29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

SK | SMOC wil inzage in jaarverslag Isla-raffinaderij

HomeMediaSK | SMOC wil inzage in jaarverslag Isla-raffinaderij
In jaarverslagen moeten gegevens staan over brandstofgebruik en uitstoot van gevaarlijke stoffen
In jaarverslagen moeten gegevens staan over brandstofgebruik en uitstoot van gevaarlijke stoffen

De Isla-raffinaderij en de CRU (voorheen BOO-centrale) op het Isla-terrein zijn verplicht hun jaarverslag op 1 maart in te leveren.

De stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) heeft in een brief aan de Milieudienst van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur om inzage gevraagd (zie onderaan de volledige tekst van de brief), want de rapporten zijn volgens de hindervergunning openbaar, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 5 maart 2016.

‘De luchtverontreiniging van Isla/CRU blijft, zoals Smoc al jaren voorspelt, alsmaar toenemen, en de mensen onder de rook worden blootgesteld aan mensonterende omstandigheden, met grote gevolgen voor de kwaliteit van hun leven en hun gezondheid’, zo begint de brief van SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen aan de ‘heren en dames van de Milieudienst’.

De overheid, en met name premier Ben Whiteman, is klaarblijkelijk niet van plan daar iets aan te doen, ondanks het aandringen van rechter Van Schendel, aldus Van Leeuwen. In de brief worden de bekende problemen nog eens opgenoemd: groene aanslag, stank, lawaai, en hoge uitstoot van zwaveldioxide.

Het is vrijwel zeker dat CRU de (mogelijk kankerverwekkende) groene aanslag produceert, maar door een gebrek aan kennis wordt er niets aan gedaan, weet SMOC.

In de jaarverslagen moeten gegevens staan over het brandstofgebruik en de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Van Leeuwen wijst ook op de moties van de Tweede Kamer, waarin wordt geconstateerd dat er sprake is van ondeugdelijk bestuur op Curaçao door het niet handhavend optreden en de schending van mensenrechten.

‘Het is aan Curaçao om, samen met Nederland, binnen 3 maanden de vervuilende schadelijke uitstoot van Isla en CRU substantieel te verlagen.’ SMOC biedt aan om de eigen expert, die eind maart overkomt uit Nederland, te laten helpen om de uitstoot structureel aan te pakken en te verlagen.

De volledige tekst van de brief van SMOC aan de Milieudienst:

Geachte heren en dames van de milieudienst,

De luchtverontreiniging van Isla/BOO blijft, zoals SMOC al jaren voorspelt, alsmaar toenemen, en de mensen onder de rook worden blootgesteld aan mensonterende omstandigheden, met grote gevolgen voor de kwaliteit van hun leven en hun gezondheid.

Op geen enkele manier lijkt de overheid, en met name premier Ben Whiteman, zich bewust van de ernst van de situatie, en al helemaal niet van plan er iets aan te doen. Het verbaast ons dat van de gemaakte afspraken in het intensieve overleg dat wij met u, samen met CAE, hebben gehad op verzoek van rechter Van Schendel, nog niets terecht gekomen is. Zelfs de extra metingen zijn naar nu blijkt door onze premier uitgesteld.

De alsmaar toenemende groene aanslag, stank, lawaai, en (door jullie zelf gemeten) concentratie zwaveldioxide die in 2015 een record jaargemiddelde kende van 225 microgram per kubieke meter (!), geven aanleiding om hierbij nogmaals de aandacht te vestigen op deze ernstige problematiek.

Vrijwel zeker wordt de groene aanslag ter plaatse van verder gelegen wijken als Boka Sami veroorzaakt door de BOO. Uit betrouwbare bronnen hebben wij vernomen dat bij de BOO de problemen niet worden aangepakt bij totaal gebrek aan kennis van zaken. Hoe kan het dat u nog steeds geen vervolgonderzoek heeft gedaan naar een stof die potentieel kankerverwekkende stoffen bevat en die zich in de inademingslucht van 20.000 mensen bevindt? Notabene heeft onze premier reeds 2 jaar geleden een volledig onderzoek aangekondigd om de ellende te doen stoppen.

