31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

SG Van Rijn maandag weer aan het werk

HomeLandenCuraçaoSG Van Rijn maandag weer aan het werk
Stella van Rijn
Stella van Rijn

WILLEMSTAD — De secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Algemene Zaken, Stella van Rijn, gaat maandag weer aan het werk. Dat bevestigt minister-president Daniel Hodge tegenover de Amigoe.

Ook SG Van Rijn bevestigd desgevraagd haar terugkeer naar het ministerie:

“We hebben een prettig en aangenaam gesprek gehad. We zijn het erover eens dat we streven naar een goede samenwerking. Ik ga maandag met veel plezier weer aan de slag. Zodra de formaliteiten op papier rond zijn is de rechtszaak overbodig.”

Gisteren gaf Hodge tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers aan dat hij vanochtend een gesprek zou hebben met Van Rijn.
Tevens liet hij weten dat wanneer hij een goed gevoel zou overhouden aan dat gesprek en Van Rijn ook terug zou willen in haar functie, er een nieuw begin zou worden gemaakt en er niet meer zou worden omgekeken naar wat in het verleden is gebeurd.
Volgens Hodge zou Van Rijn ook haar verzoekschrift voor een verkorte bodemprocedure tegen de overheid intrekken. Die zaak staat gepland voor 16 januari.

In december vorig jaar had SG Van Rijn in een brief aan de regering aangekondigd naar de rechter te stappen om de toegangsontzegging door het interim-kabinet-Betrian nietig te laten verklaren.

Van Rijn had vanaf begin oktober betaald verlof hetgeen samenviel met het aantreden van het interim-kabinet- Betrian.
De SG gaf aan terug te willen keren naar haar werk maar Betrian verzocht haar te wachten tot het interim-kabinet klaar was, anders zou hem niets anders resten dan een toegangsontzegging.

Dat gebeurde dus, maar Van Rijn accepteerde dit niet.
Ze wilde aan het werk.

“Betrian heeft geen enkele rechtsgeldige reden om mij de toegang te ontzeggen”, zei Van Rijn. “Er is niet eens een reden voor gegeven.”

Tegenover de media heeft Betrian gezegd dat de politieke kleur van Van Rijn de reden was voor de toegangsontzegging.

Daarmee handelde hij in strijd met de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA), waarin de rechten en plichten van ambtenaren zijn vastgelegd.

“Zolang een ambtenaar loyaal zijn plichten vervult, kan er geen disciplinaire maatregel worden uitgevaardigd”

, aldus Van Rijn.

“Ik zal de rechter daarom verzoeken om de toegangsontzegging te vernietigen.”

Van Rijn is als hoogste ambtenaar – secretaris-generaal – eindverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het ministerie.
Ze coördineert de eenheid van beleid, de uitvoering, het stellen van prioriteiten en de afstemming met de minister-president.
Formeel speelt de (partij-)politieke voorkeur van de secretaris-generaal geen rol.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties