27.3 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 20:27

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Soab-rapporten ter discussie

WILLEMSTAD — In een betrekkelijk korte tijd werd het eerste agendapunt vandaag in de openbare Statenvergadering afgehandeld. Het rapport van overheidsaccountantsbureau Soab over het financieel onderzoek bij Refineria di Kòrsou vorig jaar was na vijf sprekers in de eerste vragenronde besproken.

Minister Ben Whiteman, die premier Daniel Hodge verving, heeft een week nodig om de vragen te beantwoorden. De overige agendapunten worden later behandeld. De vergadering was door de PAR-fractie aangevraagd.

De Soab-onderzoeken bij overheids-nv’s RdK, Curoil, Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten en Aqualectra die eind vorig jaar zijn uitgevoerd stonden op de agenda. De Soab heeft deze instanties kritisch doorgelicht en advies uitgebracht.

Parlementariër Omayra Leeflang wilde weten wat de regering met het advies over RdK heeft gedaan. Zo hebben de onderzoekers van Soab geen rapportages gevonden inzake financial Due Diligence en legal Due Diligence rond de overname van aandelen van de BOO-energiecentrale van Aqualectra naar RdK.
Deze transactie bleek nadelig te zijn geweest voor het nutsbedrijf.

- Advertentie -

Volgens Leeflang moesten de directeuren de bevelen van de Raad van Commissarissen (RvC) opvolgen en speelden zij de baas. Als gevolg hiervan moesten bijvoorbeeld drie directeuren van Aqualectra wijken.

“Met een grande fleur de bouche kondigde de regering aan dat ze met de directeuren zou gaan praten die bruut opzij zijn gezet en zonder reden.
Wat gebeurt er nu met de directeur van Aqualectra die gelijk heeft gekregen doordat de overheid deze beslissing (transactie aandelen) voor een flink bedrag heeft teruggedraaid?”

Onschuldig
PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe had liever gezien dat het parlement Justitie zijn werk laat doen. Het Openbaar Ministerie start een civiele enquête naar het beleid bij overheids-nv’s. Dit op verzoek van Fundashon Akshon Sivíl.

“Wie slecht heeft gedaan, zal ook de consequenties dragen”

, aldus Wilsoe.

“Laten we 2013 beginnen met een schone lei.”

Volgens de parlementariër vergaderen de Staten over een punt dat nog niet beslist is.

“Ik geloof in het systeem van ‘innocent until proven guilty’.”

- Advertisement -

Daarnaast zei Wilsoe dat het rapport, dat niet vrij is van fouten, niet geschikt is om in de Staten te bespreken. Zoals Soab zelf zegt was het onderzoek geen accountantscontrole of beoordelingsopdracht, maar een opdracht tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden. Derhalve wordt er in dit kader geen zekerheid verstrekt. Mogelijkerwijs is dit rapport niet geschikt voor andere doeleinden.

“Wat bedoelt Soab met andere doeleinden? Voetbal, honkbal, of het beschuldigen van andere mensen?”

, zei Wilsoe. Soab suggereert volgens de parlementariër dat er wellicht andere aspecten aan het licht kunnen komen die belangrijk kunnen zijn voor de minister, maar niet voor de gemeenschap.

Ook uitte Wilsoe kritiek op Akshon Sivíl.

“Volgens mij staat sivíl ook voor beschaving, die heb ik niet gezien tijdens de campagne van de stichting tijdens de laatste verkiezingen.
Hun campagne was heel erg vuil.
Ze schreven zelfs een vuile krant vol.
Als je je met vuile spelletjes inlaat, dan word je zelf ook vuil.”

Bron: AMigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | ‘Hoofdstuk ministerschap Ramon Chong afgesloten’

PNP-partijleidster Ruthmilda Larmonie-Cecilia benadrukt dat Ruisandro Cijntje de beoogd minister voor Economische Ontwikkeling blijft. Dat medt Larmonie-Cecilia aan Telecuracao. De vorige kandidaat-minister Ramon Chong kwam niet door...

ParadiseFM | Quadverhuurders extra gecontroleerd

Quadverhuurders worden de komende tijd extra gecontroleerd en waar nodig aangepakt. Dat heeft het KPC gemeld naar aanleiding van twee recente ongelukken op de Weg naar Bullenbaai...

Democracy now! | Friday, July 30, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 30 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | RIVM: Besmettingen Curaçao dalen licht

Persbureau Curacao Op Curaçao kregen afgelopen week 295 mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag. Dat is een lichte daling ten opzichte van een week eerder, toen 305...

PBC | Curaçaose corona patiënt besmet met twee varianten

Persbureau Curacao Een patiënt in Curaçao heeft twee coronavarianten onder zijn leden. Het RIVM onderzoekt hoe dat kan. Het gaat om de deltavariant en de betavariant, ook wel...
- Advertentie -