Bijgaande foto van de groene aanslag laat de ‘aangroei’ zien binnen 1 week tijd (afgelopen week), de foto van BOO-schoorsteen laat zien dat de uitstoot enorm is: hoe kan dit, wat zit er in die uitstoot, wat is de status van de 3 ESP’s in de schoorstenen van BOO? Heeft u daar antwoorden op?

Hoe staat het met de SRU’s, SWS, Final Oil Catchers? Nimmer mochten wij antwoord krijgen op deze al jaren gestelde vragen, net zo min als dat wij inzage konden krijgen in de diverse rapportages van Isla en BOO. Slechts door tussenkomst van de rechter heb ik gegevens van Isla in mogen zien, maar met de huidige, al weer 2 jaar durende, uitstoot van groene stof is inzage in de BOO rapportages van nog groter belang.

Moties

De in de Tweede Kamer aangenomen moties laten er geen misverstand over bestaan, er is ook volgens de meerderheid van het parlement in Nederland sprake van ondeugdelijk bestuur op Curaçao door het niet handhavend optreden, en schending van mensenrechten. Het is aan Curaçao om, samen met Nederland, binnen 3 maanden de vervuilende schadelijke uitstoot van Isla en BOO substantieel te verlagen.

Oplossing op korte termijn

De eenvoudigste manier om de emissie te verlagen is het gebruik van brandstof met lager zwavelgehalte. Een eerste stap kan zijn om over te gaan naar stookolie met een zwavelgehalte van maximaal 1%. Eind maart komt onze raffinaderij-expert uit Nederland naar Curaçao. Wij bieden aan dat hij u voorlicht over de mogelijkheden de uitstoot structureel aan te pakken en te verlagen.

Dringend verzoek om Inzage

Gaarne zouden wij volgende week langskomen ter inzage van de jaarrapporten van Isla en BOO (per 1 maart zijn die verplicht in te leveren) die in jullie bezit zijn. De heer Cornelia (Isla) heeft onlangs tegenover de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAb) en TNO in een gesprek waar ook SMOC vertegenwoordigd was, bevestigd dat het om openbare rapporten gaat die bij GMN worden ingeleverd en aldaar kunnen worden ingezien. Zie ook de vergunning van BOO (CUC), o.a. de artikelen 2.2. en 2.12. *

Gaarne vernemen wij op zeer korte termijn van u de antwoorden op de door ons gestelde vragen en een afspraak ter inzage van de gevraagde informatie.

Met bezorgde groeten, namen SMOC,

Drs. Peter van Leeuwen
Voorzitter SMOC
www.smoccuracao.org
FB smoc curacao
*
Uit: HINDERVERGUNNING CURAÇAO UTILITIES COMPANY N.V.
2.2 De vergunninghouder moet gegevens bijhouden, waaronder over het brandstofverbruik, om de emissies van verontreinigende stoffen te kunnen vaststellen om elke zes maanden een rapport over NOX en TSP (zwevende deeltjes) emissies uit schoorstenen over de voorgaande werkperiode van zes maanden bij de MDC te kunnen indienen. Het rapport moet binnen 30 dagen na het einde van de periode van zes maanden worden ingediend, met uitzondering van het jaarverslag volgens 1.5 dat op 1 maart wordt ingediend.

2.12 Ter vaststelling van de luchtkwaliteit benedenwinds van de inrichting zullen data zoals rookgastemperatuur, -rookgassnelheid en andere relevante gegevens aan de MDC worden gegeven ter ondersteuning van modelberekeningen voor de luchtkwaliteit door de MDC.

Bron: Surinaamse Krant

2 reacties

  1. Als die jaarrekening door Anthony ‘Centje’ Cijntje is gecontroleerd, kunnen we daarin lezen dat de Isla Chanel 5 parfum uitstoot.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties