26 C
Willemstad
• zondag 5 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

SG geweigerd bij ministerie

Willemstad – Met het ontzeggen van de toegang aan secretaris-generaal Sonia Westerveld bij het Ministerie van Onderwijs, is er een nieuwe episode toegevoegd aan de moeizame implementatie van het gratis onderwijs, dat met het oog op nieuwe verkiezingen snel gerealiseerd moet worden.

Topambtenaar Westerveld mag sinds gisteren op instructies van plaatsvervangend minister van Onderwijs Elmer Wilsoe (PS) haar werkgebouw niet meer in gedurende dertig dagen.
In een brief aan Westerveld schrijft de minister dat er ‘vragen zijn over het functioneren’ van de secretaris-generaal, zo laat raadsman W.E. Fortin van Westerveld weten.
Volgens de raadsman heeft zijn cliënt nog niet eerder een schriftelijke waarschuwing van de minister gehad. ,,De voorgaande minister, Lionel Jansen, was vol lof over haar werk.”

De raadsman maakt zich zorgen om de goede naam en reputatie van zijn cliënt in een kleine gemeenschap. Fortin is dan ook benieuwd wat de op- en aanmerkingen zijn over het functioneren van zijn cliënt. Een betrouwbare anonieme bron stelt dat Westerveld een verschil van mening met de minister heeft over de huidige financiering van het gratis onderwijs.

,,De topambtenaar draagt het gratis onderwijs een warm hart toe. Maar tegelijkertijd is het haar taak om daar waar nodig advies uit te brengen over de haalbaarheid van projecten”, aldus de bron.
,,Vergeet niet dat een adviseur moet toezien of de procedures wel conform de geldende wetten en regels gevolgd worden.”

De topambtenaar zou haar zorgen geuit hebben over de onmogelijkheid om het gratis onderwijs structureel te financieren.
Uit onderzoek van het Stichting Overheidsaccountantsbureau bleek vorig jaar al dat het onderwijs een bedrijfsrisico van 160 miljoen kent.

,,Binnen dat kader is de vraag in hoeverre het gratis onderwijs structureel gefinancierd kan worden, geheel legitiem”, aldus de bron.

Plaatsvervangend minister van Onderwijs Wilsoe heeft via overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) 17,3 miljoen gekregen om het gratis onderwijs voor het huidige schooljaar te implementeren.
Het is niet duidelijk hoe de financiering voor de achtereenvolgende schooljaren geregeld zal worden.
In het verleden hebben zowel juridische als financiële experts gewezen op de bezwaren die aan de snelle invoering van het gratis onderwijs kleven.
Het lijkt erop dat de minister links of rechtsom, met of zonder de secretaris-generaal, aanwijzing, bezuinigingen of niet, het gratis onderwijs coûte que coûte zal doorvoeren.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -