28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

SG Van Rijn maandag weer aan het werk

Stella van Rijn
Stella van Rijn

WILLEMSTAD — De secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Algemene Zaken, Stella van Rijn, gaat maandag weer aan het werk. Dat bevestigt minister-president Daniel Hodge tegenover de Amigoe.

Ook SG Van Rijn bevestigd desgevraagd haar terugkeer naar het ministerie:

“We hebben een prettig en aangenaam gesprek gehad. We zijn het erover eens dat we streven naar een goede samenwerking. Ik ga maandag met veel plezier weer aan de slag. Zodra de formaliteiten op papier rond zijn is de rechtszaak overbodig.”

Gisteren gaf Hodge tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers aan dat hij vanochtend een gesprek zou hebben met Van Rijn.
Tevens liet hij weten dat wanneer hij een goed gevoel zou overhouden aan dat gesprek en Van Rijn ook terug zou willen in haar functie, er een nieuw begin zou worden gemaakt en er niet meer zou worden omgekeken naar wat in het verleden is gebeurd.
Volgens Hodge zou Van Rijn ook haar verzoekschrift voor een verkorte bodemprocedure tegen de overheid intrekken. Die zaak staat gepland voor 16 januari.

In december vorig jaar had SG Van Rijn in een brief aan de regering aangekondigd naar de rechter te stappen om de toegangsontzegging door het interim-kabinet-Betrian nietig te laten verklaren.

Van Rijn had vanaf begin oktober betaald verlof hetgeen samenviel met het aantreden van het interim-kabinet- Betrian.
De SG gaf aan terug te willen keren naar haar werk maar Betrian verzocht haar te wachten tot het interim-kabinet klaar was, anders zou hem niets anders resten dan een toegangsontzegging.

Dat gebeurde dus, maar Van Rijn accepteerde dit niet.
Ze wilde aan het werk.

“Betrian heeft geen enkele rechtsgeldige reden om mij de toegang te ontzeggen”, zei Van Rijn. “Er is niet eens een reden voor gegeven.”

Tegenover de media heeft Betrian gezegd dat de politieke kleur van Van Rijn de reden was voor de toegangsontzegging.

Daarmee handelde hij in strijd met de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA), waarin de rechten en plichten van ambtenaren zijn vastgelegd.

“Zolang een ambtenaar loyaal zijn plichten vervult, kan er geen disciplinaire maatregel worden uitgevaardigd”

, aldus Van Rijn.

“Ik zal de rechter daarom verzoeken om de toegangsontzegging te vernietigen.”

Van Rijn is als hoogste ambtenaar – secretaris-generaal – eindverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het ministerie.
Ze coördineert de eenheid van beleid, de uitvoering, het stellen van prioriteiten en de afstemming met de minister-president.
Formeel speelt de (partij-)politieke voorkeur van de secretaris-generaal geen rol.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -