24 C
Willemstad
• vrijdag 28 januari 2022 05:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Soab-rapporten ter discussie

- Advertentie -

WILLEMSTAD — In een betrekkelijk korte tijd werd het eerste agendapunt vandaag in de openbare Statenvergadering afgehandeld. Het rapport van overheidsaccountantsbureau Soab over het financieel onderzoek bij Refineria di Kòrsou vorig jaar was na vijf sprekers in de eerste vragenronde besproken.

Minister Ben Whiteman, die premier Daniel Hodge verving, heeft een week nodig om de vragen te beantwoorden. De overige agendapunten worden later behandeld. De vergadering was door de PAR-fractie aangevraagd.

De Soab-onderzoeken bij overheids-nv’s RdK, Curoil, Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten en Aqualectra die eind vorig jaar zijn uitgevoerd stonden op de agenda. De Soab heeft deze instanties kritisch doorgelicht en advies uitgebracht.

Parlementariër Omayra Leeflang wilde weten wat de regering met het advies over RdK heeft gedaan. Zo hebben de onderzoekers van Soab geen rapportages gevonden inzake financial Due Diligence en legal Due Diligence rond de overname van aandelen van de BOO-energiecentrale van Aqualectra naar RdK.
Deze transactie bleek nadelig te zijn geweest voor het nutsbedrijf.

- Advertentie -

Volgens Leeflang moesten de directeuren de bevelen van de Raad van Commissarissen (RvC) opvolgen en speelden zij de baas. Als gevolg hiervan moesten bijvoorbeeld drie directeuren van Aqualectra wijken.

“Met een grande fleur de bouche kondigde de regering aan dat ze met de directeuren zou gaan praten die bruut opzij zijn gezet en zonder reden.
Wat gebeurt er nu met de directeur van Aqualectra die gelijk heeft gekregen doordat de overheid deze beslissing (transactie aandelen) voor een flink bedrag heeft teruggedraaid?”

Onschuldig
PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe had liever gezien dat het parlement Justitie zijn werk laat doen. Het Openbaar Ministerie start een civiele enquête naar het beleid bij overheids-nv’s. Dit op verzoek van Fundashon Akshon Sivíl.

“Wie slecht heeft gedaan, zal ook de consequenties dragen”

, aldus Wilsoe.

“Laten we 2013 beginnen met een schone lei.”

Volgens de parlementariër vergaderen de Staten over een punt dat nog niet beslist is.

“Ik geloof in het systeem van ‘innocent until proven guilty’.”

Daarnaast zei Wilsoe dat het rapport, dat niet vrij is van fouten, niet geschikt is om in de Staten te bespreken. Zoals Soab zelf zegt was het onderzoek geen accountantscontrole of beoordelingsopdracht, maar een opdracht tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden. Derhalve wordt er in dit kader geen zekerheid verstrekt. Mogelijkerwijs is dit rapport niet geschikt voor andere doeleinden.

“Wat bedoelt Soab met andere doeleinden? Voetbal, honkbal, of het beschuldigen van andere mensen?”

, zei Wilsoe. Soab suggereert volgens de parlementariër dat er wellicht andere aspecten aan het licht kunnen komen die belangrijk kunnen zijn voor de minister, maar niet voor de gemeenschap.

Ook uitte Wilsoe kritiek op Akshon Sivíl.

“Volgens mij staat sivíl ook voor beschaving, die heb ik niet gezien tijdens de campagne van de stichting tijdens de laatste verkiezingen.
Hun campagne was heel erg vuil.
Ze schreven zelfs een vuile krant vol.
Als je je met vuile spelletjes inlaat, dan word je zelf ook vuil.”

Bron: AMigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -