28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Situatie betalingsbalans zorgelijk

GeldWILLEMSTAD — De situatie op de betalingsbalans is zorgelijk.
Het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans is naar internationale maatstaven hoog.
Daarnaast zijn de externe financiering en de kapitaaloverdrachten uit het buitenland niet toereikend geweest om dit tekort te dekken.

Dat heeft directeur van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS) Emsley Tromp gezegd tijdens de presentatie van het jaarverslag over 2012 afgelopen dinsdag.

“Door deze zorgelijke situatie is er sprake van een dalende trend in onze internationale reserves en importdekking.
Aangezien het monetaire beleid alleen het probleem op de betalingsbalans niet kan oplossen, zijn er tijdige maatregelen vereist van de overheid van zowel Curaçao als St. Maarten”

- Advertentie -

, aldus Tromp.

In 2012 vertoonde de betalingsbalans van de monetaire unie tussen Curaçao en St. Maarten een tekort doordat het tekort op de lopende rekening niet volledig werd gedekt door externe financiering en netto kapitaaloverdrachten.
Het tekort op de betalingsbalans kwam tot uitdrukking in een daling van de bruto reserves van de centrale bank met 277,4 miljoen gulden.
Hierdoor daalde de gemiddelde importdekking van 3,7 maanden in 2011 tot 3,2 maanden in 2012. De CBCS beschouwt een dekking van onder de drie maanden als kritiek.

Kredietverlening
Tromp:

” Vanwege het hoge tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans, de relatief snel groeiende kredietverlening in vergelijking tot de groei van het Bruto Binnenlands Product en de dalende deviezenreserves heeft de Bank haar verkrappende monetaire beleid in 2012 voortgezet.”

Het percentage van de verplichte reserve werd geleidelijk verhoogd van 10,50 procent aan het einde van 2011 naar 14,25 procent aan het einde van 2012.

Echter, door de hoge overliquiditeit in de geldmarkt bleek het verplichte reservepercentage alleen geen effectief middel om de kredietgroei te matigen.

“Om deze reden heeft de Bank voor de periode maart – augustus 2012 een tijdelijke kredietbevriezing geïntroduceerd.”

Doordat de groei in de private kredietverlening en de daling in de deviezenreserves matigden, had de Bank de kredietmaatregel enigszins versoepeld door een maximale kredietgroei van 1 procent toe te staan voor de periode september 2012 – februari 2013.
Bovendien werd naast de commerciële banken, de kredietmaatregel ook van toepassing op de Postspaarbank en de Centrale Hypotheekbank in de tweede termijn van deze maatregel.

In het licht van deze ontwikkelingen heeft de Bank, aldus Tromp, haar krappe monetaire beleid voortgezet.
Het verplichte reservepercentage is verder verhoogd tot 16,00 procent vanaf 17 juni 2013.
Het is niet de bedoeling dat de CBCS deze verder gaat verhogen, zei Tromp gisteren.

Naast het verhogen van de verplichte reserve, heeft de Bank de kredietmaatregel verlengd met een derde termijn tot eind augustus 2013.

“Echter, een verkrappend monetair beleid is slechts een kortetermijnoplossing voor een structureel probleem.”

Investeringsklimaat
Om te voorkomen dat het monetaire beleid uiteindelijk het economische herstel belemmert, dienen de regeringen van Curaçao en St. Maarten, aldus Tromp, het initiatief te nemen met een economisch beleid dat op de korte termijn de economie weer op gang brengt en resulteert in een duurzame hogere groei in de toekomst.

“Het beleid zou zich moeten richten op onder andere het versterken van de concurrentiepositie van Curaçao en St. Maarten om zodoende de groei van de exporten te stimuleren.
Bovendien moet het investeringsklimaat worden verbeterd om directe buitenlandse investeringen in de twee landen te stimuleren.
Een consistente uitvoering van een dergelijk groeistrategie zal bijdragen aan de noodzakelijke stabiele macro-economische omgeving, waarin onze jonge landen kunnen bloeien.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -