30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Sitek-leden staken door

HomeMediaSitek-leden staken door
Sitek-leden staken door
Sitek-leden staken door

WILLEMSTAD — Leden van onderwijsvakbond Sitek hebben vanochtend tot tien uur het werk neergelegd.

De leden trokken vanochtend uit protest naar Fort Amsterdam om daar een brief aan de regering te overhandigen, waarin zij hun verzet uiten tegen de aangekondigde maatregelen die de overheid wil gaan nemen om haar personeelsuitgaven te beperken. De actie zal morgenochtend worden voortgezet, aldus Sitek-voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn.

De beslissing om zowel vandaag als morgenochtend tot tien uur te staken, werd genomen tijdens een algemene ledenvergadering, die gisteravond werd gehouden. Volgens Plantijn zijn de leden het niet eens met de voorgenomen besparingsmaatregelen van de overheid. “Overal ter wereld lees je dat je juist meer moet gaan investeren in onderwijzend personeel. Alleen hier gebeurt het tegenovergestelde. De regering wil aan onze indexering, loontrede, vakantiegeld en pensioenregeling komen. Dit accepteren wij niet.

De leerkrachten kwamen vanochtend vroeg bij het vakbondsgebouw van Sitek bij Steenen Koraal bij elkaar. Om half negen vertrok een delegatie naar Punda. Daar aangekomen ging een grote groep Sitek-leden in optocht naar Fort Amsterdam om de bewuste brief te overhandigen. Maar volgens Pantijn kwamen de stakende leerkrachten voor een gesloten poort van Fort Amsterdam te staan. Na overleg met de bewakers mocht slechts een delegatie van tien leden naar binnen. Daar werden ze ontvangen door Raul Henriques, secretaris van de Raad van Ministers, die na de Sitek-delegatie aangehoord te hebben, volgens Plantijn de vakbond zou hebben aangeraden om in de pers te gaan klagen over de maatregelen, zodat ze door de Raad van Ministers gehoord zullen worden.

Plantijn had vanochtend geen goed woord over voor de ontvangst door de regering en stelde dat de verontwaardigde leden hierdoor besloten hebben om hun actie niet tot tien uur te beperken, maar om vandaag en morgen niet meer naar school te gaan. De Sitek-voorzitter was wel te spreken over de ontvangst van Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais), die de Sitek-leden persoonlijk te woord stond en hen toezegde hun brief vandaag nog naar alle Statenleden te zullen sturen. Rond tien uur kwamen de Sitek-leden weer bijeen in Steenen Koraal. Ook morgen zullen de leden zich daar in de ochtenduren verzamelen om een brief samen te stellen die in de loop van de dag onder alle niet-stakende leerkrachten zal worden verspreid. In de brief worden alle leden uitgenodigd voor een algemene ledenvergadering, die vrijdagavond om zeven uur plaats zal vinden.


Dick

De actie van vanochtend en morgen heeft alleen betrekking op de besparingsmaatregelen van de regering. De andere doorn in het oog van Sitek, namelijk de besparingen op onderwijsgebied, zoals bijvoorbeeld de bekostiging van begeleiding van leerlingen in het voortgezet onderwijs, kwam gistermiddag aan de orde in een overleg met Onderwijs-minister Irene Dick (PS). Volgens een persbericht van de minister is Sitek, na de uitleg van gisteren, nu beter op de hoogte van de voornemens van de regering.

De minister betreurde het dat er door gebrek aan informatie verkeerde indrukken zijn ontstaan over de wijze waarop de regering bezuinigingen op onderwijsgebied wil doorvoeren. Dick kondigde hierover ook een informatiecampagne aan. Op haar beurt bracht de Sitek-delegatie naar voren dat kosten die nu bespaard worden bij het ministerie van Onderwijs, op termijn tot extra kosten voor het ministerie van Justitie zullen leiden. Volgens Sitek moet er juist meer geld in onderwijs en vorming worden gestoken en ook gekeken worden naar de verantwoordelijkheid van alle betrokkenen bij het onderwijsgebeuren op het eiland, inclusief de ouders en de leerlingen zelf.

Afgesproken is dat in de komende dagen de minister overleg zal voeren met de verschillende schoolbesturen op het eiland. Uiterlijk woensdag zal Dick relevante informatie van de schoolbesturen opgestuurd krijgen. Voor vrijdag staat er weer een gesprek tussen Dick en Sitek gepland. Op deze dag zit de minister ook om de tafel zitten met de de schoolbesturen. Een eindbeslissing over de besparingen op onderwijsgebied zal worden genomen tijdens de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers op 18 juni.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties