31 C
Willemstad
• zaterdag 27 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Soab-rapporten ter discussie

HomeMediaAmigoe | Soab-rapporten ter discussie

WILLEMSTAD — In een betrekkelijk korte tijd werd het eerste agendapunt vandaag in de openbare Statenvergadering afgehandeld. Het rapport van overheidsaccountantsbureau Soab over het financieel onderzoek bij Refineria di Kòrsou vorig jaar was na vijf sprekers in de eerste vragenronde besproken.

Minister Ben Whiteman, die premier Daniel Hodge verving, heeft een week nodig om de vragen te beantwoorden. De overige agendapunten worden later behandeld. De vergadering was door de PAR-fractie aangevraagd.

De Soab-onderzoeken bij overheids-nv’s RdK, Curoil, Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten en Aqualectra die eind vorig jaar zijn uitgevoerd stonden op de agenda. De Soab heeft deze instanties kritisch doorgelicht en advies uitgebracht.

Parlementariër Omayra Leeflang wilde weten wat de regering met het advies over RdK heeft gedaan. Zo hebben de onderzoekers van Soab geen rapportages gevonden inzake financial Due Diligence en legal Due Diligence rond de overname van aandelen van de BOO-energiecentrale van Aqualectra naar RdK.
Deze transactie bleek nadelig te zijn geweest voor het nutsbedrijf.

Volgens Leeflang moesten de directeuren de bevelen van de Raad van Commissarissen (RvC) opvolgen en speelden zij de baas. Als gevolg hiervan moesten bijvoorbeeld drie directeuren van Aqualectra wijken.

“Met een grande fleur de bouche kondigde de regering aan dat ze met de directeuren zou gaan praten die bruut opzij zijn gezet en zonder reden.
Wat gebeurt er nu met de directeur van Aqualectra die gelijk heeft gekregen doordat de overheid deze beslissing (transactie aandelen) voor een flink bedrag heeft teruggedraaid?”

Onschuldig
PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe had liever gezien dat het parlement Justitie zijn werk laat doen. Het Openbaar Ministerie start een civiele enquête naar het beleid bij overheids-nv’s. Dit op verzoek van Fundashon Akshon Sivíl.

“Wie slecht heeft gedaan, zal ook de consequenties dragen”

, aldus Wilsoe.

“Laten we 2013 beginnen met een schone lei.”

Volgens de parlementariër vergaderen de Staten over een punt dat nog niet beslist is.

“Ik geloof in het systeem van ‘innocent until proven guilty’.”

Daarnaast zei Wilsoe dat het rapport, dat niet vrij is van fouten, niet geschikt is om in de Staten te bespreken. Zoals Soab zelf zegt was het onderzoek geen accountantscontrole of beoordelingsopdracht, maar een opdracht tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden. Derhalve wordt er in dit kader geen zekerheid verstrekt. Mogelijkerwijs is dit rapport niet geschikt voor andere doeleinden.

“Wat bedoelt Soab met andere doeleinden? Voetbal, honkbal, of het beschuldigen van andere mensen?”

, zei Wilsoe. Soab suggereert volgens de parlementariër dat er wellicht andere aspecten aan het licht kunnen komen die belangrijk kunnen zijn voor de minister, maar niet voor de gemeenschap.

Ook uitte Wilsoe kritiek op Akshon Sivíl.

“Volgens mij staat sivíl ook voor beschaving, die heb ik niet gezien tijdens de campagne van de stichting tijdens de laatste verkiezingen.
Hun campagne was heel erg vuil.
Ze schreven zelfs een vuile krant vol.
Als je je met vuile spelletjes inlaat, dan word je zelf ook vuil.”

Bron: AMigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties