beginnen:

De jaarrekening had vóór 1 september 2011 door de minister van Financiën moeten worden opgesteld.

Daarna moet de jaarrekening onmiddellijk nadat deze door de RvM is geaccordeerd aan de Rekenkamer en de Soab gezonden worden.

,,De jaarrekening is door de minister van Financiën schriftelijk aan de Rekenkamer aangeboden.
De aanbiedingsbrief is ongedateerd”

, zo staat in de rapportage van de ARC.
Uit de besluitenlijst van de RvM blijkt dat de raad op 16 december 2011 akkoord is gegaan met het aanbieden van de jaarrekening 2010 aan de ARC, de Soab en het College financieel toezicht (Cft).

,,Voor zover de Rekenkamer heeft kunnen nagaan, heeft de RvM geen besluit genomen dat zij akkoord is gegaan met de jaarrekening”

, zo voegt de ARC eraan toe.
Uitgaande van 16 december (RvM besluit te versturen) is de jaarrekening 3,5 maand te laat opgesteld en nog eens negen maanden te laat naar de Soab gestuurd (16 september 2012 ontvangen) die het verslag en haar oordeel vervolgens weer zes maanden te laat opstuurt naar de ARC (16 mei 2013 ontvangen).
Door de vertraging van de behandeling en de vaststelling van de jaarrekening door de Staten blijft de score van Curaçao in het kader van de Pefa-inventarisatie op een onvoldoende ‘D’ staan.
Het Cft hanteert het Persformance Measurement Framework (Pefa), een internationaal erkend normenkader.
Het financieel beheer wordt gemeten op 28 ‘high level’ kritische succesfactoren.
In deze meting scoort Curaçao dus met een D, terwijl A de beste score is.
De Rekenkamer is van oordeel dat een goedkeurende controleverklaring binnen een termijn van enkele jaren mogelijk moet zijn.
Uit de Pefa-inventarisatie blijkt dat het de ambitie van Curaçao is om ervoor te zorgen dat in 2015 de jaarrekening Pefa-score A krijgt.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Doodgeschoten in zwembad: wéér Russische miljonair gevonden onder mysterieuze omstandigheden

Door Thierry Goeman In een gigantisch herenhuis, gelegen in een exclusieve buitenwijk van Sint-Petersburg, is het lichaam gevonden van de 61-jarige Yuri Voronov. De Russische zakenman en miljonair...

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -
- Advertentie -